Despre marketing online vorbim aproape continuu, fie la modul general, fie despre o anumita zona mai de interes. Pana sa ajungem la subiectul din titlu, am sa detaliez putin fenomenul.

Ce este de fapt marketingul online ?

Marketingul online se refera la un set de metodologii si instrumente puternice utilizate la promovarea produselor si a serviciilor pe internet.

Acest tip de marketing mai este cunoscut sub numele de digital marketing, web marketing, marketing pe internet, marketing pe motoarele de cautare (SEM) sau social media marketing. Oricum l-am numi si pe orice canal l-am practica, scopul este acelasi.

Datorita canalelor multiple de comunicare si a numeroaselor mecanisme disponibile pe internet, se poate spune ca marketingul online este mai puternic decat cel traditional.

Firmele care isi doresc o crestere sanatoasa a afacerii si care vad oportunitatile plus ajutorul oferit de noua tehnologie, aleg sa implementeze aceste elemente pana la nivel de CRM – customer relationship management. Aceste firme au inteles legatura directa intre client, comportamentul acestuia inainte de achizitie si campaniile de marketing efectuate pentru cresterea vanzarilor.

Citeste: 5 Motive pentru care sa folosesti marketing automation

Cine are nevoie de marketing online ?

Practic toate firmele care isi incep activitatea si toate firmele care inca nu sunt active pe internet. Da, am spus active nu prezente. Prin prezenta online, foarte multe firme inteleg doar crearea unui site sau achizitia unui domeniu ori crearea unui cont / pagina pe Facebook.

Ei bine acesta este un bun inceput, insa activitatea, dupa cum bine ii spune, se refera la a fi activ, a face ceva, a comunica in mod continuu despre activitatea ta, a adauga continut, a face postari, a face actualizari la site etc.

Cine foloseste marketing online ?

Toate firmele interesate de cresterea numarului de clienti, de cresterea vanzarilor spre clientii actuali. Practic la asta se rezuma un plan bun de marketing. Sunt multi care au inteles gresit faptul ca marketingul online este doar pentru firmele mari, doar pentru magazinele online sau doar pentru corporatii.

Azi, fiecare firma are nevoie de astfel de servicii si cred ca fiecare firma isi poate permite un buget decent pentru a testa beneficiile acestuia. Si da… in functie de bugete, lucrurile se intampla mai repede sau mai tarziu. Depinde de piata tinta, de canalele de comunicare, tehnologia utilizata, echipa din spate etc.

Inovatie sau executie ?

Pentru a face acele lucruri la care altii inca nu s-au gandit pentru promovarea afacerii tale, este nevoie de inovatie; chiar si pentru a imbunatati anumite elemente deja utilizate de altii este nevoie de acest aspect. Mereu le-am spus clientilor, inovatia ne scapa de stocuri 😉

Cand spun inovatie in campaniile de marketing online, ma gandesc direct la crearea si executia strategiilor de promovare in Google prin SEO si serviciile platite de AdWords, campaniile de postari si crearea de reclame pe Facebook, colectarea si trimiterea de email-uri sau planul de continut educational.

In mod normal, orice campanie de marketing merge bine atunci cand agentia / echipa se afla intr-o relatie de  comunicare buna cu clientul, iar mesajele si ideile sunt intelese si acceptate de ambele parti fara a face compromisuri sau a da 100% dreptate clientului.

Performanta campaniilor de marketing se bazeaza mult pe date, interpretarea acestora, tehnologia utilizata si inovatie.

Care este treaba cu executia campaniilor ? La ce ma refer de fapt? 🙂

Aici lucrurile sunt simple, datorita numarului mare de „experti” in marketing online si a surselor mai mult sau mai putin ok sau actualizate care ofera fel si fel de informatii, multe firme cer implementarea unor actiuni sau transmiterea unor mesaje mai putin potrivite pentru a avea rezultatele dorite.

Exemple de cerinte de executie gresite in campaniile de marketing online:

In SEO inca se cer utilizarea de meta keywords in optimizare, utilizarea de cuvinte cheie comerciale in link-uri (pentru ca asa are si concurenta), promovarea unui singur cuvant cheie (a unui singur link din site), utilizarea unui singur mod de abordare (100% comercial & publicitar).

In campaniile de Google AdWords se accepta destul de greu anumite grupuri de cuvinte care vizeaza utilizatorul aflat in stadiu de cumparare, in detrimentul cuvintelor cheie cu un volum mare de cautari, care duc trafic, consuma buget, dar nu genereaza neaparat vanzari. Tot aici se pot aminti asteptarile incredibil de mari vis a vis de bugetul alocat, refuzuri de abordare locala,  refuz de colectare de adrese de email din campanii si exemplele pot continua.

Campaniile de email marketing au si ele chitibusurile lor. Din dorinta de a parea mai mari decat sunt, multe firme refuza sa aiba o comunicare cat mai umana spre baza de date. Daca esti abonat la noi, ai vazut ca toate mailurile merg de pe adresa mea, cosmin @ silkweb.ro. Mai sunt cazuri in care se refuza colectarea adreselor de email intr-un mod etic, dar se impune utilizarea bazelor de date cumparate (pai si eu primesc de la altii, ce are daca trimit si eu).

Despre constructia design-ului la emailuri se poate discuta in alte 3 articole si tot nu as termina 🙂

Consultanta si implementarea mailurilor tranzactionale este un lucru total invizibil si de neapreciat de catre multi proprietari de afaceri.

Social media, mai exact Facebook si mai nou YouTube, sunt canalele care ajuta in multe cazuri la inchiderea tranzactiei, dar cerintele de executie a unui plan intern fac ca aceste afirmatii sa fie pentru unii doar un mit. Abordari 100% comerciale duc la moartea respectivului cont.

In Romania inca sunt agentii si persoane care stiu sa faca lucrurile bine cand este vorba de marketing online, stiu ca totul se invarte in jurul clientului si, de multe ori, iau fiecare proiect ca si pe o noua provocare; la fel stau lucrurile si la SilkWeb.

Am spus INCA SUNT pentru ca tot mai multi refuza sa mai lucreze cu clientii din Romania pentru diverse motive legate atat de neintelegerea fenomenului, impunerea de executie a anumitor actiuni si chiar neplata pentru serviciile prestate.

Stiu ca sunt si firme care au avut o experienta mai putin placuta cu alte agentii sau alte persoane, iar acum „sufla si in iaurt”, dar comunicarea si transparenta au rolul de a rezolva aceste aspecte. Practic aici se rezuma totul, la comunicare si incredere.

Sper ca acest articol sa-si atinga scopul, acela de a lasa agentiile sa-si faca treaba si de a veni cu mai putine task-uri impuse acestora. Pentru ca in acest caz, nemultumirile tale de la final nu se datoreaza agentiei ci doar „stapanului”.

Tu cum vezi o campanie buna de marketing pentru afacerea ta? Ce asteptari ai de la cei care iti gestioneaza bugetele?

Cosmin Daraban

Comments

comments