Majoritatea oamenilor de marketing apeleaza la optiuni platite de amplificare a impactului continutului creat si acest lucru se intampla pentru ca distributia platita este repetabila si scalabila. Totusi, ar trebui sa investesti timp si in imbunatatirea unor forme eficiente, naturale de promovare: email-ul.

Nu ma refer aici la email-urile trimise in masa ci la cele personalizate, ce includ semnatura de email a ta sau a angajatilor tai. Semnatura din email actioneaza ca si un indemn la actiune, de continuare a comunicarii intre cele doua parti implicate: magazinul online si clientul. Iti dai seama ca te-ai transformat intr-un adevarat email marketer atunci cand fiecare email pe care il trimiti contine un call-to-action.

Poate nu folosesti inca semnatura in email dar, daca o folosesti, cu siguranta transmiti prin ea informatii despre tine si despre locul in care muncesti. E timpul sa duci acest instrument de prezentare la un nivel superior, astfel incat sa-ti promoveze magazinul conform campaniei de marketing pe care o derulezi in acest moment.

Daca te intrebi cum si ce sa promovezi prin intermediul semnaturii din email, in cele ce urmeaza, ti-am detaliat 10 idei de utilizare a acesteia dar si 5 greseli pe care trebuie sa le eviti, atunci cand construiesti semnatura.

 1. Website

Adresa web a magazinului tau online nu ar trebui sa lipseasca, in niciun caz, din semnatura ta de email. Pentru ca aceasta tactica sa actioneze pozitiv, e nevoie sa fii sigur ca pagina de home a magazinului tau functioneaza precum un landing page. Cu alte cuvinte, trebuie sa-i determine pe vizitatori sa reactioneze exact asa cum iti doresti. De exemplu, sa consulte catalogul de produse la oferta si sa finalizeze decizia de cumparare, sa se aboneze la newsletter, sa te urmareasca pe Social Media etc.

Introducand adresa magazinului tau in semnatura, promovezi numele brandului tau in fata utilizatorilor.

 2. Blog

Mentionarea blogului in semnatura din email este una dintre cele mai destepte miscari pe care ai putea-o face. Blogul reprezinta o sursa constanta de articole si materiale educationale, de care destinatarul e interesat. Postarea articolelor intr-o maniera consecventa provoaca mai mult engagement decat pagina statica, de home, a magazinului tau.

Nu uita sa incluzi butoane de call-to-action in blog, pentru a asigura un flux constant de actiuni ale clientului: abonare, descarcarea unor ghiduri sau ebook-uri etc. Unele firme de servicii email ( exemplu: WiseStamp) iti ofera posibilitatea de a crea semnaturi dinamice, care cuprind un flux RSS, cu titlul ultimului articol postat.

 3. Social Media

Cand vine vorba de adaugarea butoanelor de social in semnatura din email, ai doua posibilitati: fie adaugi adresa conturilor personale de socializare, fie adresa paginilor de social a magazinului online.

follow social media

Ambele variante sunt utile. In cazul in care doresti sa construiesti un brand din numele tau, conturile tale optimizate de Social Media vor oferi informatii amanuntite despre persoana ta, despre ce poti sa faci pentru destinatar si despre evenimentele sau actiunile la care participi. In schimb, daca doresti sa promovezi imaginea magazinului tau ca brand de incredere, adresele de social ale magazinului sunt mai relevante.

Daca esti abonat la blogul nostru, cu siguranta ai observat in newsletter ca am adaugat adresa paginii oficiale de Facebook a platformei dar si adresa grupului nostru de Facebook, eCommerce cu Silkmart.

 4. Ebook

Ai scris un ebook sau un ghid? Managerul tau sau CEO a scris unul? Nu te sfii sa promovezi acest material in semnatura din email. Aceasta actiune te va ajuta sa construiesti sau sa imbunatatesti nivelul de incredere pe care destinatarul il are in competentele tale profesionale.  

Link-ul spre ebook-ul sau ghidul tau ar trebui sa duca spre un landing page corect optimizat, unde butonul de descarcare al materialului sa fie evident, iar mesajul tau, clar si concis.

