Pentru ca tot mai multa lume vorbeste de continut si marketing prin continut, chiar si pe acest blog ai vazut cum „evanghelizam” acest fenomen, asa cum am promis intr-un articol trecut, anul acesta la TeCOMM 2014 am vorbit despre Cum sa iti cresti vanzarile prin continut.
In prezentare am vorbit despre cum incearca Mihai, proprietarul unui magazin online sa o „cucereasca” pe Ioana, pentru a-i deveni clienta.
Ce este continutul web ?
Prezentarea oricarui tip de informatii cu scop comercial, educativ, informativ se realizeaza doar cu ajutorul continutului. Fie ca raspunzi la un email, pornesti o campanie de Google AdWords, faci o postare pe retelele sociale, scrii un articol in blog, faci o poza, un video, prezentare etc. practic realizezi continut.
Dar, pentru a ajunge la vanzari, este important sa poti sa-ti pui cateva intrebari legate de viitorul client, dar sa ai si raspunsuri potrivite in acest sens. Cand spun „potrivite” ma refer la raspunsuri reale, clare, nu la cele care te multumesc pe tine sau pe cei din jurul tau si care defapt nu reflecta realitatea.
Cum Ajung Vizitatorii la Mine in Magazin ?
Practic, pentru a ajunge la tine in magazin, un vizitator interactioneaza cu una sau mai multe forme de continut care fac trimitere spre acesta. Fie ca este vorba de reclame PPC, postari in social media, link-uri etc. toate acestea sunt defapt continut de tip surse de trafic.
Azi, cand clientii iau decizia in urma mai multor „cercetari” si comparari, am vazut cat de important este sa-i urmarim pe acestia in tot drumul lor de la informare la cumparare. Orice metoda de marketing si promovare am utiliza in aceste strategii, totul se bazeaza pe continut.
Analizand corect aceasta imagine, vedem ca este o stransa legatura intre continutul unui site / pagina de prezentare produs sau serviciu, cu informatiile postate in blog, postarile de pe retelele sociale, comunicarea pe email sau campaniile de PR.
Acum se intelege mai clar, de ce postarile clasice cu pisici, bebelusi, mancare si cafele nu-si au sensul in feed-ul conturilor din social media, care nu au direct o legatura cu astfel de produse.
Crearea de continut in site, trebuie sa ajute cel mai mult in procesul de vanzare, pentru acest lucru trebuie facut, iar faptul ca are efecte si in SEO, este un alt motiv pentru care trebuie sa te ocupi serios de acest lucru.
Prin continut, in mod normal tu esti cel care stabilesti metodele si canalele prin care cei interesati de produsele tale, sa ajunga la tine in magazin, sa le cumpere si in continuare sa-ti devina clienti pentru o perioada cat mai mare de timp.
De Ce Ajung Vizitatorii la Mine in Site / Magazin ?
Daca raspunsul tau este de genul: „ca sa cumpere produsele mele”, „ca sa ma sune”, „ca sa completeze o cerere de oferta” etc. sa stii ca AI GRESIT.
98% din vizitatorii unui site, ajung aici pentru INFORMARE. Daca ai rata de conversie mai mare de 1-2% inseamna ca eforturile tale de pana acum si investitiile in continut si brand incep sa fie rasplatite, dar restul de peste 90% din vizitatori tot pentru informare ajung si la tine.
Cred ca in 99% din cazuri pe orice site prima vizita este doar de informare, iar decizia de cumparare se ia dupa a 2-a, 3-a…X vizita si T perioada de timp, pentru ca timpul de luare a deciziei creste in ultima perioada, plus depinde foarte mult de tipul de produs, pret sau brand.
Odata ajunsi la tine in site, vizitatorii pot fi convertiti in clienti, tot cu ajutorul continutului si al design-ului, aici find vorba de UX (user experience) – vezi explicatie pe Wikipedia si AI (information architecture) – citeste mai multe aici.
