Termenii de influencer si influencer marketing sunt relativ noi in piata digitala romaneasca. Termenii da, insa conceptul, nu prea. Probabil ai vazut deja o multime de reclame comerciale la TV, pe net sau ai auzit la radio spot-uri in care unele celebritati cunoscute fac reclama unui produs sau serviciu. Sa nu mai vorbim de plasarea de produse in videoclipurile muzicale sau in emisiuni. Intr-un fel e logic, o persoana publica pe care oamenii o urmaresc constant si cu interes, va avea intotdeauna mai multa influenta decat un brand.
Oamenii percep afacerile ca si niste organisme care sunt facute exclusiv pentru a vinde produse si pentru a-i convinge ca merita sa cumpere produsele, intr-un mod sau altul. Pana cand nu se transforma intr-un brand, o entitate care poate trezi emotii si care are o baza fidela de clienti, o afacere online nu are potential maxim de a influenta comportamentul publicului tinta.
In acest scop, afacerile online si offline profita de existenta influencerilor. Astazi vom discuta despre ce inseamna un influencer, cum sa alegi unul sau mai multi potriviti pentru afacerea ta, cum sa iei legatura cu ei si cum sa iti faci strategia de influencer marketing intr-un mod cat mai avantajos, atat pentru tine cat si pentru influencerul selectat.
1. Ce este un influencer?
Conform Nielsen, 92% dintre oameni au mai multa incredere in recomandarile din gura in gura, decat in eforturile de promovare ale unui brand. Avand in vedere si evolutia spectaculoasa a retelelor sociale, recomandarile si criticismul se imprastie online mai repede decat gandul.
Influencerii sunt oameni cu o comunitate dezvoltata in jurul lor (si a paginii, fie ca e vorba de un blog, un cont de YouTube sau o pagina pe Facebook), asupra careia au un impact puternic si provoaca anumite efecte. Prin urmare influencerii pot fi bloggeri, vloggeri, jurnalisti, vedete, proprietari ai unor portaluri de stiri si evenimente locale sau grupuri pe retelele sociale, chiar si clienti etc.
Ideea e ca si in Romania ai la dispozitie o multime de nume a unor lideri de grupuri cu influenta dar trebuie sa ii alegi intotdeauna pe cei potriviti afacerii tale, publicului targetat si obiectivelor tale finale.
Are brandul tau nevoie de influenceri?
Dupa cum ti-am mai spus, oamenii au mai multa incredere in opiniile unei a treia parti, decat in brand. E logic, mai ales daca ne gandim la nivel personal. Daca mergi la o petrecere si apare cineva care incepe sa se laude cat de bun, minunat si amuzant este, cu scopul de a se imprieteni cu tine, nu prea ii acorzi incredere, nu? Dar daca intervine un prieten comun si iti spune numai de bine despre persoana respectiva?
In acest caz se schimba lucrurile. In acest caz, locul prietenului comun este luat de catre influencer, care este capabil sa formeze o conexiune intre brandul tau si audienta targetata.
Cand te aliezi cu un influencer, acesta iti poate face cunostinta cu intreaga retea de public cu care discuta zi de zi. Deoarece audienta ii este loiala, influencerul are abilitatea de a-ti aduce trafic in site, de a-ti creste expunerea pe retelele de socializare si chiar iti poate vinde produsele, prin continutul pe care il realizeaza (tutoriale, recenzii, testimoniale sau o poveste din experienta personala).
Luand in calcul aparenta prabusire a metodelor traditionale de marketing, influencer marketingul incepe sa devina o strategie de promovare din ce in ce mai utilizata si mai cautata de catre branduri, atat mari cat si mici. Consumatorii moderni sunt acum, intr-o proportie majoritara, orbi la panourile publicitare sau la reclamele TV. Comportamentul de cumparare s-a schimbat, oamenii vor sa afle singuri mai multe informatii despre ceea ce urmeaza sa achizitioneze sau sa se lase convinsi de cineva in care au incredere.
Ce legatura au influencerii cu inbound marketing-ul? In ansamblu, iti sprijina brandul prin continut, text, fotografii sau video, te recomanda in fata audientelor si se implica in conversatii privind nisa in care activezi. Cel mai important este sa vorbesti cu ei inaintea competitorilor tai. Aici sta diferenta in ceea ce priveste succesul sau, uneori, esecul tau.
Gandeste-te la audienta
Cand vine vorba de alegerea influencerului potrivit, gandeste-te la audienta ta. Cred ca nu mai are rost sa repet cat de important este Buyer Persona si cum poti sa te promovezi mai bine targetand tipologia potrivita tie de consumatori.
