Probabil o parte dintre voi stiti faptul ca Google, in Septembrie 2014 a „inceput iar curatenia” printre site-uri cu un update la Google Panda. Daca in ultima perioada ai avut o scadere drastica de trafic si nu stii ce s-a intamplat, posibil ca Google Panda 4.1 sa fie unul dintre raspunsuri.
Google Panda penalizeaza acele site-uri care au un continut „toxic”, creat doar pentru motoarele de cautare, mai concret pentru a generea trafic din acestea. In majoritatea cazurilor acest continut este preluat din alte surse sau generat de utilizatori UGC si prelucrat in site pentru a manipula optimizarea acestuia si a castiga pozitii bune in Google.
In luna Octombrie a acestui an, am avut ocazia de a vedea aceste efecte si in Romania, la un nou proiect, primit ca o provocare in acest sens. Obiectivul era clar: identificarea problemelor si rezolvarea acestora.
Cum am aflat de penalizarea Google Panda ?
Analizand contul de Google Analytics si Google Webmaster Tools, am vazut rapid o scadere masiva a traficului organic. Urmarind continuu noutatile din domeniu legate de schimbarile de algoritm (pe moz.com poti sa vezi istoricul schimbarilor de algoritm) si cunoscand faptul ca in acea perioada, dar si inainte, nu au fost actiuni de promovare directa, raspunsul a venit imediat : Google Panda 4.1
De mentionat este faptul ca aceste penalizari au efect si pe cautarile de pe mobile, dupa cum poti sa vezi in urmatoarea imagine:
Alte surse legate de penalizarea Google Panda 4.0
https://www.seroundtable.com/october-2014-google-webmaster-report-19252.html
http://marketingland.com/panda-4-1-changes-content-performance-strategy-103850
Ce s-a intamplat mai exact ?
Acest site – un ziar online local, avea o parte de continut generat de utilizatori, mai exact o sectiune de anunturi, destul de bine ascunsa de utilizatori, dar nu si de Google, care genera foarte mult trafic organic. Mai mult decat atat, avea peste 70.000 de tag-uri adaugate fortat pentru a genera link-uri, pagini si continut.
Dupa cum am mai spus, toate aceste „smecherii” au o durata de viata din ce in ce mai scurta. Detectarea acestora se face din ce in ce mai rapid, in ciuda faptului ca „eu stiu”, „am mai facut si a functionat”, „Google e prost eu sunt destept” si multe alte afirmatii de la expertii de 2 lei.
Citeste despre: SEO – cuvantul magin in marketing-ul din Romania
Ai vazut, totul este doar o chestiune de timp cand vine vorba de penalizarea unui site pentru tactici de manipulare a rezultatelor. Daca Panda a fost lansat acum mai bine de 3 ani, perioada in care o parte din site-uri inca au rezistat, numarul acestora scade de la un update la altul :).
Cum am rezolvat penalizarea Google Panda 4.1 in 3 pasi ?
- Pentru ca din punctul meu de vedere, totul incepe de la o corecta optimizarea a unui site si teoretic tu aici poti sa ai maxim control, am inceput sa facem vizibila partea de anunturi din site, cu un link sus, direct spre acestea.
- In continuare, fiind vorba de un ziar online, s-au facut mai multe articole relevante pentru diferitele categorii de anunturi, pentru a le promova, astfel s-a asigurat si o legatura buna interna de link-uri (internal links). Practic s-a povestit cititorilor acestui ziar atat despre existenta acelei categorii din site, cat si despre posibilitatea de a posta anunturi, dar si anunturi relavante.
- Primul lucru in acest sens l-a reprezentat curatenia de tag-uri, acestea fiind eliminate din baza de date.
Momentan penalizarile de la Google afecteaza cautarile pentru continutul text:
Dupa cum poti sa vezi in aceasta imagine, acest site penalizat pentru continut, continua sa primeasca trafic organic (care este in crestere) pentru cautarile legate de imagini. Da.. in mare parte imaginile folosite au fost autentice. Vezi inca un avantaj major legat de buna optimizare a unui site.
Despre optimizarea imaginilor, utilizara acestora in continutul unui site si efectul acestora am sa-ti povestesc mai multe intr-un viitor articol, dedicat strict acestui subiect.
De retinut:
- acorda o maxima importanta optimizarii interne a unui site
- evita sa mai citesti articole vechi de SEO sau scrise dupa ureche de care cei cu o experienta tehnica = 0
- evita aplicarea „smecheriilor” aflate sau invatate de la astfel de persoane
- focus pe client – analizeaza fiecare pagina care primeste trafic organic, vezi ce elemente gaseste acolo cel care ajunge si daca acestea te ajuta, pot duce la o indeplinire a obiectivelor tale
- azi SEO = UX + creare de continut. Stiu ca-ti poate parea greu, dar acestea sunt regulile. Vezi unde ajungi daca iti faci regulile tale sau le urmezi pe cele mai simple si invechite ale altora !
Citeste si aceste 3 articole interesante despre SEO si penalizarile de la Google:
- SEO dupa actualizarea de algoritm Google Panda 4.0
- Penguin 2.0 – lupta pentru SEO spam continua – studiu de caz
- Promovarea prin SEO dupa penalizarile de la Google
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019
Salutare,
Iti citesc postarile destul de des insa aceasta m-a intrigat putin si am cateva intrebari:
1. Spui ca site-ul avea 70000 de taguri „adaugate fortat”… La ce te referi mai exact? Majoritatea site-urilor, de cam orice fel in zilele noastre, utilizeaza taguri, cam maximum 10 per articol/produs, etc…
2. Stiu foarte multe exemple de site-uri care au un sistem de genul: se fac cautari, se indexeaza in google prin sitemapuri, cautarea x afiseaza in pagina alte 10 cautari similare si asta genereaza o gramada de trafic organic. Un exemplu clar este shopmanial.ro care iese fff ok in google cu cautari. Imi imaginez ca acestea sunt facute de utilizatori dar totusi, intelegi ce vreau sa spun, principiul ramane in picioare… ce-i drept, shopmania are si multe backlink-uri dar totusi… cand vine vorba de update-ul Panda, nu mai conteaza prea mult backlink-urile…
Daca tot ai realizat acest articol, de altfel foarte util, ar fi de maxim ajutor sa intri putin in detalii. Spuneai ca ai facut curatenie in baza de date, la taguri. Le-ati sters complet pe toate sau ai lasat o parte? si asa mai departe….
Multumesc mult 🙂
Salutare,
Acum este gresita abordarea cu „maxim 10 tag-uri per articol/produs”. Poti sa o faci, dar iti asumi, vezi aici ce s-a intamplat.
Un numar mare de tag-uri per articol / produs este un semnal de SEO spam. De ce ai pune 10 tag-uri ? Cu ce ajuta asta utilizatorul ? Daca sunt puse doar pentru Google, directia acelui site este una sigura spre penalizare. Totul depinde de timp.
S-au adaugat fortat cele 70.000 in baza de date pentru a generea multe pagini, care sa fie indexate si gasite la cautari.
Consider ca am fost foarte explicit in articol, „Primul lucru in acest sens l-a reprezentat curatenia de tag-uri, acestea fiind eliminate din baza de date.” Deci reiese clar ca au fost sterse total.