Ce este o campanie DSA?
O campanie dinamica, numita pe scurt DSA de la Dynamic Search Ads este o campanie care foloseste tehnologia de web crawling a Google pentru a targeta cautari relevante cu continutul de pe site-ul promovat.
In general o campanie DSA este creata pentru completarea celorlalte campanii de cautare din Adwords, fiindca ajunge la cautari mai specifice si mai lungi, este usor de setat si aduce mult trafic la cost mic.
In majoritatea conturilor exista o astfel de campanie, fiind recomandata pentru costurile reduse si rezultatele bune, insa atunci cand un advertiser seteaza contul Adwords rareori va incepe cu o campanie dinamica. De ce? In mare parte fiindca vrem ca fiecare banut sa aduca trafic relevant, atent targetat, pregatit pentru conversii si astfel nu vrem sa lasam la latitudinea soft-ului afisarea anunturilor, selectia de cuvinte cheie si crearea dinamica a titlului reclamei (Da, intr-o campanie dinamica nu poti redacta titlul reclamei, acesta fiind un mix relevant intre cautarea utilizatorului si continutul de pe site)
Totusi, de-a lungul timpului am avut multi clienti care tineau la campania dinamica ca la cea mai profitabila campanie din contul lor, cu toate ca nu conversiile erau multe, ci traficul adus pe site era generos si la pret mic. Asadar, o campania dinamica este o oportunitate de promovare care completeaza perfect celelalte campanii de cautare, dar care are si mai multe de oferit – lucruri de care voi vorbi in randurile urmatore.
Cine este recomandat sa foloseasca campanii DSA?
Dupa cum spuneam, campaniile DSA sunt larg folosite in majoritatea conturilor de Adwords dar ele sunt recomandate in special site-urilor cu continut bogat, indexat de Google.
Cand Google gaseste cautari relevante cu continutul de pe site, creeaza titlul reclamei si selecteaza url-ul paginii de destinatie, o pagina cat mai relevanta de pe site. Titlul anuntului se creeza dinamic din cautarea utilizatorului si titlul celei mai relevante pagini de pe site. Din acest motiv, cateodata, anunturile DSA pot avea titluri mai lungi si castigi astfel la capitolul vizibilitate.
Campaniile DSA pot fi folosite de majoritatea advertiserilor cu succes, fiindca chiar si in conturile foarte bine setate si grupate, cu mii cuvinte cheie in target, se pot pierde cautarile cele mai specifice si lungi.
Citeste si: De ce sa lasi agentia sa iti administreze contul de Google Adwords
Cum functioneaza campaniile dinamice in Google AdWords?
Am vorbit despre crearea dinamica a titlului anuntului prin combinarea expresiei cautate cu continutul de pe site. Mai trebuie sa stii ca printr-o campanie dinamica poti sa targetezi tot site-ul, sau doar anumite pagini:
- Categorii de produse / servicii de pe site
- Pagini al caror titlu contin anumite cuvinte
- Pagini al caror url contine o anume expresie
- Pagini care au in continutul text anumite cuvinte
Prin aceste optiuni poti crea campanii doar pe anumite produse / servicii / oferte pe care doresti promovare mai puternica.
Campaniile DSA completeaza perfect campaniile de cautare, dupa cum se mentioneaza chiar in suportul Google, insa eu consider ca au chiar mai multe de oferit, daca sunt folosite la adevaratul lor potential. In randurile urmatoare descoperiti alte 5 motive pentru care ar trebui sa “profitati” de companiile Dynamic Search Ads.
- Anunturile se updateaza in timp real – Daca faci des modificari de continut site-ului tau, Google va indexa noul continut si in acelasi timp titlul reclamei Adwords, fara ca tu sa fi nevoit sa faci ceva. In plus, anunturile vor contine si expresia cautata, si astfel vei fi mai aproape cu un pas de real-time marketing si vei oferi exact ce se cauta.
Google a anuntat ca aproximativ 15% din numarul total de cautari zilnice sunt cautari unice, care nu au fost efectuate inainte. Prin DSA poti ajunge chiar si la aceste cautari noi.
- Eficientizezi timpul – nu trebuie sa mai faci keywords research, sa grupezi campania in grupuri relevante, sa creezi anunturi pentru toate si sa ajustezi bid-ul in functie de performante. Campaniile DSA se seteaza usor si aduc repede rezultate de trafic si vanzari.
- Boost de trafic – porneste o campanie dinamica si vei vedea cum traficul Paid va creste frumos. Iar daca te uiti in raportul termenilor cautati, expresiile sunt foarte relevante pentru site-ul tau.

- Keyword research tool – poti sa folosesti campaniile DSA pentru a cauta cuvinte cheie noi pentru campaniile de cautare. Majoritatea cautarilor sunt cuvinte long tail, specifice, cu caracteristici de brand, marime, culoare, pret etc. pe care le poti selecta si folosi eficient in campaniile de cautare.
- Costuri mai mici – o campanie DSA va genera costuri mai mici decat una de cautare, asadar este perfecta pentru testarea pietei si experimentare. Creeaza o campanie dinamica pe o categorie noua de produse si decide in functie de cautari ce strategie iti creezi, ce cuvinte alegi, bid-ul potrivit si mesajul din anunt iar in baza acestora creeaza o campanie de cautare optima.
Citeste si: Scorul de calitate: Adwords pentru incepatori
Pentru cele mai bune rezultate recomand sa fiti atenti la doua aspecte, avand in vedere controlul limitat asupra campaniei:
- Eliminarea cuvintelor cheie negative – sunt multe cuvinte care pot aduce trafic nedorit pe site-ul tau, fa o lista cu ele inca de la inceput si elimina-le pentru a bloca vizitatorii “nepoftiti”.
Ex. second hand, olx, la mana a doua – daca tu vinzi produse noi
- Setarea manuala a bid-ului – alege un bid cu care esti confortabil si ajusteaza-l pe parcurs in functie de performantele campaniei. Astfel, vei avea control mai mare asupra costurilor.
In prezent folosim mult DSA in Adwords si am avut rezultate excelente. Campaniile de cautare nu vor putea fi inlocuite cu acestea, dar sunt multe foloase de tras din campaniile dinamice. Incercati-le cu incredere si veti obtine intr-un timp scurt un boost de trafic pe site, mai multe vanzari si vizibilitate, iar daca sunteti analitici va veti folosi si de cuvintele cheie care rezulta din campanie. Succes!
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019