Intreaba un retailer de electronice sau de fashion care este publicul sau tinta si este foarte probabil sa auzi raspunsul din titlu “toata lumea intre 18 si 65 de ani”. Sau poate iti va raspunde “targetam mai mult femeile”.
Aha. Raspuns gresit. Practic, e ca si cum ar spune “ii targetam pe toti cei care au bani si puls”. Nu au un public tinta stabilit, nu isi segmenteaza audienta si incearca zadarnic sa se adrese intregii piete.
Problema, cand faci acest lucru, e ca sansele de reusita scad drastic. Audientele extinse, atat pentru planul de afaceri general al afacerii, cat si in strategia de Google AdWords, duc la cheltuieli imense de bani si timp, afecteaza reputatia brandului si scad credibilitatea acestuia.
Mi-ai da si tu acelasi raspuns daca te intreb care este publicul tau tinta? Inseamna ca articolul de astazi iti va fi de ajutor de acum inainte, mai ales in strategia de reclama PPC.
Azi vom discuta despre ce este piata/publicul tinta, cum sa il identifici si cum sa il segmentezi pentru a profita de o posibila oportunitate ignorata de concurenta ta si pentru a-ti economisi bugetul de marketing.
Ce (sau mai degraba cine) este piata ta tinta?
Simplu, piata tinta este un grup specific de oameni pe care hotarasti sa ii targetezi cu materialele tale de promovare, in acest caz, reclamele platite cu AdWords. Pot reprezenta un segment de piata mai mare sau o anumita nisa.
Conceptul de piata tinta se complica in momentul in care tu oferi o varietate de produse sau servicii sau ai o baza diversificata de clienti. Intr-adevar, aici apare problema delimitarii publicului tinta, pentru ca tu chiar vinzi tuturor.
In general, piata este formata dintr-o paleta variata de indivizi, este afectata de ciclurile de cumparare in schimbare, de durata de viata a produsului si de alte elemente care ii influenteaza intr-o mai mica sau mai mare masura pe oamenii interesati sa cumpere ce vinzi. In aceasta piata intra toti cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, indiferent de sex, locatie, istoric de interactiune cu site-ul, interese sau alte criterii.
Insa aici intervin notiunile de criteriu demografic, geografic, psihologic sau comportamental. In comparatie cu piata tinta, criteriile mentionate anterior ale publicului te ajuta sa segmentezi piata si sa ajungi la adevaratul public targetat. In momentul in care stii precis cui te adresezi, iti maximizezi sansele de a-l convinge sa converteasca si economisesti bani, timp si resurse umane.
Cum sa iti identifici publicul tinta?
Aici incepe adevarata munca. Primul pas in identificarea publicului tinta este analizarea actualilor clienti.
Probabil chiar si clientii actuali ti se par diversi, avand caracteristici variate insa data fiind actiunea lor (faptul ca au cumparat din site) este sigur ca au cel putin 2-3 caracteristici comune. Daca acestea nu tin de locatie sau aspecte demografice, tin de interesul manifestat pentru un subiect comun.
De exemplu, daca vinzi lipici, printre clienti e posibil sa ai o clienta de 27 de ani din Oradea, invatatoare, dar si o firma de produse handmade din Constanta. Chiar daca din punct de vedere demografic si geografic cei doi clienti sunt complet diferiti, interesul si pasiunea lor pentru DIY (primul, din moment ce e invatatoare, ii invata lucru manual pe copii; al doilea, produce obiecte handmade) ii determina sa converteasca in site-ul tau.
Ei, odata ce identifici trasaturile comune ale clientilor tai, le poti folosi pentru a segmenta piata si a delimita un public tinta cu mai multe sanse de conversie. E ok, chiar normal, sa incepi de la o piata larga, cu trasaturi generale si sa o restrangi treptat, pana ajungi sa ai o multime de trasaturi definitorii pentru publicul tau.
