Subiectul de azi e unul extrem de interesant si de interes pentru cei care au prezenta online. Este vorba despre cum sa generezi performanta in afaceri folosind Social Media? O sa afli in primul rand despre Facebook, dar si despre Google Plus. Conform unor zvonuri, Google+ a murit, ca nu se foloseste si nici nu s-a folosit, insa nu este chiar asa si o sa afli cateva tipsuri cu privire la utilitatea lui si iti vei da seama cat de mult te poate ajuta acesta in afaceri.
Revenim insa la subiectul principal, si anume Facebook, sa vedem cum stau lucrurile cu adevarat cu aceasta platforma sociala.
Te-ai intrebat vreodata de ce petreci timp pe Facebook, de ce toata lumea o face? Pentru ca e un trend, o moda si cea mai mare retea sociala din lume?
Facebook s-a transformat intr-un business, insa petrecem timp pe Facebook pentru socializare, pentru comunicare, informare, spionare, spionam ce se mai intampla, vedem ce mai face competitorul nostru si bineinteles pentru divertisment. Pur si simplu, de multe ori deschidem Facebook pe telefon din plictiseala.
Ai intrat azi pe Facebook pentru a cumpara?
Intrebarea este daca ai intrat astazi pe Facebook pentru a cumpara ceva, ieri, luna trecuta, daca vreodata intentia ta a fost aceea de a cumpara atunci cand intri pe Facebook. Raspunsul este probabil : nu. Sa vedem insa ce se intampla, care este procesul de succes in Social Media. In primul rand, ca om de marketing, ca antreprenor sau ca vanzator care doreste sa vanda pe Facebook sau sa aiba o masa cat mai mare de clienti si leaduri, trebuie sa asculti.
Sa asculti audienta, multiumea, sa vezi ce se vorbeste pe grupuri, sa vezi ce se posteaza, sa spionezi anumite conturi care par a fi interesante, care par a se incadra in tipul avatarului tau de client, apoi sa tranformi toata comunicarea ta in influenta, ceea ce fac si eu aici, ceea ce fac si altii. Ideea e sa faci toate acestea fara a iesi din nisa ta, sa incerci sa ii influntezi pe cei pe care i-ai ascultat, pe cei care au probleme sau anumite nevoi, e de asemenea important sa faci networking, adica sa comunici cu terte parti, chiar si cu potentialii tai clienti, cu intreaga comunitate din jurul tau, cu persoanele sau clientii care ofera servicii conexe, chiar si cu competitorii tai din piata. Competitia este sanatoasa daca o vezi constructiv, te poti lipsi de agresivitate.
Nu in ultimul rand este vorba despre vanzare. Asculti, vezi ce vrea lumea, incerci sa influentezi, sa devii un punct de referinta sau de sprijin, sa iti acorde maxima incredere in zona ta de actiune, sa le permiti comunicarea cu tine si sa comunici cu ei. Bineinteles dupa ce ai facut toate acestea, o sa se intample ceea ce iti doresti: vanzarea. Intotdeauna, chiar daca vorbim despre vanzare de impuls, facem referire intotdeauna la palnia de vanzari. Acel Sales Funnel care inseamna : Awareness ( Constientizare), Interes ( Interes), Decision ( Decizie) si Action ( Actiune) plus inca cateva elemente de interes legate de Trafic, Landing Page, Marketing Automation pentru a lua deciziile si Vanzare.
