Actualizarile de la algoritmul motorului de cautare Google nu mai trebuie sa fie o noutate pentru nimeni, teoretic acestea se intampla zilnic, dar periodic apar modificari majore precum in cazul de fata cand Panda 4.0 a fost lansat in 20 Mai 2014.

matt cutts panda 4.0

Practic aceste modificari majore ale algoritmilor motoarelor de cautare vin ca un raspuns asupra asa-numitilor „experti” care mai incearca fel si fel de „smecherii” cum le place sa le numeasca – acele tactici de a manipula rezultatele in urma cautarilor.

Inca de la primul update cu numele de cod Panda, Google a penalizat site-urile pentru continutul de slaba calitate, dar si site-urile care au incercat anumite „artificii” de afisare a acestui continut. Panda 1.0 a fost lansat in 24 februarie 2011 si practic atunci a avut cel mai mare efect pana la Panda 4.0 cand a penalizat si site-urile cu o autoritate mare, gen ebay.com

ebay panda 4.0

Posibil ca regulile SEO sa se schimbe, vechimea si autoritatea unui domeniu sa conteze mai putin, accentul crescand pe calitatea continutului unui site, dar si frecventa cu care acesta se adauga.

Intr-adevar, site-urile cu vechime, care au un numar mare de back link-uri in multe cazuri sunt mai bine pozitionate, vezi Wikipedia sau comparatoarele de preturi. Google considera in mod automat ca aici utilizatorii gasesc o informatie relevanta si de calitate, dar dupa cum se vede (si dupa cum se stie in anumite cazuri) lucrurile sunt putin mai diferite.

Gresesti – platesti, in cazul de fata plata se va face spre Google prin serviciul de AdWords, asta doar daca site-urile penalizate isi doresc sa mai apara in topul rezultatelor pentru anumite cuvinte cheie.

Google Panda 4.0 in Romania

Momentan nu sunt date publice despre un site cunoscut din Romania care sa fi fost penalizat in urma acestuit update de algoritm, dar avand acces la mai multe conturi de Google Webmaster Tools si Google Analytics, pot da cateva exemple concrete, fara insa a specifica numele domeniului.

serps panda 4.0

In cazul de faza Google Webmaster Tools arata clar efectul negativ al acestui update asupra pozitiilor cuvintelor cheie afisate in motorul de cautare. In continuare ai sa vezi cum acest efect are un impact mare si asupra traficului acestui site.

trafic panda 4.0

„Destul de rau” vorba unor batrane de pe internet :).

Ce s-a intamplat in cazul de fata ?

Structura interna a respectivului site incerca sa genereze continut cat mai „unic” pentru Google, lucru care a mers destul de bine pana fix acum, in 20 Mai 2014.

Continutul de proasta calitate nu atrage vizitatorii, nu ii poate converti in clienti si nici nu ii poate face sa interactioneze cu acesta prin actiuni ale butoanelor de social media.

Inca nu avem o dovada concreta a faptului ca factorii sociali afecteaza buna pozitionare a unui site in Google, dar sunt dovada clara a continutului de calitate, pe care vizitatorii il apreciaza.

factori sociali

Citeste studiul de caz legat de penalizarea unui magazin online din Romania de catre algoritmul Google Penguin 2.0. Aici a fost vorba despre o penalizare pentru modul in care a fost promovat acest magazin.

Efectele Pozitive Ale Panda 4.0

Este destul de normal sa urce un site, cand altul cade din pozitionari. La fel stau lucrurile la exemplu unui magazin online care adauga continut in mod continu, atat in blog cat si in descrierile produselor.

Daca citesti cu regularitate blogul SilkWEB, probabil deja stii si tu ca este un lucru pe care il promovam si incurajam de mult timp.

trafic up panda-4.0

Efecte incredibil de mari inca nu am observat, dar analizand efectele adaugarii de continut se observa cresteri de trafic, un lucru cu efect mare mai ales asupra vanzarilor.

Cum Poti Evita Penalizarile de la Google ?

Raspunsul poate fi destul de simplu: sa te feresti de ele, mai exact sa faci lucrurile exact cum trebuie, sa nu cauti acele „smecherii” care sa te ajute pe moment sau nu… Orice artificiu pe care vrei sa il aduci in site-ul tau doar pentru a manipula rezultatele acestuia in Google, trebuie sa stii ca mai repede sau mai tarziu vei fi penalizat.

Incearca sa ai pagini cu un continut unicat, cu un numar scazut de link-uri, pagini cu suficient de mult continut, evita paginile cu continut duplicat, title si meta descriere duplicate sau pagini ascunse – create doar pentru motorul de cautare.

Cum poti analiza un site din punct de vedere SEO ?

Am mai spus, pagina ta web trebuie creata pentru clientii tai, nu pentru Google, dar aplicatiile web special create pentru analize te pot ajuta, doar daca stii bine sa interpretezi datele afisate si sa implementezi corect solutiile sugerate.

Citeste despre:

Daca un factor importat in buna pozitionare in motorul de cautare sunt link-urile spre site-ul tau, de la Matt Cutts – inginerul de la Google aflam cum poti castiga pozitii bune pentru continutul paginii tale, chiar daca nu ai back link-uri spre acesta. Vezi urmatorul clip:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Rr1J31jTyFg[/youtube]

Retine: de regula, contintul de calitate atrage link-uri in mod natural, lucru apreciat si nepenalizat de Google.

Cam atat despre noul update de algoritm de la Google cu numele Panda 4.0. Concluzia la rece este ca SEO se indreapta spre continut de calitate si site-uri corect realizate din punct de vedere tehnic, al design-ului si usability.

Ce tip de continut este bine sa produci ?

Probabil cel mai simplu pentru tine este sa adaugi articole pe blog si continut de tip text la produse (descrieri comerciale unice si descrieri tehnice), dar poti realiza si continut video, audio, infografice, prezentari power point etc. Azi creativitatea face diferenta.

Curs SEO Online pentru Incepatori Medii si Avansati – Profita Acum

Citeste si urmatoarele 3 articole despre:

  1. Promovarea prin SEO dupa penalizarile de la Google
  2. SEO – transparenta strategiilor din spate
  3. Atentie la copyright – Google sterge rezultatele din cautari

Cosmin Daraban

Comments

comments