Sa zicem ca vinzi servicii de curatenie in Bucuresti. Incepi de la faptul ca oamenii interesati ar fi proprietarii de locuinte. Treptat, restrangi cercul si vezi ca, de fapt, proprietarii de locuinte care au copii cu varste mai mari, care castiga peste 3000 RON lunar, traiesc intr-un anumit sector si lucreaza in corporatii sunt mai interesati de serviciile tale.
Poate ti se pare ca acest public este suficient de segmentat insa, in continuare, vei vedea ca segmentarea poate fi si mai avansata.
Citeste si: Relevanta In Campaniile Google Adwords
Cum segmentezi publicul tau tinta?
In principiu, segmentarea publicului tinta se face pe baza a patru criterii principale: geografic, demografic, psihologic si comportamental.
1. Geografic
Dupa cum probabil stii deja, segmentarea geografica inseamna impartirea oamenilor pe grupuri in functie de locatia in care traiesc. Insa aceasta poate sa porneasca de la un intreg continent si sa se restranga pana la statia de autobuz din fata biroului tau. Segmenteaza in functie de:
- Continent
- Tara
- Judet/Regiune
- Oras
- Orase cu un numar specific de locuitori
- Climat
- Imprejurimile unei anumite locatii
- Locuri in care oamenii au trasaturi specifice (de exemplu, in functie de nivelul de trai)
- Locuri specifice (de exemplu, in apropierea unei anumite locatii: magazin, scoala, institutie etc.)
2. Demografic
Stiu, am mai vorbit despre criteriul demografic in corpul articolului insa trebuie sa intelegi importanta acestui criteriu in segmentarea publicului tinta. Iata cateva dintre cele mai comune trasaturi demografice:
- Varsta
- Sex
- Marimea familiei
- Venitul pentru toata familia
- Ocupatie
- Nivel de educatie
- Religie
- Rasa
- Nationalitate
3. Psihologic
Din punct de vedere psihologic, segmentezi publicul in functie de interese, personalitate si alti factori. Acest tip de segmentare te poate ajuta sa identifici momentele potrivite pentru a targeta si instrumentele cu cele mai multe sanse de conversie.
- Personalitate
- Atitudini
- Valori personale
- Stil de viata
- Clasa sociala
- Activitati
- Interese
- Opinii
De exemplu, poate cel mai potrivit public pentru afacerea ta este vegetarian sau eco. Asta nu inseamna ca trebuie sa vinzi doar produse alimentare de provenienta vegetala. Te poti adresa acestui public si daca vinzi cosmetice care nu au fost testate pe animale sau care nu afecteaza in vreun fel mediul inconjurator sau sa le spui oamenilor ca x% din banii lor se duc catre organizatii ONG pentru protejarea mediului, a animalelor etc. Nici nu iti dai seama cati oameni iau decizii mai mult sau mai putin ciudate din respect pentru un principiu/credinta personala.
4. Comportamental
Practic, segmentezi in functie de modul in care se comporta oamenii. Nu ma refer la comportamentul lor general, in raport cu alti oameni ci la modul in care interactioneaza si reactioneaza in raport cu afacerea ta.
- Beneficiile cautate
- Stadiul de pregatire pentru cumparare
- Gradul de loialitate fata de brand
- Statusul utilizatorului
- Ocazii
Pentru a descoperi aspectele comportamentale profita de informatiile pe care le ai despre actualii clienti ai site-ului tau. Vezi cum au ajuns in site, ce modalitate de checkout prefera (cont, guest checkout), de ce beneficii sunt interesati, daca se fidelizeaza sau nu etc.
Citeste si: Cum Sa Iti Maximizezi Conversiile Cu Google AdWords
Segmentarea pubicului tau tinta te va ajuta sa iti intelegi mai bine afacerea si sa creezi campanii profitabile si eficiente de marketing.
Ei, cu Google AdWords, ai optiuni avansate de targetare a publicului in functie de dispozitivul folosit, limba, cuvinte cheie, interese (si interese similare), segmente de public din piata targetata, locatie sau criterii demografice.
