In ziua de azi, cand vrei sa te angajezi intr-o companie, salariul joaca un rol foarte important. Dar, inainte sa te duci la interviu, nu-i asa ca dai o cautare pe Google sau Facebook sa vezi in ce birou vei lucra, ce colegi ai, ce activitati “extracurriculare” intreprind, cine vorbeste despre ei. Toate aceste lucruri conteaza si aduc satisfactie atat cand esti nou angajat, cat si dupa ani de munca in acea companie.

Vorbesc aici despre cultura organizationala a unei firme, adica ansamblul de valori si convingeri aprobat si respectat de catre toti membri sai. Cultura firmei nu este ca un regulament de ordine interioara, pe care il semnezi la intrarea in colectiv, ci este ceva ce inspira, ceva care te face mandru ca esti o parte din intreg (asta, bineinteles daca impartasesti valorile companiei si ti-ai gasit locul).

Marile companii si cultura lor

Cand e sa dai un exemplu de cultura organizationala apreciata, te gandesti automat la Google. E ceva de vis sa lucrezi la Google, cand stii ca birourile lor sunt extraordinare, plasate in natura, sau pe acoperisul unei cladiri; cand stii ca in pauza angajatii se joaca fotbal de masa, ping pong sau darts; cand stii ca Google-istii au trainguri tinute de personalitati business extraordinare.

Facebook au si ei o cultura organizationala extraordinara – le ofera angajatilor spatii imense unde sa-si desfasoare lucrul, mancare, focus pe comunicare si munca in echipa si accent pe dezvoltarea personala.

Dintre marile companii, insa, imi place cel mai mult cultura organizationala a companiei Zappos. Ei practic vand pantofi, dar sunt recunoscuti indeosebi pentru customer care-ul excelent.

Tony Hsieh, CEO al companiei Zappos isi prezinta astfel cultura organizationala

tony hsieh zappos

Iata cateva lucruri pe care le fac:

  • noilor angajati li se ofera 2000 dolari ca sa renunte dupa prima saptamana de training, daca decid ca job-ul nu este pentru ei
  • maririle de salariu se intampla dupa ce angajatii dau teste care le arata abilitatile
  • majoritatea interviurilor de angajare au loc cu prezenta managerului, care stie cel mai bine cultura organizationala

In timpul interviului, Hsieh se intreaba: “Is this someone I would choose to hang out with or grab a drink with….if we weren’t in business together? If the answer is no, then we wouldn’t hire them.”

  • se pune accent pe teambuilding si promovarea culturii companiei

Pe langa toate acestea, despre o companie ca Zappos auzi mereu povestioare pozitive: cum au livrat flori unui client caruia tocmai i-a murit mama si cum au vorbit cu un client mai bine de 8 ore la telefon. Povestile ajung virale in secunde iar compania are un castig de respect extraordinar.

7 valori din cultura organizationala SilkWeb

  1. Increderea in angajati

Intr-un singur cuvant, cultura organizationala Silkweb are la baza increderea in angajati. Inca de la etapa interviului, nu conteaza atat de mult experienta acumulata, cat prezenta ta acolo, felul in care vorbesti despre tine, increderea pe care o emani si dorinta de a face parte din echipa.

teamwork silkweb

 

Dupa aceea, in primele zile sau saptamani ti se da sansa sa pui intrebari, sa fii ajutat si ghidat. Nu trece mult timp si te ocupi singur de cateva proiecte – ti se da ocazia sa te faci remarcat. Nu in ultimul rand, ajungi sa vorbesti direct cu clientii – iar dupa mine aceasta e cea mai buna forma prin care compania te responsabilizeaza si iti ofera incredere.

Citeste si articolul colegei mele Adriana: Anul 5 la Silkweb si Drumul Meu Catre Succes

  1. Spatiu de munca primitor

La Silkweb credem ca spatiul de munca trebuie sa fie unul foarte primitor, sa ne simtim bine in el. Petreci cel putin 8 ore la munca – deseori mai mult decat petreci cu familia si prietenii; asadar spatiul de munca trebuie sa fie foarte placut. La Silkweb avem un birou modern cu o priveliste superba. La birou muncim, dar avem si spatiu de socializare, prezentare, joc si gatit.

  1. Avem voie sa alegem si sa evoluam

Exemplul meu: Am inceput ca si copywriter, avand si putina experienta in domeniu. Am invatat SEO si am aplicat tehnica in textele mele. Apoi, mi s-a dat sansa sa optimizez si sa administrez pagini de business pe retelele sociale – nimic mai interesant si captivant. Dar cand s-a ivit oportunitatea de a invata Adwords, nu am ezitat iar acum sunt pe deplin multumita de specializarea mea.

  1. Clientul nostru este clientul clientului nostru

O mare valoare a agentiei, pe care nu am intalnit-o altundeva este grija noastra pentru clientul clientului nostru. Ne respectam clientii si le respectam alegerile, insa lucrand in ecommerce trebuie sa ne gandim la beneficiarul final, care este clientul clientului nostru. Daca acesta e multumit, va fi si clientul nostru si in consecinta si noi.

  1. Suport pentru dezvoltarea personala si profesionala

La Silkweb, cand avem o idee de impartasit, facem un training. Noutati din domeniu, strategii de actiune, solutii pentru probleme – toate pot fi subiecte de training intern.

 training silkweb

Avem si training-uri de dezvoltare personala in care am invatat tehnici NLP (neuro lingvistic programming), am facut exercitii de sudare a echipei si de comunicare interna. Efectele lor sunt de lunga durata, atat pe plan profesional, cat si pe plan personal.

  1. Cursuri si diplome

Recent, toata echipa de Marketing s-a certificat in Google Analytics si Hubspot, iar cativa dintre noi si Google Adwords. Practic, noi lucram zilnic in aceste programe si cunoastem informatiile din cursurile pregatitoare, dar examenele si diplomele primite ne-au incununat cunostintele. A fost mai mult ca un joc cu deadline, propus de Cosmin, care ne-a promis beneficii pe care nu le puteam refuza: pizza!

Stiam ca vom lua examenele si certificarile, dar tot ne-am simtit triumfatori. Acum, diplomele noastre stau mandre pe un perete in birou, sa fie apreciate de toata lumea.

  1. Munca noastra e munca de echipa

La serviciu suntem colegi, dar si prieteni. Luni dimineata ne intalnim la cafea, seara mergem la filme sau ne intalnim in oras. Legaturile stranse dintre noi s-au format in teambuilding-uri – cand faci rafting, conduci barca care se invarte pe loc si nimeni nu striga la tine, ti-ai gasit oamenii.teambuilding silkweb

Un sfat pentru afacerea ta

Alege valorile companiei raportandu-te la valorile personale, lucreaza cu persoane alaturi de care te simti bine si care te influenteaza spre mai mult si investeste in echipa ta.

Alte articole scrise de mine:

 

Cosmin Daraban

Comments

comments