Azi, cand vine vorba de SEO, te gandesti in primul rand la cuvinte cheie si pozitiile lor in Google. Pe urma afli cat de importanta este optimizarea corecta a paginii tale, adaugarea de continut, optimizarea acestuia si nu in ultimul rand despre campaniile de link building, gasirea celor mai bune surse in acest sens si analiza concurentei.

Experienta in SEO

Da, SEO este un serviciu care necesita destul de multe cunostinte tehnice si deprinderi care, cei ce inteleg cu adevarat acest fenomen, si le-au format in timp, deci au experienta.

Experienta in SEO ca si in orice alt domeniu nu se face citind cateva bloguri de specialitate si facandu-ti prezenta la 2-3 evenimente din domeniu. Aici este nevoie de mult munca, analiza, teste, implementari de idei, concluzionarea acestora dupa o perioada, urmarirea unor fenomene din industrie etc.

Ai auzit si tu, probabil chiar ai simtit penalizarile cauzate de schimbarile algorimului de la Google, cele mai cunoscute fiind Panda si Penguin.

Da, e ciudat, pentru unii chiar frustrant sa vezi cand o strategie care azi iti genereaza rezultate bune, maine iti aduce penalizari, iar business-ul tau din online poate avea pierderi mari financiare. Dar acesta este mersul lucrurilor si trebuie sa te conformezi, plus de cele mai multe ori graba strica treaba.

SEO Tools Si Strategiile

Aceste SEO tools si strategiile implementate pot fi asemanate cu ingredientele si retetele culinare. Stii si tu ca in ambele cazuri combinatia perfecta iti ofera cel mai bun rezultat.

Precum in fiecare domeniu, si in SEO sunt cateva reguli generale care trebuie respectate. In cazul de fata aceste reguli sunt date de Google, sunt publice si le poti citi accesand acest link.

Aplicatii oferite de Google

In articolul precedent ai aflat cat de important este Webmaster Tools pentru site-ul tau.

Cand vine vorba despre indentificarea cuvintelor cheie pentru care vrei sa-ti optimizezi pagina ta, te poti folosi de Keyword Planner, care momentan este public (in scurt timp acesta va fi disponibil sub o alta forma doar celor care au conturi de Google AdWords).

google trends

Google trends te ajuta sa vezi sezonalitatea cautarilor pentru produsele / serviciile tale. Urmarind trendul cautarilor pe ultimul an, ultima perioada sau chiar din anul 2004 iti poti face o strategie mult mai buna a intregului tau plan de business si asupra campaniilor de marketing online pe care urmeaza sa le desfasori.

Urmeaza prezentarea catorva aplicatii SEO folosite pentru SilkWEB.

MOZ.com ex SEOmoz – permite vizualizarea erorilor SEO de ordin tehnic din site. Un site corect facut din punct de vedere tehnic, nu trebuie sa aiba erori de tipul celor afisate mai jos. Aici nu adaug foarte multe informatii pentru ca sunt subiecte despre care am mai scris in acest blog.

erori moz

erori moz

Tot aici vezi si o serie de avertizari, despre care e indicat sa ti cont si sa invervi daca iti doresti o buna optimizare asupra site-lui tau.

avertizari moz

avertizari moz

Vezi cum unui site care are foarte multe pagini generate dinamic, i-au fost blocate o mare parte din ele. Da, e important ca Google sa-ti indexeze multe pagini din site, doar ca trebuie indexate doar cele importante pentru vizitatorii acestuia. Acest subiect a fost dezbatut si de Krumel.

MOZ este o aplicatie de tip SAAS care ofera rapoartele saptamanale si are mai multe optiuni:

  • permite si identificarea de back link-uri spre domeniile concurente (dar aici sunt aplicatii mai bune)
  • analiza cuvintelor cheie – vezi rapid ce site-uri apar in top 10 pe Google si cativa metrici despre acestea
  • verificarea pozitiilor in Google
  • analiza de baza a conturilor de Facebook si Twitter comparativ cu concurenta

Pentru analiza optimizarii unei pagini se mai foloseste si WebSite Auditor de la Link Assistent –  este o aplicatie soft, care ruleaza pe orice sistem de operare si iti permite analizarea rapida a mai multor pagini in scurt timp.

