Fenomenul Black Friday, imprumutat de afara in urma cu doar un an, in 2012 a facut mare tam-tam si in Romania. Anual in ultima vineri al lunii noiembrie marile lanturi de magazine, dar la noi in special zona de e-commerce, ies in piata cu reduceri mari pentru majoritatea produselor comerzializate.

Miscari Inteligente In Piata

Putini au inteles ca black friday este mai mult o actiune de marketing care poate genera un numar mare vanzari, daca este corect si din timp pregatita strategia. Aici trebuie sa felicitam liderul din piata care a venit cu o actiune de educare a pietei pentru acest eveniment. Inca odata se arata faptul ca, daca vrei sa faci vanzari trebuie sa-ti anunti si educi clientii, in acest sens eMarg.ro a trimis un mail cu o imagine mai mult decat educativa, aceasta fiind publicata si pe blogul companiei.

emag black friday

In majoritatea cazurilor campaniile de teasing pentru marile reduceri, au avut un efect pozitiv pentru magazinele care au adoptat aceasta strategie.

Analizand piata orice a putut observa faptul ca black friday nu este doar pentru magazinele online mari, multe alte magazine din zone diferite de IT&C au intrat in acest joc.

Strategii De Marketing Cu Bugete Reduse

In orice campanie este important sa te folosesti de ce ai la indemana, cum ar fi baza de date cu clientii care au cumparat de la tine, fanii paginii tale de pe Facebook, cititorii blogului tau si abonatii la newsletter.

Avand un buget de marketing limitat, comunicarea noilor tale oferte spre cei care deja te cunosc se face mult mai rapid. Acum ai sanse mult mai mari de a genera noi vanzari spre acestia, asta daca prima experienta a unui client cu magazinul tau a fost una placuta.

Pregatirea ofertelor

Poti alege doar anumite categorii de produse sau produse in mod individual asupra carora sa faci reduceri importante. Daca spionezi concurenta si ai aflat despre ofertele pregatite de ei, tu poti pregati oferta pentru cu totul alte produse (daca toti marketeaza acelasi produs, au sanse mari de vanzare cei care o fac cel mai bine).

Pregateste un landing page special pentru acest „eveniment”, iar daca platforma magazinului tau inca nu stie acest lucru, scrie un articol pe blog unde poti comunica ofertele tale. Platforma noastra stie face aceste lucruri si chiar mai multe in acest sens ;).

Foloseste retelele sociale : daca in multe posturi despre Facebook am spus sa nu-ti spamezi fanii cu oferte si produse, acum poti fi ceva mai agresiv, dar nu abuza.

Articole recomandate : Construieste-ti Brandul Cu Facebook si Aplicatie Facebook Pentru Magazinele Online .

Foloseste Facebook Ads pentru fanii tai si listele de remarketing din Google AdWords !

Profita De Marketingul Afiliat

Afiliatii stiu mai bine decat multi oameni de marketing ai magazinelor online cum sa genereze vanzari online. O relatie si o comunicare buna cu acestia te poate ajuta enorm pentru big sales day.

Anul acesta afiliatii 2Parale au generat de 15 ori mai multe comenzi decat intr-o zi obisnuita de vineri , adica 9.477 vanzari, in valoare de 3,2 milioane de lei si au livrat 1,13 milioane de click-uri catre magazinele inscrise. Vezi mai multe informatii in blogul oficial.

grafic evolutie vanzari Black Friday 2Parale

Black Friday Inseamna Si Probleme

Daca tot se numeste vinerea neagra, trebuie mentionate si problemele ce pot fi cauzate, cand te lasi dus de valul vanzarilor mult asteptate.

1) oferte mincinoase – nu putine au fost cazurile in care magazinele au afisat oferte false pentru a da bine in fata clientilor, fapt demascat rapid de catre cei mai priceputi in domeniu. Tine minte ca internetul lasa urme greu de sters, iar cand minti masele de oameni si esti prins, scapa tu cum poti :).

Atentie si la cifrele comunicate cu „transparenta” despre ce inseamna pentru tine ca magazin acest eveniment.

2) problemele de hosting – multi au spus „Daca de black friday nu ai probleme cu site-ul, nu ai oferte bune”, mda… si noi spunem ca doar ei stiu cate comenzi au pierdut, ca sa nu mai vorbim de experienta clientilor care nu au putut accesa magazinele respective. Pe refresh.ro vezi lista magazinelor de negasit in vinerea neagra.

3) probleme cu livrarea – „Onoram toate comenzile” a fost mesajul afisat de majoritatea magazinelor, dar putin au mentionat si perioada de livrare. Pe viitor trebuie sa-ti iei masuri si in acest sens, pentru ca un client chiar daca a luat un produs la super pret, devine nemultumit daca acesta nu-i ajunge la timp iar reactia lui nu va fi tocmai placuta.

Acestea sunt doar cateva insemnari generaliste despre black friday, din care tu ca proprietar sau viitor proprietar de magazin online trebui sa tragi cateva concluzii realiste despre vinerea neagra a vanzarilor.

Concluzia: avand in vedere ca acum tu vinzi produse numai la oferta, sansele de a face profit sunt mult mai mici, acesta este motivul pentru care big day trebuie tratat ca si o mare actiune de marketing.

Cosmin Daraban

Comments

comments