Pornind de la traducerea cuvantului SEO (optimizare pentru motoarele de cautare), articolul de azi vine sa-ti explice detaliat motivul pentru care este nevoie de plata unui abonament lunar cat si diferentele de preturi pentru acesta.

Tehnologia se schimba continuu, Google face mereu update-uri majore la algoritmii de afisare a rezultatelor, motiv pentru care procesul de optimizare si promovare trebuie mereu adaptat la aceste miscari.

Strategii SEO

Fie ca se dezvolta pentru un magazin online, site de prezentare sau blog, acest serviciu trebuie sa aiba la baza o strategie bine pusa la punct. Aici se poate aminti despre stabilirea si analiza cuvintelor cheie pentru proiectul respectiv, analiza concurentei, realizarea unui editorial pentru continut, dezvoltarea unui plan pentru link building si optimizarea efectiva a respectivului site.

Cuvintele cheie – sunt practic exprimari ale dorintelor si nevoilor oamenilor fata de anumite servicii sau produse. Pozitionarea corecta a acestor cuvinte cheie intr-un site este extrem de importanta, pentru ca acestea trebuie sa aiba efecte pozitive atat pentru vizitatorii site-ului, cat si pentru motoarele de cautare ex Google.

Practic, optimizarea unui site din punct de vedere SEO presupune amplasarea corecta a cuvintelor / informatiilor in continut, asigurarea unei legaturi bune intre pagini prin intermediul link-urilor, optimizarea imaginilor si filtrarile cu nofollow (cei mai tehnici sigur inteleg acest lucru).

Cand doresti ca o pagina din magazinul tau sa apara in fata pentru anumite cuvinte cheie, aceasta trebuie sa contina respectivele cuvinte, sa faca parte dintr-o zona cu continut relevant cuvintelor respective, sa aiba cateva link-uri ce fac trimitere spre ea si nu in ultimul rand sa fie promovata corect pe retelele sociale. (intr-un viitor articol am sa vorbesc detaliat despre modul corect din punct de vedere tehnic al promovarii continutului pe retelele sociale).

Exemplu: pentru interogarea „laptop toshiba” pagina de subcategorie a unui magazin online are sanse mai mari sa apara in primele pozitii atunci cand face parte din categoria „laptopuri” a unui magazin online de IT&C. Structura url trebuie sa fie de forma magazin.ro/laptop/toshiba, unde laptop = categorie, toshiba = subcategorie.

Analiza concurentei – in prima faza presupune pentru multi din lumea SEO o analiza a profilului de back link-uri ( link-urile care fac trimitere spre site). Inca link-urile constituie un factor extrem de important pentru pozitionarea unui site in topul rezultatelor afisate de motoarele de cautare.

Cum se face acest lucru ? 

Dupa stabilirea cuvintelor cheie de baza, se verifica primele 5-10 site-uri care apar in prima pagina pe Google pentru cautarile respective. Folosind aplicatii special create pentru acest proces, se poate vedea de cat timp asupra unui site se desfasoara o campanie de promovare, ce site-uri fac trimitere spre respectivul competitor, care sunt cele mai importante, ce tip de site este (blog, ziar online, forum, director web), ce cuvinte cheie s-au folosit si care sunt paginile importante targetate pentru promovare.

Tot aici poti sa vezi si numarul de pagini indexate in Google pentru site-ul respectiv prin simpla comanda in box-ul de cautare: site:numesite.ro

numar pagini indexate

numar pagini indexate

Editorialul de continut – cum ii spune si numele se refera la planificarea calendaristica a dezvoltarii de continut pentru brandul tau. Cand spun continut ma gandesc la articole in blog, obtinerea de reviews, clipuri video, infografice sau inregistrari audio.

Cu ce ma ajuta asta ?

Daca tot am inceput cu exemplu pentru laptop Toshiba, am sa merg in continuare cu asta. Incearca sa scrii intr-o luna 4 articole pe blog despre laptopurile Toshiba, fa un infografic despre evolutia / istoricul Toshiba, fa o prezentare video la cel mai nou model pe care il ai in stoc si vrei sa-l vinzi, posteaz-o pe YouTube, pe blog, pe conturile tale de social media, mai posteaza cateva imagini de la ultimul eveniment la care ai participat si ai aratat faptul ca vinzi produse de la Toshiba si vezi ce se intampla.

Cu un continut mai bun, mai variat si mai promovat decat o fac concurentii tai, poti atrage pozitii mai bune pentru cautarile tale, dar si mai important, castigi o notorietate in fata comunitatii tale, pentru produsele tale.