La fel ca si in MOZ vezi informatii despre erorile HTML din site, paginile fara metas, pagini neindexate, duplicate, link-uri cu no follow etc.

website auditor

Dupa ce site-ul este corect optimizat din toate punctele de vedere se trece la promovarea acestuia prin campanii de back link-uri.

cognitiveseo

CognitiveSEO – ofera o experienta vizuala foarte clara asupra profilului de link-uri a unui web site fie ca este vorba despre al tau sau al concurentei ;). Aici poti identifica rapid strategia de promovare a oricarui site, calitatea link-urilor care fac trimitere spre acestea, paginile interne spre care se duc link-uri.

La fel de usor vezi tara de origine a surselor de link-uri, cuvintele cheie folosite in ancore,  cadenta link-urilor etc. In acest studiu de caz, am folosit foarte multe informatii preluate din aplicatie.

Mai multe informatii despre CognitiveSEO o sa afli intr-un viitor articol / guest post, dat de Razvan Gavrilas fondatorul aplicatiei.

In MajesticSEO afli intreg istoricul de back link-uri asupra unui domeniu. Aici vezi istoricul de link-uri pe durata a 5 ani pentru silkweb.ro

majesticseo historic index

In MajesticSEO ai posibilitatea de a vedea si evolutia back link-urilor pe ultimele 3 luni de zile. Deci odata inceputa o campanie de SEO asupra magazinului tau poate fi destul de usor monitorizata.

Cand esti intr-o piata competitiva, vezi imediat ce au facut concurentii tai pana sa-ti dai si tu seama ca online-ul merge, doar ca trebuie investitii si aici.

Ahrefs este un alt tool utilizat pentru identificarea link-urilor, atat per general cat si activitatea din ultima perioada. Spre deosebire de MajesticSEO graficele sunt ceva mai bune.

ahrefs link profile

Folosind imagini si explicatii, clientii inteleg mult mai usor despre ce este vorba in campania SEO desfasurata pentru ei, iar intr-o oarecare masura, sa poate aproxima si bugetul folosit de concurenta pentru acest tip de serviciu.

Da, am spus ca in Webmaster Tools poti sa vezi back link-urile tale, dar acolo nu ai si metricii acestora, dar poti importa lista respectiva fie in contul CognitiveSEO, fie in aplicatia SEO SPyGlass, in timp ce MajesticSEO poate prelua automat link-urile din contul tau.

Aici vezi imaginea cu informatiile obtinute in SEO SpyGlass pentru un profil de back link-uri importat din Google Webmaster Tools.

seo spyglass data

Aceste aplicatii sunt destul de tehnice si trebuie bine intelese, iar informatiile trebuie corelate pentru a obtine rezultatele dorite.

Pont: daca ai un site si ai inceput o campanie agresiva de back link-uri, ai mare grija pe unde le plasezi pentru ca mai devreme sau mai tarziu Google te vede si coreleaza acest lucru cu numarul paginilor indexate din site. Adica adauga continuu continut bun si trimite link-uri spre acesta.

Monitorizarea cuvintelor in Google se face prin MintMetrics – aplicatia creata special pentru clientii SilkWEB care preia si prelucreaza informatii din mai multe surse, prezentandu-le intr-un mod cat se poate de simplu.

monitorizare cuvinte

Mai multe informatii despre MintMetrics o sa-ti prezint intr-un viitor articol.

Putina reclama… auditul SilkWEB iti prezinta informatii de baza legate despre optimizarea sitului tau, numarul de link-uri (preluate din API MOZ), numarul de link-uri din prima pagina, informatii legate de activitatea in social media a respectivului site, cat si despre optimizarea lui pentru social media. Citeste despre Anul Optimizarii Pentru Social Media.

Ti-am mai spus, in SEO nimic nu e magic, e vorba doar de multa munca si analiza. Partea buna cu aceste aplicatii este ca ai posibilitatea de a arata clientilor ce faci exact pentru ei, rezultatele obtinute si ce face concurenta.

Tu ce SEO Tools folosesti ?

Cosmin Daraban

Comments

comments