Google Webmaster Tools este aplicatia gratuita de la Google, pusa la dispozitia oricarui proprietar al unei pagini web, magazin online sau a unui blog care doreste sa-ti imbunatateasca performantele acestuia si sa descopere rapid eventualele probleme care pot aparea de-a lungul timpului.
Fiind un articol destul de tehnic, am hotarat sa adaug mai multe imagini si prezentari video, pentru ca toate informatiile sa fie rapid intelese.
Fie ca ai un domeniu .ro .com .net sau orice alta extensie, fie ca ai un subdomeniu, orice site este compatibil cu contul de Webmaster Tools, fiind chiar recomandat sa-l adaugi acolo, procesul fiind relativ simplu.
Cu un cont de Gmail, Google+, Google Analytics, poti accesa si aceasta aplicatie, pe care o gasesti la adresa : https://www.google.com/webmasters/tools/. Urmatorul pas este adaugarea sitului tau aici si validarea acestuita.
Cele mai comune metode de verificare a unui site sunt adaugarea unui meta tag in codul sursa sau incarcarea unui fisier in contul tau de ftp. Daca unul dintre aceste lucruri le-ai facut bine, ai primit ok-ul de validare, inseamna ca tu esti proprietarul acelui site, sau persoana / agentia care se ocupa de el si urmeaza sa ai acces la toate informatiile disponibile in contul tau.
P.S. simpla adaugare a unui site, fara validarea acestuia nu-ti va permite accesul la nici un fel de informatie.
Precum in Google Analytics si aici poti avea acces doar la informatiile cu privire la site-ul adaugat nu si la concurenta.
Cum Te Ajuta Google Webmaster Tools ?
Pentru a-ti face o prima idee poti urmari acest clip oficial de prezentare al serviciului.
Stii cum te ajuta Google in afacerea ta? Afla totul din acest Ghid SEO

Vrei mai mult trafic din Google? Vrei mai multi clienti?
Cere acces la noul ghid SEO actualizat cu modificari algoritmului Google.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=COcl6ax38IY[/youtube]
In primul rand ai partea de mesaje, care defapt sunt notificari de la Google legate de site-ul tau. E important sa le urmaresti pentru ca aici poti primi informatii legate de erori aparute in site, daca site-ul tau este virusat, daca ai pagini care nu poti fi accesate, erori de server, chiar si penalizarile din partea algoritmului sunt anuntate aici.
Cele mai importante sectiuni din contul de Webmaster Tools sunt :
- Configuration / Configurare
- Health / Sanatate
- Traffic / Trafic
- Optimization / Optimizare
- Google Labs

Despre sectiunea „Modificare de adresa” afli mai multe informatii in studiul de caz Cum Faci Redirect La Un Magazin Online .
Ai accesat contul de Webmaster Tool si informatiile de acolo sunt prea tehnice pentru tine? Nici o problema, pentru ca poti da acces unei terte persoane la contul tau, precum in contul de Google Analytics, cu drept de administrator sau cu acces limitat.
Cand vine vorba de sanatate, sti destul de bine cat de importana este pentru tine, dar acum iti spun ca aici poti afla si cat de bine sta pagina ta la acest capitol, totul in sectiunea Sanatate.
In prima faza poti sa vezi erorile principale legata de dns-uri, conexiunea la serverul tau de gazduire, erori de tip 404, url-uri blocate etc. precum in urmatoarea imagine.
Mai departe poti afla despre activitatea botilor de la Google asupra respectivului site. In cont vezi informatii despre numarul de pagini accesate de acestia, cantitatea de informatie (masurata in kb) descarcata de google si durata de descarcare a unei pagini.
Aceasta zona trebuie frecvent monitorizata, fiind extrem de importanta in proceul de SEO. Adaugand frecvent continut in site-ul tau (sau adaugand descrieri de produse la un magazin onlin), e important ca Google sa-ti viziteze frecvent paginile pentru a face noile indexari si a vedea modificarile aduse, iar tot procesul trebuie sa se desfasoare rapid.
Aceste informatii sunt afisate mereu pe perioada ultimelor 90 de zile.
Pe conturile de social media, am facut cateva postari cu exemple concrete legate de viteza de incarcare a unui magazin online care influenteaza mult rata de conversie.
Daca tot suntem in zona de indexari, trebuie amintit si de graficul creat special in acest sens, care iti arata numarul si evolutia paginilor indexate dintr-un site.
