Despre Instagram

Instagram este cea mai cunoscuta si utilizata retea sociala de distribuire a fotografiilor, cu peste 100 de milioane de utilizatori in toata lumea. In Romania, conform statisticilor exista peste 360.000 de conturi dintre care peste 200.000 sunt folosite activ. Primii 100 de instagrammeri din tara activeaza in diferite domenii conform urmatoarelor procente: 26% muzica, 20% moda, 14% televiziune, 9% fotografie, 6% vloggeri si 25% altele. Datorita ratei de utilizare in crestere, reteaua este folosita si in eCommerce pentru a prezenta urmaritorilor imagini relevante despre magazinele online, produsele si serviciile puse la dispozitie sau evenimentele firmei.

Folosit corect, Instagram se transforma intr-un canal super-targetat, bazat pe elemente vizuale, in scopul cresterii autoritatii brandului tau. Aici oamenii obisnuiti pot descoperi (si judeca) pozele postate de afacerea ta. La fel ca si in cazul altor retele de socializare exista metode corecte de utilizare, metode gresite de utilizare si metode inteligente de utilizare.

Descopera cum sa vinzi pe Instagram

Obiectivul business-ului tau pe Instagram este sa creasca rata de engagement, in timp ce creste si numarul de persoane care urmaresc canalul. Avand in vedere faptul ca generatiile viitoare pun accent in special pe elementele vizuale, pentru un brand este primar sa fie prezent pe retea si sa comunice constant si activ cu urmaritorii.

In primul rand, pentru o prezenta cu autoritate pe Instagram, trebuie sa faci putina cercetare, sa descoperi care sunt afacerile care joaca un rol important pe retea si sa iei in considerare tehnicile folosite de acestea pentru promovare. Apoi, trebuie sa iti setezi obiectivele: ce urmaresti prin contul de Instagram? Poate acestea sunt legate de obiectivele afacerii: cresterea vanzarilor, cresterea traficului in magazinul online, cresterea brand awareness, cresterea numarului de mentiuni a brandului in hashtag-uri etc.

Urmatorul pas este stabilirea strategiei de continut: Cat de des postezi? In ce moment al zilei postezi? Care este calendarul postarilor? Care este tematica postarilor? etc. Strategia este importanta deoarece pe Instagram nu iti permiti sa ii bombardezi pe utilizatori cu o multime de poze deodata, pentru ca, in urmatoarele 3 luni, sa nu mai vada nimic nou din partea ta.

In ceea ce priveste abordarea fotografiilor, alege de la inceput un filtru sau un set de filtre care sa se potriveasca design-ului magazinului tau. Astfel, brandul devine mai usor recognoscibil. Daca nu esti sigur ce tip de filtru se potriveste brandului tau, monitorizeaza-ti publicul potential: vezi ce posteaza, cum arata fotografiile, ce tip de hashtag-uri foloseste, cand posteaza etc.

Adaptarea strategiei la preferintele observate ale publicului confera o senzatie de familiaritate si incredere, oamenii fiind mai dispusi sa iti urmareasca brandul, sa ia in considerare produsele/serviciile tale si sa acceseze magazinul, unde finalizeaza procesul de comanda.

Un element important prin care poti sa maresti impactul fotografiilor publicate pe Instagram este hashtag-ul. Dar care sunt hashtag-urile potrivite pentru afacerea ta?

La fel ca si pe Twitter, Facebook si alte retele sociale, comunitatea a delimitat cele mai populare hashtag-uri folosite pe Instagram: #love, #instagood, #follow, #photooftheday, #happy, #beautiful, #selfie, #instadaily, #romania, #picoftheday, #fashion, #friends etc.

Daca ai consultat lista de mai sus si ai descoperit ca niciun hashtag nu se potriveste brandului tau, nu e nicio problema. Folosirea expresiilor potrivite pentru afacerea ta si adaugarea hashtag-urilor populare, aduc un plus de accesibilitate si vizibilitate. Pentru a descoperi hashtag-urile relevante pentru afacerea ta, poti folosi programe gratuite precum Webstagram.

informatii demografice instagram

Cand iti creezi contul de Instagram pentru business, nu uita sa incorporezi in username si numele brandului. Iar cand creezi descrieri sau orice tip de text pe retea, nu fi prea tehnic, oamenii sunt aici pentru a se relaxa si a vedea fotografii frumoase.

