Azi vorbim despre ingredientele de succes ale unei campanii de e-mail marketing, practic elementele si functionalitatile de care ai nevoie pentru a avea succes si sa functioneze lucrurile bine atunci cand trimiti sau colectezi e-mailuri, deci practic poti sa faci bani din e-mail marketing, iar pentru asta am pregatit o scurta prezentare, pe care am sa o fac publica exact acum.
Sa incepem cu inceputul: o statistica despre email marketing: Exact Target spune ca pentru fiecare 1 dolar investit in email marketing media de intoarcere, adica ROI-ul de investitie este de 44,25 de dolari. Cum pe Romania nu avem statistici concrete, media globala trebuie sa o luam pe bune, sau fiecare sa ne calculam daca facem performanta din e-mail marketing ce se intampla exact, cum stau lucrurile la noi, asta daca facem lucrurile bine daca le facem mai putin bine si nu suntem multumiti de campaniile noastre intr-adevar nu o sa avem aceasta medie, o sa fie foarte jos, suntem aici sa vedem cum putem creste media aceasta.
Care este rolul canalului de email marketing
In mod normal, prin email marketing, prin comunicarea prin email avem rolul de a asista si de a muta clientul din aceasta stare de nehotarat, de ignorant fata de tine de brandul tau de produsul tau, in aceasta stare. In intreaga sa calatorie de la first touch pana la stadiul de client si post client si pana la avocat de brand. Avem 4 motive mari care determina oamenii sa cumpere produse:
- Castigul personal. Oamenii isi doresc un anumit produs, un anumit telefon, un anumit brand.
- Este vorba despre dovezile sociale, de la terte parti, aici ne amintim de reclamele TV care de multe ori sunt cu vedete din filme sau zona sportului care promoveaza parfumuri, produse bancare masini si altele. Cei care fac reclamele stiu ca lumea are incredere in acei influenceri, persoane sau vedete care pot genera vanzari.
- Pe urma vine partea de logica si de cercetare prin care clientul isi da seama ca are nevoie de produsul tau si ca tu esti solutia potrivita pentru el; a vazut in mai multe parti, a comparat beneficii, preturi, avantaje si tot ce a mai vrut el iar logica lui i-a spus sa cumpere de la tine
- Si nu in ultimul rand – frica de a pierde. Aici stim ca functioneaza foarte bine scarcity, ofertele cu timp limitat (sau nu); chestii de genul acesta.
Cresterea bazei de date
Probabil ati mai auzit expresia ca ”banii sunt in lista” – intr-adevar; dar asta nu inseamna ca daca tu ai o lista mare de adrese de email sau iti construiesti o lista acele adrese de email o sa genereze bani sau cineva o sa-ti trimita bani o data abonat , o data intrat in baza ta de date. Acesta e rolul tau: sa faci sa se intample asta, sa castigi increderea, sa il muti in acea zona in care el sa isi doreasca sa plateasca pentru ceea ce ii oferi tu.
Avem o foarte mare greseala pe care o fac majoritatea proprietarilor de afaceri si chiar si oamenii de marketing: au un focus foarte mare pe cresterea listei de e-mail, se focuseaza mai mult putin pe cum sa faca bani din aceasta lista ei vor sa faca o campanie sa obtina 50, 100, 300 sau 10 mii de adrese de e-mail. Nu suntem un colector de adrese de email, avem un business, iar un business inseamna sa produci bani. Sa ne gandim cum facem bani din aceasta lista si la tot ce se intampla prin acest flux.
Idei despre cresterea bazei de date
Prima este sa promovam inainte de lansare. Cred foarte mult in acest element, il folosim foarte mult si pentru noi si pentru clienti. Aici se vede cum am facut un pre-release la butonul de cumparaturi, am facut asta chiar si pentru clientii nostri, promovand o reducere la deschiderea magazinului, era un magazin mic, nisat, cu articole pentru sportivi, s-a inscris foarte multa lume urmand a primi newsletter-ul cu oferta si reducerea pentru produsele respective. De ce a functionat? Pentru ca am avut o campanie de Facebook si de Google AdWords, au venit doar cei interesati de aceste produse, s-a facut o campanie pe numele de produs si categoria de produs care era foarte targetat si totul a fost ok.