De exemplu, demografic poti targeta in functie de varsta (18-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55-64 sau peste 65), sex (feminin, masculin, necunoscut) sau statutul parental (parinte, nu este parinte).
O functie extrem de interesanta de targetare cu Google AdWords, Customer Match, a fost lansata de Google in 2015. Aceasta iti permite sa afisezi anunturile in functie de datele pe care le ai despre clientii tai si pe care le trimiti motorului de cautare. Iar anunturile vor fi afisate in functie de aceste date pe YouTube, Gmail sau pe reteaua de cautare.
Cel mai tare e ca poti sa incarci un fisier CSV cu adresele de email ale clientilor/lead-urilor tale pe care sa le targetezi exclusiv (sau nu, in functie de obiective) pentru a determina o conversie.
Mai jos, iti voi arata concret cum sa setezi Customer Match pentru reteaua de cautare.
Cum sa setezi Customer Match pentru Search?
1. Intra in contul de Google AdWords. Selecteaza “Shared Library” si apoi da click pe optiunea “Views”, situata sub “Audiences”.
2. Da click pe meniul “Remarketing List” si selecteaza “Customer emails”.
3. Creeaza o noua lista. Completeaza campurile afisate cu un nume relevant (in functie de actiunile lead-urilor incarcate). Apoi, incarca lista cu email-uri in format CSV (volumul nu trebuie sa depaseasca 17 MB – aproximativ 500 de adrese).
4. Introdu link-ul tau pentru opt-out (obligatoriu)
5. Seteaza intervalul de timp in care email-urile sunt valabile in lista ta. Perioada maxima este de 180 de zile, dupa care AdWords iti va trimite un email de reamintire sa iti actualizezi lista.
6. Incarca lista si salveaza-o. Ai grija, in functie de marimea fisierului, procesarea ar putea dura si 12 ore.
7. Mergi la grupul de anunturi in care doresti sa implementezi lista, da click pe tab-ul Audiences si selecteaza butonul Remarketing. Apoi selecteaza lista pe care doresti sa o targetezi din meniul Interest & Remarketing.
8.Cand setezi targeting-ul pentru anunturile tale, AdWords iti ofera doua optiuni. Poti folosi “target and bid” pentru a afisa ad-ul doar oamenilor din lista selectata si sa licitezi. Sau selectezi “bid only” pentru a afisa anuntul oamenilor din aceste liste dar si celor din alte liste (segmentati dupa criterii demografice, geografice etc.)
Aceasta optiune iti permite o personalizare avansata a reclamelor tale. Ce rezulta de aici? Ai mai multe sanse de conversie, deoarece oamenii au interactionat deja cu tine si au mai multa incredere.
Citeste si: De Ce Concurenta Ta Castiga Mai Multi Bani Cu Google AdWords
Asadar, care este publicul tau tinta? Ti-ai dat seama de ce “toata lumea intre 18 si 65 de ani” nu este raspunsul potrivit?
Articolul de astazi cuprinde toate informatiile si sfaturile de care ai nevoie pentru a-ti indentifica si segmenta publicul tinta. Odata delimitat, eforturile tale de promovare devin mai eficiente si necesita costuri mai mici.
Fie ca te ocupi singur de strategia de marketing a afacerii tale online, fie ca apelezi la ajutor specializat, nu trebuie sa pierzi din vedere importanta publicului tinta. Iar daca agentia care se ocupa de strategia ta de AdWords (ori de alte strategii de marketing) nu te intreaba de la inceput care este publicul tau tinta sau nu stie sa il identifice, ai o problema.
Intotdeauna, dar intotdeauna, o agentie profesionista va incepe lucru cu procesul de identificare a publicului tinta si analizarea competitorilor. Exact la fel procedam si noi la SilkWeb asa ca, daca ai nevoie de campanii PPC eficiente, te invitam sa ne contactezi.
De ce? Deoarece pe langa faptul ca abordam un proces corect de documentare si analiza a elementelor necesare pentru promovarea afacerii tale, echipa noastra este formata din specialisti certificati, cu experienta in Google AdWords si Facebook Ads.
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019