Chiar si cu toate resursele disponibile pentru strategia de continut si amplificare, stim ca nu exista o formula magica pentru a face continutul sa devina viral. In timp ce multe companii nu incearca sa concureze cu diferite tipuri de continut virale, acestea cauta in schimb linkuri si conversii pentru a-si atinge obiectivele stabilite. Cu alte cuvinte, obtinerea multor vizualizari  asupra continutului tau este esentiala.

Cand vine vorba de crearea de continut care atrage actiuni si opinii, incearca sa indrumi tot  in nisa ta, care poate aduce beneficii valoroase brandului tau. Acest lucru se datoreaza faptului ca un continut reusit pare diferit in toate sectoarele

Stabilirea asteptarilor realiste si intelegerea publicului tinta pot ajuta continutul sa atinga obiective specifice, inclusiv castigarea unui volum mare de linkuri si actiuni sociale.

Pentru a profita la maximum de timpul si banii investiti, este nevoie sa te asiguri ca fiecare bucata de continut creat, atinge cele 9 puncte de mai jos.

  1. Publicul tinta

Adica audienta perfecta pentru nisa si brandul tau. Inainte de a scrie un singur cuvant, asigura-te ca stii exact pentru cine scrii. O intelegere solida a clientului ideal iti asigura ca stii de ce au nevoie de produsul sau serviciul tau, de ceea ce folosesc deja, de ce nu sunt dispusi sa cumpere sau sa schimbe si asa mai departe.

Poti utiliza aceste informatii pentru a atrage publicul, evidentiind in acelasi timp caracteristicile si beneficiile produsului tau in comparatie cu concurenta ta.  Ai timp pentru a dezvolta un avatar de client sau buyer persona pentru fiecare segment al publicului tau tinta.

Nu uita, un element foarte important este sa scrii tot timpul pentru clientii tai si pentru oamenii care iti urmaresc activitatea. Dupa ce ai stabilit cine este profilul ideal de client aferent brand-ului tau focuseaza-ti activitatea de continut catre profilul de client creat.

Daca ai deja o baza de clienti existenta, utilizeaza software-ul tau de analiza pentru a afla cat de mult poti despre persoanele care viziteaza site-ul tau si despre persoanele care cumpara de la tine. Aici te poti folosi de Google Analytics. Rapoartele de comportament (behavior reports) sunt cele mai bune instrumente care se pot folosi pentru scufundari profunde in comportamentul utilizatorilor site-ului.

Desi este minunat sa cunosti tipul de persoane care viziteaza site-ul tau (Audience Reports) si modul in care oamenii isi gasesc drumul spre site-ul tau (Acquisition Reports), cele mai bune rapoarte pentru a intelege ce actiuni iau persoanele cand se afla pe site-ul tau,sunt rapoartele de comportament – Behavior Reports. Daca descoperi ca nu sunt cei care credeai ca ar fi, atunci incearca sa faci diferite adaptari la strategia ta de continut.

Raportul de Comportament (Behavior Report) iti poate raspunde la aceste intrebari:

De pe ce pagina sau postare din blog se aboneaza la newsletter cele mai multe persoane?

  • Care sunt paginile din site pe care vizitatorii petrec cel mai mult timp sau cel mai putin?
  • Care sunt cautarile vizitatorilor in bara de search?
  • Care sunt paginile care convertesc cel mai bine?

Care CTA-uri convertesc cel mai bine sau care nu convertesc si probabil ar trebui scoase?

Citeste si: Cum Setezi Un Flux De Obiective In Google Analytics?

  1. Optimizare pentru cautari si pentru Social

Desi este adevarat, continutul tau ar trebui scris mai intai pentru cititor si pentru motoarele de cautare in al doilea rand, orice continut pe care il produci trebuie optimizat pentru cautare dar si pentru platformele Social Media.

Cand scrii un articol nou, incearca sa integrezi natural prin text cuvintele cheie alese de tine, pe care doresti sa rankezi, si pe care doresti ca cititorii si potentiali clienti sa te gaseasca in mod organic in motoarele de cautare dar si in Social Media.

  1. Da valoare continutului

Da-le cititorilor tai ceva valoros in fiecare continut

  • O solutie pentru diferite probleme
  • Adauga link-uri utile si relevante
  • Video-uri cu diferite explicatii
  1. Spune o poveste

Nu este intodeauna posibil sa spui o poveste in fiecare bucata de continut, dar cu cat exista mai mult o poveste creata in jur, cu atat mai bine.  Nu numai că adauga valoare, dar ofera cititorului un context si o semnificatie despre motivul pentru care ai ales sa scrii continutul si in plus iti ofera o modalitate de a te conecta cu cititorii la nivel uman.