In acest caz, vezi ce fel de bloguri citesc clientii tai, de ce fel de subiecte sunt interesati, pe ce pagini de Facebook sunt activi etc. Acum vei intelege de ce are rost sa colaborezi cu influenceri care activeaza pe blogurile de care sunt interesati si potentialii tai clientii. Daca desfasori o campanie, fie si de amploare, pe canale nepotrivite, oamenii care citesc despre tine nu vor fi motivati sa iti retina numele sau sa ajunga in site-ul tau.
La ce sa ai grija cand alegi un influencer
-
Context
Nu pot sa iti dau exemplul influencerului perfect, avand in vedere faptul ca pentru fiecare nisa in parte se potriveste o persoana diferita. Aceasta este cea mai importanta caracteristica atunci cand vrei sa descoperi un influencer pentru brandul tau.
De exemplu, Justin Bieber are vreo 78 de milioane de fani pe Facebook si e considerat una dintre cele mai influente personalitati pe Internet. Dar daca ar posta despre software sau nu stiu, materiale de constructie, crezi ca ar obtine vreo vanzare? Mai greu :), si asta pentru ca fetitele de 12 ani nu au, in primul rand, putere de cumparare si, in al doilea rand, nici interes pentru asa ceva. Contextul e cheia.
De asemenea, daca ai o afacere cu public local, selecteaza bloggeri de nisa la nivel local, chiar daca nu au o audienta atat de vasta precum bloggerii generalisti. Faptul ca se adreseaza unor indivizi direct interesati de nisa si de locatia ta, iti asigura mai multe sanse de conversie, comparativ cu publicul erogen al blogurilor generale. Plus ca nu sunt foarte scumpi.
-
Reach
Dupa ce analizezi si vezi daca influencerul este potrivit contextului, e important sa observi si cat de mare este comunitatea din jurul lui si impactul postarilor sale. Cu cat impactul este mai puternic, cu atat are mai mult sens sa il alegi. Acum, daca vinzi imbracaminte sau accesorii pentru tineri, o mentionare de-a lui Justin Bieber in fata a 78 de milioane de fete parca nu suna atat de rau 🙂
-
Abilitatea de a determina actiuni
Deoarece scopul tau este sa vinzi, este important ca influencerul ales sa aiba capacitatea de a determina vanzari in randul publicului tinta. Abilitatea de a determina actiuni ar trebui sa vina natural daca ai cautat pana acum indivizi (influenceri) de pe nisa in care activezi si cu un reach, cel putin decent.
E vital sa intelegi ca influencerii nu sunt mici “dictatori” ci audienta ii urmareste de buna voie si nesilita de nimeni. Fiecare membru al publicului este liber in orice moment sa nu fie de acord cu influencerul, sa lase un comentariu negativ sau chiar sa plece definitiv.
Ei bine, cu toate acestea, un influencer potrivit este capabil sa intretina o relatie de comunicare apropiata cu membrii audientei sale, ceea ce o fidelizeaza. Cand publicul este unul loial, e mult mai deschis la recomandari si are tendinta de a oglindi opinia si comportamentul influencerului.
Acorda-i influencer-ului o imagine
Pentru ca ai nevoie de mai multe detalii atunci cand vine vorba de alegerea influencerului potrivit, construieste o asa numita fisa a postului, cuprinzand urmatoarele:
- Tip de personalitate – Gandeste-te daca ai nevoie de un activist, un om care vine intotdeauna cu informatii noi, o autoritate in domeniul in care activezi etc., pentru a identifica influencerul care este capabil sa iti promoveze intr-un mod potrivit produsele sau serviciile pe care le vinzi.
- Nisa – Alege 2-3 posibili influenceri care scriu despre industria in care activezi. Exemplele pot include tehnologie, fashion, turism, marketing etc.
- Subiecte – Alege un subiect despre care influencerul ales discuta pe social media sau pe blog. Poti sa faci referire la acest subiect atunci cand contactezi influencerul si incerci sa il convingi ca merita sa colaborati.
- Tip de reach – Prin aceasta colaborare obiectivul tau este sa obtii mai mult trafic pe site sau mai multi urmaritori pe social media? Ai o campanie axata pe elemente vizuale si ai nevoie de un influencer pe vlog sau pe Instagram? Urmaresti sa fii mai cunoscut, sa ai mai multa vizibilitate? Gandeste-te bine la obiectivul stabilit si identifica acele canale pe care poti obtine rezultate mai bune dar si numarul de followers pe care il tintesti in urma campaniei.
