Incep prin acesta o serie de articole destinate celor care vor sa inteleaga ce este Google Adwords si cum poate acest program sa ii ajute in promovarea afacerilor lor. Aceasta serie este o introducere in notiunile elementare ale publicitatii pe internet care vrea sa raspunda unor cautari frecvente pe Google.
In Adwords exista o sectiune numita raportul termenilor de cautare unde se vad toate cautarile pe Google care au adus clici pe site-ul tau. In cazul in care campaniile tale sunt setate si structurate bine, termenii aflati in acel raport sunt foarte relevanti pentru site-ul tau. Astfel, in raportul nostru am aflat o multime de intrebari legate de Adwords, in genul “cum setez o campanie in Adwords”, “cum fac anunt pe google”, intrebari la care voi raspunde in seria de articole Introducere in Adwords.
In lucrarea de fata voi prezenta ce inseamna anuntul pe Google si cateva motive pentru care e bine sa il folosesti pentru promovarea afacerii tale.
Despre anuntul de promovare pe Google
Sa zicem ca vrei sa cumperi haine pentru un copil si cauti pe Google expresia “hainute Disney” – cautarea aceasta va genera o serie de rezultate; magazine online, bloguri, ziare, forum-uri care vorbesc despre sau au spre vanzare astfel de haine vor aparea printre rezultate. Dar primele in linie vor sta mereu anunturile platite.
Ai putea sa zici acum ca un anunt pe Google este mai putin calitativ decat un rezultat natural, organic. Oricine poate sa plateasca si sa ajunga in primele rezultate pe Google, nu-i asa? Sigur ca nu! Google s-a asigurat ca anunturile platite sa fie foarte relevante pentru cautarile utilizatorilor creand Ad Rank-ul, un sistem care functioneaza pe principiul relevantei. Altfel spus, daca anuntul nu e relevant pentru cautarea utilizatorului nu va aparea in primele rezultate indiferent de costul pe click platit, sau nu va afisat deloc. Asadar, in aceasta ecuatie nu conteaza doar suma platita ca si in licitatia traditionala, ci conteaza ca anuntul sa indeplineasca asteptarea celui ce a cautat pe Google, sa fie relevant.
In Adwords poti sa difuzezi anunturile in doua feluri, pe doua canale cu functionalitati diferite. Anunturile de care am discutat mai sus se gasesc in Reteaua de Cautare pe Google, deci apar atunci cand cineva isi exprima interesul pentru produsele sau serviciile tale, cautand pe Google.
Mai poti pune anunturi si pe reteaua de Display Google. Acest canal contine numeroase site-uri, bloguri, ziare online, forumuri etc. unde se afiseaza reclame, in general de tip imagine. Aceste anunturi le apar celor care navigheaza pe site-urile acestea, fara ca ei sa caute ceva anume. Atrasi de o oferta buna, un produs dorit, un serviciu de calitate pe care il oferi, aceste persoane pot da click pe anunturile imagine si sa ajunga astfel pe site-ul tau.
Posibilitatile de difuzare a anunturilor nu se opresc aici. Acestea pot sa apara si pe Youtube (anunturi video si nu numai), pe aplicatiile de pe telefon sau poti sa alegi sa fie difuzate strict pe mobil.
Recapitulam: anunturile pe Google se pot pune fie pe reteaua de cautare unde trebuie sa fie relevante pentru cautarile utilizatorilor, fie pe reteaua de display unde sunt afisate unor persoane care navigheaza pe site-uri diverse. Acestea doua sunt principalele canale de difuzare a anunturilor pe Google, insa prin Adwords se poate face si publicitate video pe youtube, se pot difuza anunturi pe aplicatii de pe mobil sau se pot promova produse/servicii doar pe telefonul mobil.
Citeste si: 5 Motive pentru care sa folosesti Google AdWords Display Network
Unde apar anunturile in rezultatele oferite de Google ?