Ai un blog sau o publicatie online din cadrul caruia sti ca nu dispar url-uri prin stergere, dar vezi ca mai nou Google iti indexeaza un numar mai mic de pagini ? Ia masuri, incepe investigatia si optimizarea !
O solutie buna ar fi utilizarea corecta a link-urilor interne din site si… asigura-ti o legatura buna cu internetul.
Ca tot suntem in zona cheie si ne place sa discutam despre pozitii de top si cuvinte cheie, hai sa vedem cum ne ajuta informatiile din Google Webmaster Tools.
Pentru multi, aici se poate spulbera mitul cu prima pozitie in Google. Da si aici, la fel ca si in contul de AdWords, poti sa vezi ce pozitii ocupa un anumit cuvant si care este rata lui de click. Poti sa vezi cum ai cuvinte bine pozitionate dar nu-ti genereaza destul trafic in site, pentru ca acel site trebuie optimizat in cel mai corect mod.
Aici poti sa vezi foarte clar, numarul total de afisari generat de site in Google si numarul de click-uri primite de rezultatele respective.
Daca in Google AdWords, o parte din optimizare se refera la cresterea CTR-ului, cum ar fi sa lucrezi si pe partea de SEO la acest subiect ? Fie ca apare in mod organic prin SEO sau prin AdWords, site-ul tau se afiaza pe acelasi motor de cautare in fata acelorasi utilizatori cu ai concurentei, depinde de tine unde vrei sa ajunga ei.
Recomand utilizarea filtrelor pentru cautari, unde poti alege mediile (imagini, video, mobile, web), locatiile geografice. Spre exemplu: incearca sa vezi ce rezultate ti-a returnat site-ul la cautarea cuvantului tau principal de pe un dispozitiv mobil.
Tot aici poti sa vezi toate back link-urile spre site-ul tau, domeniile care trimit cele mai multe link-uri, cuvintele cheie ancora utilizate si paginile din site care au primit un numar mare de link-uri.
Mai nou de aici poti descarca lista cu cele mai noi domenii care fac trimitere spre pagina ta. Astfel daca concurenta incearca sa-ti provoace probleme, practic poti reactiona destul de rapid. (dar sincer in acest caz recomand solutiile platite)
Daca ai probleme cu profilul de back link-uri si esti penalizat de Penguin, incearca sa-ti rezolvi problema citind acest articol !
Partea de optimizare din Webmaster Tools incepe cu Sitemaps
Pentru sitemap.xml promit sa acord un intreg articol pe viitor. Pe cat de important este acest fisier pentru fiecare site, pe atat de putina atentie ii se acorda, asta o spun in urma analizelor din rezultatele auditului SilkWEB , unde se verifica simpla prezenta sau nu a fisierului respectiv in site, ex: site.ro/sitemap.xml
Se pot trimite spre Google mai multe tipuri de sitemap, pentru link-urile de produse, pentru articolele din blog, pentru imaginile folosite, pentru clipurile video folosite in site.
Creaza corect aceste fisiere in site-ul tau, adauga-le in contul de Webmaster Tools si obti o statistica interesanta, care te poate ajuta la rezolvarea eventualelor probleme.
Problemele cu meta descrierile prea lungi, duplicate sau cele lipsa le poti identifica tot in aceasta zona, la fel si despre optimizarea meta tag-ului title.
Optimizarea on page constituie un factor important pentru orice site, asa ca accesand contul tau vezi si cele mai utilizate cuvinte cheie in site.
Consider ca acestea sunt in mare informatiile de baza care trebuie sa le sti si sa le pui in aplicare imediat in contul tau de Google Webmaster Tools. Da, in cont mai sunt cateva optiuni despre care nu am amintit aici, fiind vorba de lucuri mai tehnice. Dar, este posibil sa le abordez intr-un viitor articol.
Afla in cateva minute cum stai cu optimizarea pagini tale web. Cere acum auditul SilkWEB si in maxim 15 minute primesti gratuit si automat raspunsul pe email.
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019
- De ce sa iti tratezi site-ul ca un produs, nu ca un proiect - februarie 5, 2019
Trebuie sa recunosc ca am omis butonul Filtre din zona de Interogari de cautare. O functie utila care ar fi si mai de folos daca ar arata cautarile nu doar pe tari dar si pe orase. Merita vazut tabelul de interogari si dupa alicarea „Cu modificari” pentru a vedea tendintele cuvintelor cheie pentru ultima luna.
sincer vad ca nu prea ma ajuta web masters tolls
nu au pagini de ajutor in romana