Citeste si: 5 Plugin-uri de Securitate Pentru un Blog de Succes
2. Unde sa cauti influenceri?
Acum ca ai oferit o imagine influencerului, iti va fi mai usor sa incepi sa il cauti concret.
Social Media
Ambasadorii de brand sunt cei mai vizibili influenceri de care ai nevoie. Nu doar ca audienta ii urmareste deoarece continutul realizat se aliniaza cu valorile pe care le transmiti ca business dar, pe deasupra, le face placere sa discute activ si tare despre cat de mult iti apreciaza brandul.
Filtreaza postarile si comentariile de pe Social Media si vezi cine discuta despre tine sau despre industria in care activezi, si vei descoperi ambasadori de brand de care habar nu aveai pana acum. De exemplu, poate cineva posteaza incontinuu despre tunning dar nu stie ca oferi aceste servicii, folii auto, vopsele, piese auto etc. Poti sa vorbesti cu persoana respectiva si sa ii arati ca poti sa pui la dispozitia oamenilor produse care ii ajuta sa isi modifice masinile, de calitate superioara.
Hashtag-uri
Identifica hashtag-urile pe care publicul tau tinta le foloseste. De exemplu, pentru masini modificate oamenii pot folosi #tunning #modifiedcar #welovecars etc. Utilizand la randul tau aceste hashtag-uri poti descoperi postari ale unor pagini pe Facebook cu audienta ampla sau ale unor bloggeri din domeniul tau.
Alerte Google
Foloseste serviciul de alerte Google pentru a primi regulat mesaje despre cuvintele cheie pe care le-ai setat si care sunt relevante pentru afacerea ta. De asemenea, creeaza alerte cu nume si alternative de nume ale brandului tau pentru a fi la curent de fiecare data cand cineva te mentioneaza. https://www.google.ro/alerts
Citeste: Cum iti spionezi concurenta prin aplicatii RSS reader (ex Google RSS reader)
Sau aplicatia cu cea mai mare baza de date de mentiuni din lume Brandmentions.
Cautare bloguri
Indiscutabil, cea mai mare parte dintre influenceri sunt bloggeri. Asadar, atunci cand doresti sa colaborezi cu bloggeri pentru a-ti promova brandul, in primul rand trebuie ii cauti pe aceia care scriu despre nisa ta.
Dupa ce ti-ai facut o lista, ia fiecare blog in parte si citeste articolele, sa vezi daca intr-adevar sunt relevante pentru tine. Apoi fii atent la modul in care se promoveaza pe platformele sociale si modul in care intretin conversatia cu fanii si comentatorii de pe blog.
Vezi daca scriu deja despre tine si in ce maniera si daca sunt implicati in colaborari cu unii dintre concurentii tai. Uita-te in lista de bloggeri selectati si vezi daca si-au afisat datele de contact la vedere. Nu are niciun sens sa faci pe detectivul pe Google, pentru a afla o adresa de email. Daca e deschis la colaborari, cu siguranta ar lista cat mai vizibil informatiile de contact.
De asemenea, vezi daca poti sa faci diferenta intre articolele pe care le scrie din proprie initiativa si cele platite. Ideal ar fi ca diferenta sa fie cat mai mica, articolele sa fie scrise sub forma unor povesti si nu reclama vizibila.
La fel de ideal ar fi ca influencerul respectiv sa aiba un portofoliu cu articolele platite sau cel putin sa marcheze cumva advertorialele pe care le-a scris pana acum. In acest fel, poti observa cum au fost scrise articolele si cat de profesionist/serios este bloggerul ales.
3. Stii cine sunt si i-ai contactat. Acum ce?
Incurajeaza crearea de continut
Influencerii nu trebuie sa fie neaparat bloggeri sau personalitati super cunoscute. Acestia pot fi chiar actuali clienti ai afacerii tale, multumiti de produsele si serviciile pe care le oferi si care sunt dispusi sa isi faca parerea publica.
In primul rand, daca influencerul este un blogger cunoscut, iti recomand sa nu ii impui un stil de scriere ci sa il rogi sa scrie cat mai natural si sincer despre afacerea ta. Ii poti oferi anumite cuvinte cheie, imagini si bannere si orice alt material util. De asemenea, cand il contactezi, personalizeaza email-ul (nu trimite acelasi mesaj sec, in masa), arata-i ca stii ce blog are, ce scrie si de ce ar avea parte de beneficii colaborand cu tine.