Cum mai putem sa colectam adrese de email, sa o facem intr-un mod cat mai inteligent? Daca cititi blogul nostru, o sa vedeti ca fiecare categorie articol are optiunea de lead generation, de a colecta adrese de email practic in functie de contintul pe care il oferim, dam mai multa valoare celor interesati de subiect in schimbul datelor de contact.
Daca te intereseaza de exemplu mai multe despre Google AdWords decat ai citit acolo, cu siguranta o sa iti lasi adresele de contact pentru a primi ceea ce te intereseaza. La fel se intampla si in cazul articolelor despre email marketing probabil si in acest articol o sa vedeti boxul pentru captarea ghidului respectiv si despre SEO. Sunt lucruri foarte utile care functioneaza. Totul e foarte nisat.
Mai departe, urmeaza campania de indoctrinare sau de on boarding (o putem numi si astfel), destinata celor noi din baza de date, spunandu-le ce se intampla; uram un bun venit, facem o introducere a brandului, le spunem cine suntem si ce facem, le amintim despre beneficiile faptului ca sunt abonati, inscrisi si ca fac parte din comunitate. De asemenea le precizam si despre ce se intampla in continuare. Putem sa le spunem ce sa faca daca vor sa ne urmareasca pe retele sociale, de exemplu un like pe pagina de Facebook ii va duce pe grupul de eCommerce cu Gomag, unde comunicam foarte multe lcururi interesante despre comertul online.
Pe urma, ofera-le cel mai bun continut dar relevant pe subiectul pentru care s-au abonat. Noi mereu oferim doar continut de calitate despre comert si marketing online, dar incercam in functie de dorinta celui care s-a inscris sa livram doar informatia care il intereseaza. Campania aceasta de onboarding sau indoctrinare, cum o mai putem numi, poate fi impartita in 1-3 secvente, adica 1-3 emailuri in una doua sau trei zile, depinde de fiecare cate resurse are ce este disponibil sa genereze ca si continut si ce functioneaza.
4 tipuri de subiecte pentru campania de e-mail marketing
- Ideea de a-l face curios pe cel care deschide emailul. Sunt subiecte, nu si continutul pentru ele si e important sa facem utilizatorul nostru sa deschida e-mailul pentru a citi continutul, pentru a accesa butoanele de call-to-action si a intra in site, in landing page sa continue spre vanzare spre achizitie.
- Urmeaza frica, urgenta. Putem spune: ”Ofertele se termina” ”Perioada de garantie se apropie de final” orice altceva, sunt doar cateva exemple.
- Direct sau beneficii : ii spunem ce beneficii are daca alege sa cumpere
- Nu in ultimul rand, dovezile sau rezultatele, studiile de caz.
Exemple concrete ale celor 4 tipuri de subiecte
Puteti vedea mai jos concret ce puteti folosi :
- frica, reducere
- ultima sansa de ajunge un VIP
- ultima strigare
- vrei sa pierzi oferta, promotiile se termina
- cum ii facem curiosi sa deschida e-mailul nostru
- mai putin efort pentru mai multe vanzari, cum sa faci campanii ca si SilkWeb
- 10 emailuri pe care sa le trimiti clientilor
- dovezi, rezultate, merg foarte bine studiile de caz, ce s-a intamplat la tine, ce au obtinut clientii tai, ce este in piata, statistici, cum ai recuperat un site dupa penalizarile Google Panda, cum am slabit 10 kg urmand aceasta reteta.
Daca stam sa ne gandim sunt chestii logice, daca ne imaginam ca suntem in situatia celui care primeste e-mailul de la noi, am reactiona probabil la fel deschizandu-l. Revenind la beneficii avem exemple ca: ”Arata clientilor drumul spre tine cu pagina de Google+” , ”comunica mai personal cu utilizatorii din Gmail” ; aici este practic un intro spre un nou subiect pe care am sa il dezbat la fel printr-o prezentare video.
Daca totul este ok, va multumesc, astept comentariile voaste, puteti da un share la articol, la video pentru a afla mai multe lume. Eu zic ca a fost o chestie utila, va multumesc!
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019