Ok, daca ai o forta financiara sa dezvolti acest lucru si pe offline, lucrurile se schimba si mai mult :).

Strategia de link building – acum, in mod normal trebuie sa mearga mana in mana cu strategia de continut. Stii ca orice actiune care o faci asupra sitului tau, practic te ajuta la cresterea brandului tau si ca e important ca actiunile tale sa fie vizibile in primul rand pentru utilizatori, nu doar pentru motoarele de cautare ?

Despre faptul ca SEO practic iti asigura legatura ta cu internetul, am mai spus-o si o repet.

De Ce Trebuie Platite Abonamente SEO Lunar ?

Pentru ca in mod normal asupra unui proiect / magazin online mereu trebuie lucrat, optimizat, modificat. Adaugi noi informatii si produse in site, semnezi contracte cu noi parteneri / distribuitori, toate aceste lucruri trebuie comunicate prin promovare.

Urmatoarea imagine arata numarul de domenii web, care in ultimii 5 ani fac trimitere spre silkweb.ro

backlins domenii silkweb

backlins domenii silkweb

Cunosti liderii de piata din domeniu tau sau acel proiect care te-a facut si pe tine sa intri in online ? Vezi activitate lor continua de promovare si mai vezi ca mereu cand faci verificarile in Google, tot ei sunt in primele rezultate ? Stii de ce se intampla acest lucru ? Pentru ca doar ei au inteles cu adevarat puterea internetului si nevoia de promovare continua.

Exemplu inteles gresit : se da un nou site, dezvoltat, pus online, produse adaugate in el, chiar si optimizat. Cu ce crezi ca este acesta mai diferit fata de cele cateva sute sau mii din nisa respecitiva ? Daca toate sunt online, toate sunt optimizate, cum crezi ca doar 10 dintre ele sunt afisate in prima pagina la Google ?

Pentru simplu fapt ca acestea se promoveaza !!!

Cea mai mare greseala pe care o poti face atunci cand incepi o campanie de promovare este sa o opresti. Da, in SEO acest lucru nu are efecte secundare, dar cand acestea apar, si durata lor de remediere este le fel de lunga.

Da, poate dura luni de zile pana cand un site, asupra caruia se desfasoara o campanie SEO, sa aiba rezultate vizibile, asta depinde mult de nisa si totodata concurenta. In mod corect niciodata un nou site nu poate „detrona” rapid concurenta din rezultatele de top din Google.

Cand muncesti mai mult si mai bine decat concurentii tai, rezultatele bune vor aparea si ele, dar nu peste noapte.

Diferentele De Preturi Pentru Serviciile SEO

La prima vedere pentru o companie lucrurile pot fi influentate de numarul de ore alocate proiectului respectiv, care la randulor lor pot si influentate de complexitatea proiectului, mai exact de concurenta pentru cuvintele cheie asociate acelui site.

Un magazin online pozitionat intr-o nisa foarte concurenta cum ar fi IT&C, are nevoie de mai multa munca pentru a depasi rezultatele concurentilor, fata de un magazin care vinde in Romania accesorii pentru golf.

Practic prin alegerea pretului pentru serviciul SEO de care ai tu nevoie, platesti numarul de ore pe care experienta si profesionalismul unei echipe ti-l poate acorda. Cei care cred cu adevarat in business-ul lor si vad perspectivele care le ofera viitorul in online, investesc cu incredere in acest serviciu.

Sfat util: grija mare la alegerea si negocierea preturilor pentru serviciile SEO, acestea difera de la o companie la alta si nu pot fi comparate precum in cazul produselor. Daca acelasi model de laptop Toshiba il gasesti la 3 magazine diferite cu 3 preturi diferite, tu il poti achizitiona de unde vrei, pentru ca este acelasi produs, dar in cazul serviciilor, repet, lucrurile sunt diferite.

Rezumat : Trateaza cu maxima seriozitate serviciile SEO pentru site-ul tau, pentru ca aici o abordare gresita, o fortare a lucrurilor sau o strategie prost gandita atrage doar probleme prin prisma penalizarilor, care cauzeaza scaderi de pozitii, scaderi de trafic si cel mai grav, pierderi de clienti respectiv bani.

Daca in cazul serviciilor de tip PPC – AdWords & Facebook Ads faci lucrurile mai putin corect, efectul acestora dureaza pana in momentul in care spui campaniei STOP, lucru care nu are acelasi efect in SEO.

Curs SEO Online pentru Incepatori Medii si Avansati – Profita Acum

Citeste despre :

Cosmin Daraban

Comments

comments