Mihai, dupa ce a inceput sa acumuleze mai multe informatii, s-a hotarat sa actioneze imediat pentru „a o ajuta” pe Ioana sa ii devina clienta, stie ca persoane ca Ioana mai sunt si daca el nu face acest lucru, acestea vor ajunge clienti la concurenta.
Informare si Educare Inainte de Vanzare
Analizand informatiile disponibile in Google Analytics, dar si in diferite studii, vezi cum practic esti direct responsabil de acest lucru, iar decizia de a acorda o atentia marita acestui proces iti apartine.
Accepti sau nu aceasta idee, azi si in viitor, comunicarea pentru informare si educare inainte de vanzare a devenit obligatorie pentru cei care nu o fac si un lucru perfect normal pentru cei care o fac.
Am vazut ca in multe cazuri proprietarii de magazine online semnaleaza probleme legate de crearea de continut pentru ca „la noi e altfel”, „la noi nu merge asa”, „clientii nostri sunt diferiti”, „mai asteptam putin si pe urma o sa facem”…etc.
Ei bine, in mare parte este vorba de lene, confort si refuz de a accepta trend-ul, nevoia clientului si adaptarea la acesta.
Ce probleme au clientii in site-ul meu ? Poti indentifica aceste probleme prin utilizarea mai multor chestionare, interpretarea datelor din Google Analytics si utilizarea unor aplicatii de analiza comportamentala. Dar despre toate acestea intr-un viitor articol.
Odata descoperite anumite probleme, le poti rezolva usor cu ajutorul continutului corect creat, pozitionat si aranjat in site. Astfel se pot imbunatati paginile de detaliu produs, se pot crea pagini speciale pentru a explica procesul de plasare comanda sau se pot crea infografice educative, toate acestea pot crea nevoia de produs pentru cei care „digera” informatia respectiva.
Ce tip de continut putem crea si posta ?
- informatii din domeniu
- studii de caz
- infografice
- testimoniale
- lansari de produs
- imagini personalizate
- prezentari video
Secretul in aceste lucruri consta in a actiona cat mai rapid. Nu trebuie sa astepti si sa amani lucrurile, pentru ca acestea sa devina perfecte si nu uita, ca cineva sigur o face sau are in plan sa o faca acum. Mai stii ca majoritatea vizitatorilor care ajung la tine in site, ajung si la concurenta, majoritatea fanilor tai sunt si ai concurentei.
Azi ai aflat cum contintul poate fi primul si singurul care te poate scoate in evidenta si te poate diferentia in piata, plus…este 100% controlabil de tine.
Prin crearea de continut unic, practic poti transmite experienta pe care un client o poate avea cu tine, de accea incearca sa fi cat mai transparent cand faci acest lucru, nu transmite cum ai vrea tu sa fi tratat sau cazurile ideale. Spre exemplu aici am postat un articol despre Relatia cu platforma ta de ecommerce, in care am incercat sa fiu cat mai explicit cu intregul proces: „Tine minte: orice magazin pe care l-ai vazut si te-a incantat atat din punct de vedere al design-ului, cat si al functionalitatii, are in spate sute de ore de munca in dezvoltare, sute de e-mailuri schimbate intre proprietar-consultant-platforma, zeci de ore de discutii telefonice si posibil cateva discutii fata in fata. Minuni se intampla doar in basme, pentru lucruri serioase trebuie multa munca.”
O parte dintre clientii activi SilkWEB, beneficiaza de toate aceste lucruri pe care noi le facem pentru proiectele lor.
Cei interesati pot sa vada prezentarea sustinuta la TECOMM 2014 aici:
[slideshare id=41136825&doc=cumsaiticrestivanzarileprincontinut-tecomm2014-141104225141-conversion-gate01]
Citeste si aceste 3 articole interesante:
- Focus pe web design si redesign
- Marketing in ecommerce – focus pe client – prezentare video TeCOMM 2013
- Pagina de produs a unui magazin online
Tu ce tip de continut realizezi pentru clientii tai ? Cu ce probleme te confrunti in acest sens? Lasa un comentariu si poti primit cateva sfaturi utile.
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019