Care Este Dimensiunea Pentru Imaginea De Profil la Instagram? – 110 x 110 px

Elementele fundamentale al retelei sunt imaginile, fapt ce ar trebui sa-ti aprinda un beculet in privinta alegerii unei imagini care sa rupa gura targului. Partea cu “niciodata nu vei mai avea o a doua sansa pentru a face o prima impresie” se potriveste foarte bine pentru intalniri, cautarea locurilor de munca, networking si… marketingul Social Media.

Pe langa ca imaginea aleasa va aparea pe profilul magazinului tau, aceasta va fi listata si in feed-ul prietenilor atunci cand distribui o alta fotografie, in Following Feed si in tab-ul de News, unde utilizatorii primesc notificari. Imaginea de profil in Instagram este patratoasa, cu o proportie de 1:1 iar calitatea pozei este asigurata de dimensiunea de 110 x 110 pixeli.

Instagram creeaza automat o imagine de antet din fotografiile existente asa ca ofera-i ocazia sa realizeze o compozitie relevanta pentru magazinul tau online.

Care Este Dimensiunea Pentru Imaginea Din Miniaturi? – 161 x 161 px

Cand utilizatorii ajung pe profilul de Instagram al magazinului tau online, vor fi intampinati de o serie de miniaturi ale imaginilor incarcate. Daca un vizitator da click pe miniatura, aceasta se mareste, pentru a include si un camp in care poate comenta si unde vede descrierea imaginii respective. Dimensiunea recomandata pentru miniaturi este de 161 x 161 px, in patrate cu proportii de 1:1.

Care Este Dimensiunea Pentru Imaginea Incarcata? – 1080 x 1080px

Dupa cum afirmam si mai sus, Instagram este doar despre imagini. Acestea vor aparea in feed-ul urmaritorilor magazinului tau online, la rezolutii mari daca sunt realizate cu ajutorul aplicatiilor din Instagram. Cand alegi sa incarci imagini create cu alte dispozitive, rezolutia va fi mult mai mica.

Dimensiunea imaginilor incarcate a crescut la 1080 x 1080 px, desi Instagram le va scala la 612 x 612 px. In feed, imaginile vor fi vizibile la 510 x 510 px. Antetul format dintr-un colaj al imaginilor incarcate pe profil are dimensiuni cuprinse intre 204 x 204 px si pana la 409 x 409 px.

instagram

In 2015, Instagram a inceput sa ofere utilizatorilor si posibilitatea de a publica si distribui imagini cu orientare Portret sau Peisaj, nu doar ca imagini patrate. Pentru mai multe detalii, te invit sa consulti directivele centrului de ajutor Instagram.

Tot pe Instagram ai accesul la aplicatia Boomerang, care ajuta la capturarea unor secvente video de o secunda, formate din aproximativ 5 cadre statice, ce sunt redate intr-un loop, atat in sens obisnuit, cat si in sens invers. Aceste capturi nu sunt foarte diferite de clasicele GIF-uri.

Alte aplicatii sunt Layout, pentru combinarea fotografiilor intr-un colaj si Hyperlapse – care iti cere sa filmezi in timp ce te afli in miscare.

Instagram este o retea sociala pe care nu trebuie sa o desconsideri, mai ales daca produsele pe care le vinzi au un impact vizual puternic. De exemplu produsele din industria de fashion, handmade, florarii online, cosmetice, fotografie (evident), sport si miscare, food, imobiliare, nunta, calatorii, muzica, animale, design etc. Chiar si daca vinzi materiale de constructie poti sa iti cresti traficul si conversiile in magazin prin intermediul acestei retele de socializare. Totul depinde de gradul de implicare, de creativitate si consecventa cu care postezi imagini atragatoare estetic.

Bonus: un ghid video despre cum poti sa folosesti perfect Instagram 😉

Acum e randul tau sa iti faci un cont pentru business-ul tau, pe Instagram. Optimizeaza-ti pagina si incepe sa postezi imagini la dimensiunile recomandate in acest articol.

Spune-mi, tu folosesti Instagram pentru promovare? Cum stai cu respectarea dimensiunilor recomandate de experti, pentru ca imaginile sa fie cat mai clare si atragatoare pentru urmaritori?

Cosmin Daraban

Comments

comments