In al doilea rand, daca influencerii tai sunt clientii, stimuleaza-i prin:
- In functie de ceea ce vinzi, roaga-i pe clienti sa incarce imagini si video-uri in care folosesc produsele. Spune-le ca le vei distribui postarile, aspect care apeleaza la tendinta de narcisism pe care o are fiecare persoana, deoarece aproape toata lumea isi doreste sa fie cunoscuta si vizibila celorlalti.
- Recompenseaza eforturile de promovare ale clientilor tai, oferind la schimb un discount sau un mic cadou.
- Participa in toate formele de conversatie online: forumuri, grupuri pe retelele sociale, sectiunea de comentarii a postarilor tale. De exemplu, ii poti provoca sa creeze un continut mai amplu pornind de la comentariile la postari. Apoi, publica-le continutul si iti garantez ca vor da share si te vor promova din ce in ce mai mult.
Recompenseaza-i
Daca cineva te promoveaza activ si iti sustine brandul, ar fi frumos sa il si recompensezi. Si aici nu ma refer doar la bani, poate sa nu fie neaparat o recompensa financiara. Ideea e ca vrei ca influencerul sa se simta multumit de colaborarea cu tine, astfel incat sa isi pastreze parerea pozitiva despre brandul tau:
- Financiar
Acum, acest aspect depinde in mare masura de bugetul pe care esti dispus sa il acorzi pentru acest tip de marketing si de cerintele influencerului. Influencerii pot fi chiar si unii dintre clientii tai, care isi transmit multumirea prin recenzii sau postari pe Social Media, asa ca in prima faza, nu simt nevoia de a fi recompensati financiar pentru eforturile lor de promovare. In alt fel sta situatia cu bloggerii si personalitatile influente care au mai multe oferte din care pot sa aleaga, astfel ca criteriul financiar este unul important.
- Promovare
Distribuirea articolelor si postarilor pe Social Media, le poate aduce inclusiv mai mult trafic pe site, din surse variate. Prin urmare, nu uita sa le multumesti public pe Facebook, Twitter sau orice alta retea sociala pe care sunt activi.
- Discount la produse sau cadouri
Recompensa poate lua forma unor discount-uri substantiale la produsele pe care le vinzi sau barter. Barter-ul (troc) este un schimb de bunuri sau servicii de valoare egala, care nu implica bani. Cu alte cuvinte influencerul scrie sau posteaza despre tine iar, la schimb, tu ii oferi gratuit serviciile sau produsele tale.
- Comisioane
Pentru influencerii care vorbesc in mod constant despre tine si se implica in promovarea brandului, nu ar fi o idee rea sa oferi un comision din vanzarea catre fiecare client pe care il aduce in site. Cu alte cuvinte, sa devina un afiliat.
Informeaza-te in continuare
La fel ca si orice alt canal de marketing, influencer marketing evolueaza pe zi ce trece, plus ca apar mereu bloguri, vlog-uri si lideri noi. Nu strica sa iei in considerare o persoana nu chiar atat de cunoscuta, cu conditia sa respecte anumite reguli de profesionalism si seriozitate.
De asemenea, iti recomand sa ramai la curent cu tentindele influencer marketing si sa citesti chiar si materialele scrise din strainatate (desi unele nu se aplica inca si in Romania).
4. Ce trebuie sa retii?
Acum ca ai inceput sa iti faci o idee despre ce inseamna influencer marketing si ce aspecte trebuie sa ai in vedere atunci cand te gandesti sa selectezi un lider cu influenta, nu iti pune singur bete in roate, pierzand din vedere un alt aspect: tactul. Influencerii sunt la randul lor oameni, asa ca nu te poti duce la ei si sa incepi sa te lauzi cat de bun si minunat esti tu.
Mai intai fa-ti bine temele, studiaza-i pe ei si instrumentele prin care ajung la audienta (pagini de Social Media, bloguri, vlog-uri etc.), construieste profilul influencer-ului potrivit pentru brandul tau, ia in calcul in permanenta audienta si ai grija la modul in care il recompensezi. Stabileste de la inceput relatia cu influencerul facand un plan de campanie, cu obiective, strategii, tactici, calendar si, foarte important, buget.
Daca ti-a placut articolul de zi, te invit sa ii dai un share si sa te abonezi la blog, pentru a primi direct pe email alte articole utile din sfera eCommerce, care te vor ajuta sa iti transformi afacerea intr-un brand de succes.
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019