Sunt 7 pozitii unde pot sa apara aceste anunturi, respectiv in susul paginii (3-4 pozitii principale, in functie de competitivitatea pe nisa) sau in josul paginii cu rezultate. Pozitia anunturilor este calculata prin niste algoritmi Google in functie de mai multi factori: costul pe click pe care esti dispus sa il platesti, scorul de calitate (compus din relevanta anuntului, rata de click si experienta pe landing page) si impactul formatului anunturilor. Practic, pentru a obtine o pozitie de top poti sa optimizezi anuntul in mai multe feluri: fie pui un cost pe click mai mare, fie lucrezi pentru a obtine un scor e calitate mai bun. Sau, de ce nu, le faci pe amandoua! Cu toate acestea, o pozitie de top nu este intotdeauna cea mai buna solutie pentru afacerea ta – testeaza si afla care e pozitia care creste rata de click.
De ce ai nevoie pentru reclama pe Google?
Trebuie sa ai un cont Google si sa iti setezi contul de Adwords in cativa pasi destul de simpli. Programul te ghideaza pas cu pas cum sa faci acest lucru, dar ca sa fii mai sigur poti oricand sa apelezi la un expert. La inceput va trebui sa introduci datele de facturare si sa faci o prima plata.
Apoi vei crea prima campanie alegand setarile optime, vei crea primul grup de anunturi, vei redacta anunturile, vei cauta cuvinte cheie relevante – pentru toate acestea ai nevoie de timp.
Urmeaza sa analizezi performantele campaniei si sa aduci imbunatatiri acolo unde este nevoie: testeaza diferite mesaje, consulta raportul termenilor de cautare si adauga cuvinte noi in campanii, exclude cuvintele dupa care nu vrei sa te promovezi, creste sau scade bid-ul unor cuvinte, vezi impactul reclamelor pe mobil etc – si pentru acestea tot de timp vei avea nevoie.
Cat trebuie sa investeti pentru publicitate pe Google?
In Adwords poti sa incepi cu orice suma, poti sa aloci orice buget campaniilor tale. Cu toate acestea, trebuie sa fii realist si sa nu te raportezi doar la obtinerea unui cost scazut pentru ca acesta nu garanteaza atingerea obiectivelor stabilite. Cand stabilesti bugetul pentru Adwords, raporteaza-te la traficul pe care vrei sa il aduci pe site, la numarul de cuvinte cheie pe care te promovezi si la costul pe click practicat. Urmareste sa vezi la ce numar de vizite se inregistreaza de regula o vanzare, analizeaza care e pozitia optima pentru anunturile tale si pluseaza cpc-ul daca este nevoie pentru a ramane acolo.
Ce buget sa aloci in Adwords este o intrebare buna, la care se poate raspunde concret doar dupa ce reclama ruleaza putin si se strang cateva date pentru analiza. Important este sa stii ca pentru orice leu cheltuit vei putea masura rezultatele – spre deosebire de alte tipuri de publicitate unde este mai dificil sa masori impactul.
Citeste si: De Cati Bani Ai Nevoie Pentru Publicitatea Prin Google AdWords
Motive pentru care sa folosesti publicitatea prin Google Adwords:
- Anunturile pot avea diverse formate: text, imagine sau video
- Poti sa investesti ce buget doresti
- Rezultatele reclamei sunt usor de masurat
- Clientii tai cauta pe Google
- Competitorii tai sunt aici
Sper ca ti-am raspuns la intrebare si ai inteles ce este acela un anunt pe google, ce presupune crearea lui si care sunt avantajele unei astfel de forme de publicitate.
Citeste mai multe despre publicitatea prin Adwords:
- 5 Pasi Simpli Pentru Cresterea Vanzarilor cu Remarketing
- Relevanta In Campaniile Google Adwords
- 5 Pasi Pentru Campanii de Succes in Google Adwords
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019