Chiar daca cei mai multi, daca nu toti, dintre clientii tai nu te vor vedea niciodata in persoana, cu totii ne dorim inca, aceasta conexiune umana.

  1. Informeaza si educa

Spune-le cititorilor tai ceva ce trebuie sa stie, indiferent daca este vorba despre produsul sau serviciul tau. Poti face acest lucru cu aproape orice tip de continut: postare pe blog, webinar, infografice, video-uri, postari pe platforme social media, ebooks, etc.

De asemenea, invata-ti cititorii despre cum sa foloseasca produsul sau serviciul pe care il oferi, explica cu amanunte tot ceea ce fac produsele tale si ce beneficii au ei mai departe, pe termen lung. Audienta ta trebuie sa vada ca esti cel mai bun dar si de ce esti cel mai bun si ce poti oferi in plus fata de alti.

Citeste si: Cum generezi trafic intr-un Blog nou

  1. Interactioneaza

Urmareste-ti si tu cititorii, fie de pe Facebook sau de pe blog-ul tau. Cum poti face asta?

  • Vorbeste direct cu ei
  • Pune intrebari

Este foarte important sa raspunzi intrebarilor, in special de pe platformele de social media, astfel vor vedea si alti ca nu doar scrii un continut de calitate dar te si implici si interactionezi cu publicul.

  1. Convinge

Indiferent de stadiul in care se afla cititorii, continutul tau ar trebui sa fie pozitionat pentru a-i convinge sa ia o anumita actiune. Daca cititorii se afla in primele etape de conectare cu tine, continutul ar trebui sa-i convinga sa afle mai multe despre brandul si produsele tale si daca au interactionat cu tine pentru o perioada mai indelungata, ar trebui sa-i convinga si chiar sa-i motiveze sa devina un client.

Tot continutul pe care il creezi trebuie sa fie orientat spre o anumita etapa a procesului tau de vanzare. Folosind o tehnica cunoscuta sub numele de „pre-suasion” in continutul tau, va atrage publicul sa converteasca.

Cu aceasta tehnica, vei atrage  publicul sa accepte mesajul tau inainte de a-l transmite chiar si  prin puterea pozitionarii. Poti face acest lucru cu imaginile pe care le adaugi in continut, frazele pe care le folosesti astfel incat ei sa inteleaga apelul tau.  

Evita evocarea fricii. Este important sa faci tot ce poti pentru a ameliora perspectivele. Folosind expresii cum ar fi: „garantia returnarii banilor” si „incercarea gratuita”, permiti oamenilor sa stie ca pot incerca fara riscuri financiare, ceea ce reduce frica asociata cu efectuarea unei achizitii de la tine.

Citeste si: Storytelling in eCommerce – Cum sa vinzi fara sa dai impresia ca vinzi ceva

  1. Optimizare pentru conversie

Persuasiunea face parte din procesul de optimizare a conversiilor, dar mai sunt multe de luat in considerare.

Continutul tau trebuie sa includa intotdeauna o chemare la actiune, care le spune cititorilor exact ceea ce doresti sa faca in continuare. Cel mai evident CTA ar trebui sa fie achizitia, dar nu este intotdeauna potrivit.

Pentru o postare pe blog, in loc sa ceri cititorilor sa faca o achizitie, utilizeaza un CTA pentru a-i incuraja sa viziteze alte resurse sau sa lase un comentariu asupra postarii tale.

Pentru un videoclip, incurajeaza cititorii sa se aboneze la canalul tau sau sa vizioneze  un alt videoclip din serie. Optimizarea conversiilor vizeaza crearea unei experiente pozitive a utilizatorului si cat mai usoara pentru a deveni client.

Citeste si: Cat De Mult Ar Trebui Sa Investesti In Optimizarea Conversiilor

     Marketingul de continut se bazeaza pe distribuirea corespunzatoare a continutului tau. Continutul tau poate fi perfect, dar daca nu este vazut de cei care au nevoie sa-l vada, este intr-adevar investitia care crezi ca este? Scrierea continutului care se aliniaza cu strategia ta nu trebuie sa fie un efort prea complex.

Trebuie sa fii constant in ceea ce priveste continutul pe care il oferi, nu este de ajuns sa publici ”cateodata” un articol pe blog-ul tau. Trebuie sa-ti faci un program prin care sa iti obisnuiesti audienta prin publicarea constanta de articole pe blog-ul companiei, distribuirea continutului mai departe prin newsletter (Email Marketing), postari regulate pe social media si infografice care sa iti informeze publicul tinta dar si potentialii clienti.

Ce este minunat in ceea ce priveste marketingul de continut este ca poti folosi o poveste pentru a adauga valoare, a informa, a educa si chiar a convinge.

Cosmin Daraban

Comments

comments