Pentru cei care analizeaza in detaliu sursele de trafic ale unui site, aparitia „not provided” din Google Analytics a inceput sa dea batai de cap odata cu cresterea procentuala a acestui trafic. Practic traficul „not provided” este traficul organic, provenit din motorul de cautare, in urma accesarii rezultatelor afisate pentru diferite cuvinte cheie.

In 18 octombrie 2011 Google a anuntat oficial despre aceasta decizie, care ei spun ca vine pentru protejarea utilizatorilor care efectueaza cautari in motorul de cautare. Practic de atunci Google a inceput sa securizeze cautarile.

Da, acum nu mai poti sa vezi si sa masori daca cuvantul cheie „laptop” care este pe locul 1, ti-a generat trafic intr-o luna si cate vanzari.

La inceput au fost securizate cautarile efectuate de catre utilizatorii logati in contul de Google (Gmail spre exemplu), dupa care s-a continuat cu securizarea cautarilor din browser-ul Chrome, Mozilla etc.

Cand stim ca sunt securizate cautarile noastre ?

Atunci cand intr-un browser, adresa motorului de cauatre incepe cu https – acest „s” indica faptul ca adresa respectiva este protejata / securizata printr-un certificat SSL care cripteaza informatia trimisa mai departe.

https safari

https mozilla

https chrome

Mai sus vezi imagini legate de cum arata structura adresei URL din discutia anterioara.

Teoria conspiratiei legata de introducerea not provided

Sunt voci care acuza Google de aceasta miscare pentru a forta companiile sa investeasca mai mult buget sau sa se indrepte spre Google AdWords. Momentan in Google Analytics inca se poate analiza performanta cuvintelor cheie care genereaza trafic din campaniile PPC.

Mai nou sunt zvonuri care spun ca este posibil ca Google sa „ascunda” si traficul provenit in urma campaniilor Google AdWords rulate in motorul de cautare.

Prin intreaga comunicare pe care o face Google spre webmasteri si oamenii de marketing, se doreste de la acestia o orientare spre continut si landing page atragatoare pentru utilizatori, nu doar o pozitionare buna in motorul de cautare pentru diferinte cuvinte cheie.

Se vede ca lucrurile avanseaza mult si rapid, iar pentru anumite actiuni care au ca rezultat final performanta in vanzari, este nevoie de multa munca si analiza.

Ce date se vad acum in Google Analytics legat de traficul organic ?

Chiar daca traficul not provided a trecut de 85% , conform http://www.notprovidedcount.com/ si nu mai vedem corect care cuvinte cheie au adus trafic si cat trafic, avansand in contul de Analytics se pot vedea paginile dintr-un site care au primit trafic organic din Google, ca urmare a rezultatelor bune avute pe SEO.

landing organic

Cel mai important lucru este sa se analizeze si sa se imbunatateasca acolo unde se observa anumite probleme.

Imbunatatind timpul petrecut in site, dupa ce un utilizator a ajuns pe o pagina din magazinul tau, crescand numarul de pagini vizualizate intr-o sesiune si scazand bounce rate-ul, poate fi un semn clar ca oferi o experienta placuta celor care iti viziteaza site-ul.

Citeste despre : Afla unde pierzi clientii cu Google Analytics Exit Pages

Ideea clara este ce fac utilizatorii in site-ul tau dupa ce ajung acolo, practic de aici incepe intreg procesul de comanda. Poti sa apari locul 1 in Google pentru un cuvant cheie care are un numar mare de cautari, dar sa nu faci vanzari pentru ca site-ul tau este foarte urat si invechit. Dar aici este un alt subiect pe care l-am mai dezbatut in articolele din trecut.

SEO se schimba continuu, nu este o noutate, doar trebuie sa accepti asta si sa iei masurile necesare.

Pot spune ca azi nu mai poti face SEO de performanta fara acces la contul de Google Analytics pentru acel site, plus cateva cunostinte de baza. Citind datele de acolo si interpretand corect informatiile legate de vanzari, vedem ca efortul canalizat pentru aducerea de trafic in site, trebuie impartit in mai multe directii, nu doar spre SEO / Google.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QEjCTdNH7Co[/youtube]

Citeste despre : Traseul unui vizitator pana la stadiul de client

Cum poti afla dupa ce cuvinte cheie ai primit trafic in site ?

Google ia, dar tot Google da :)… pana la un punct. De o perioada in contul tau de webmaster tools, ai un nou raport legat de cuvintele cheie care au generat trafic pentru o pagina dintr-un site. Este un lucru care te poate ajuta destul de mult, iar informatiile sunt afisate precum in urmatorul exemplu:

kw intrare cautari

Intr-adevar, nu ai informatii precum in Google Analytics, dar de aici poti incepe munca de analiza si optimizare a intregului tau proces.

O alta solutie pentru a stii care cuvinte cheie iti genereaza trafic si informatii despre calitatea acestuia, este Google AdWords. Da, prin acest serviciu, momentan poti descoperi cuvinte cheie performante pentru business-ul tau, pe care ulterior le poti implementa in strategia ta de SEO.

Cum ajutam noi clientii de SEO ?

Oferind acces la aplicatia noastra MintMetrics, in care o parte din functionalitate se refera la monitorizarea pozitiilor cuvintelor cheie in Google, cunoscand adresa URL pentru care un cuvant este monitorizat, cu acces la Google Analytics, stim daca acea pagina genereaza vanzari sau are metrici buni pentru traficul din motorul de cautare.

kw serps vanzari

Da, informatiile oferite sunt legate de landing page si intreg traficul organic ajuns acolo, plus efectul acestuia.

Si sunt mai multe artificii care te pot ajuta sa intelegi mai bine treaba asta ascunsa de Google legata de traficul si performantele cuvintelor cheie, dar focusul principal ramane tot optimizare de landing page / continut, pentru ca vanzarea se produce acolo.

Ca rezumat: pentru cei care ajung in Analytics si vad mult trafic organic afisat cu (not provided) trebuie sa stie ca acela nu este un cuvant cheie care genereaza acel trafic :). Descifrarea misterului SEO, poate echivala cu intelegerea celui mai complex algoritm matematic din lume, care dupa cum se vede are mai multe necunoscute, tot mai greu de interpretat.

Curs SEO Online pentru Incepatori Medii si Avansati – Profita Acum

Citeste si urmatoarele 3 articole:

  1. SEO pentru utilizatorii tai si link-uri de call to action
  2. Aplicatii SEO si interpretarea datelor
  3. Importanta analizei concurentei in SEO

Cosmin Daraban

Comments

comments