E important apoi sa afli si cum colectezi inteligent adrese de e-mail, in functie de contextul si continutul pe care il promovezi si pe care il citesc oamenii care ajung in site-ul tau. E foarte important sa iti promovezi produsul inainte sa il lansezi, sa realizezi o prelansare, sa vorbesti despre produsul respectiv, practic sa te lauzi cu ceea ce vrei sa faci, sa incerci sa captezi intentia si interesul unei mase de oameni, a celor interesati, pentru a avea cui vinde produsul lansat. Pasul urmator consta in punerea in aplicare a procesului de ReMarketing, pentru cei care conteaza cu adevarat. Nu toata lumea care ajunge in site-ul tau conteaza. Suna dur, dar este adevarat, alege asadar sa faci ReMarketing doar pentru o parte dintre vizitatorii site-ului tau si pentru o parte dintre vizitatorii de pe Facebook. De ce? Pentru ca o parte nu sunt interesati, aflandu-se doar intr-un stadiu de informare, sau un stadiu incipient de achizitie, o parte dintre ei fiind si competitorii tai. Poti vedea asta prin numarul si tipul paginilor vizitate, de timpul petrecut pe site. Pe Facebook pot fi alcatuite liste in functie de paginile vizitate, pentru a fi cat mai specific si pentru a investi bugetul maxim.
Un exemplu din contul nostru, unde ii targhetam doar pe cei care sunt interesati de Social Media, pentru ca despre asta este vorba, incercam sa fim cat mai specifici, targhetam doar aceasta categorie de pe blogul Silkweb.
Ce facem cu Google + ?
Nu stiu daca l-ai folosit, daca il folosesti, daca ai un cont si esti activ, important e sa fii foarte atent la ce urmeaza sa afli despre cat de mult te poate ajuta prezenta activa a afacerii tale pe Google + si faptul ca ai un cont bine optimizat si promovat.
In primul rand, le spunem clientilor cum sa ajunga mai repede la noi. Cum? Am dat exemplul unui client de-al nostru din Baia Mare, un service GSM, cu reclama pe Google AdWords. La service GSM vedem GSM store, afisat pe harta Google, dupa care vedem un rezultat organic, care ne arata cateva informatii si la ce distanta este acest sediu fata de noi si optiunea Click-to-Call. Chiar daca site-ul respectiv nu ar avea o versiunea de mobil, desi acesta are, o pagina de Google + bine optimizata inseamna de fapt afisarea tuturor informatiilor pe care Google ti le permite sa le pui: numar de telefon, url-ul site-ului, adresa web sau un landing page, descrieri, imagini, video daca este posibil. Oamenii au optiunea sa te sune, plus, cea mai interesanta optiune este aceea ca poti da click pe harta pentru a vedea pe unde si in cat timp clientii pot ajunge la afacerea ta. Asta se gandeste si clientul tau atunci cand te cauta pe Google + sau cand face cautari si primeste rezultate pe baza geolocatiei.
Ceea ce e foarte misto si poti vedea la mine in cont sunt niste capturi de ecran din contul meu de Gmail, unde, se vede, sunt imagini cu colegele mele care au cont pe Google + , poti vedea si alti clienti, imagini de la mine, de la Business Days, de la Booking, de la alte aplicatii pe care eu le folosesc, care folosesc Google + si care si-au legat contul si adresa de email pentru a personaliza cat mai mult comunicarea cu clientii si tertele parti. Poti vedea toata lumea care se afla intr-o discutie, inclusiv imagini pentru a da un plus de transparenta.
Poti de asemenea sa vezi cum un anumit brand ( pe care probabil il cunosti, este vorba despre eMag) are un cont de Google +, afisand o pagina relevanta, a lor, ca o sugestie de urmarie, in urma lansarii unei comenzi. Practic, toata comunicarea si tot ce se intampla in Google, in Gmail, Google + si toata partea de socializare poate avea un impact foarte mare pentru tine. Iti poti aloca un timp pe zi , 30, 40 de minute sau o ora, doua pe zi in care sa intri sa iti faci un cont sau sa optimizezi ceea ce ai sa intelegi toate conturile, sa intelegi toate conturile, sa mai faci putin research si te asigur ca rezultatele vor fi peste asteptarile pe care le ai si peste timpul petrecut cu acest proces.
Daca te intereseaza mai multe informatii, te invit pe Academia de eCommerce unde ai acces la o multitudine de tipsuri, ebook-uri, webinarii inregistrate si de materiale premium oferite strict pentru comunitatea academiei.
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019