 5. Conferinte & evenimente

Organizezi un eveniment de amploare, de care destinatarul ar putea fi interesat? Sau participi la o conferinta din domeniu in calitate de speaker? In aceste cazuri, modifica-ti semnatura din email, astfel incat sa sublinieze aceste evenimente. Chiar daca modificarea nu va determina neaparat o crestere a numarului de persoane inregistrate la eveniment, cu siguranta va promova evenimentul respectiv in cadrul unui public mai amplu si mai variat.

academia de ecommerce

 6. Oferte

Sigur apelezi uneori la diferite oferte si reduceri pentru a mentine treaz interesul clientilor tai. Sau, in cazul in care esti un marketer, probabil organizezi webinarii, scrii ebook-uri, ghiduri etc. pe care vrei sa le promovezi cat mai eficient. O optiune ieftina si eficienta este adaugarea acestor oferte in semnatura din email.

Foloseste-te de acest instrument pentru a introduce adresa unui landing cu produse si oferte, pe care le vei promova in fata unui public direct interesat.

 7. Studii si statistici

Una dintre cele mai eficiente metode prin care sa atragi noi clienti este prezentarea de studii si povesti de succes. Logic, cum sa demonstrezi altfel performanta produselor tale daca nu prezinti unui public potential, povestea unei experiente de calitate, din care reiese ca un client are doar beneficii cumparand produsul tau?

Spune-i destinatarului cat de bine s-a simtit un client, achizitionand un produs din magazinul tau. Poti chiar sa introduci in semnatura testimoniale, parerea pozitiva a unui client multumit.

 8. Instrumente gratuite

Daca se intampla ca firma ta sa puna la dispozitia publicului un instrument gratuit precum: perioada de proba, comparator de preturi online, o aplicatie pentru mobil sau un serviciu gratuit de care ar putea sa beneficieze destinatarul, include acest instrument in semnatura de email.

In acest fel, iti promovezi functionalitatile eficient si atragi garantat atentia (cine nu este interesat de lucruri gratuite?!). De exemplu, SilkWeb ofera Audit SEO gratuit pentru oricine doreste sa stie care este statusul afacerii sale din punct de vedere SEO, Blogging si Social Media.

 9. Date despre industria in care activezi

Oamenii sunt interesati de cifre si date statistice, care sa ofere senzatia unui motiv rational atunci cand fac o alegere. Intre noi fie vorba, stii deja ca decizia de cumparare se ia la nivel emotional dar e datoria ta sa pui la dispozitia publicului instrumente prin care acestia sa se simta independenti cand vine vorba de alegeri.

De exemplu, daca ai creat un studiu asupra situatiei magazinelor online din nisa in care activezi, insereaza un link in semnatura spre acest material. Sau tocmai ai depasit perioada de Black Friday si ai monitorizat atat rezultatele tale cat si pe cele ale competitiei. Arata-i aceste date utilizatorului, chiar daca nu te afli chiar tu pe primul loc. Acesta va simti ca poate avea incredere in tine deoarece nu ii vinzi minciuni ci incerci sa-l educi, sa il inveti lucruri utile.

 10. Demonstratii de functionare a produsului tau/Program de consultanta

Voi imparti in doua aceasta optiune. In primul rand, daca magazinul tau se confrunta cu o luna mai proasta la capitolul vanzari, ia in considerare introducerea unui material video in semnatura, care sa prezinte modul in care functioneaza un produs pe care doresti sa-l promovezi sau modul in care a fost creat acel produs. Acest tip de video intra la categoria materialelor educationale si este util pentru client, din moment ce isi doreste sa cunoasca toate detaliile despre produs, inainte sa finalizeze decizia de cumparare.

consultanta

In al doilea rand, daca esti o personalitate in domeniu, un specialist sau cunosti detalii despre domeniul tau, utile pentru rezolvarea problemelor destinatarului, nu te sfii sa-i oferi un program de consultanta. Aceasta actiune va creste increderea utilizatorului in calificarea ta si in produsele sau serviciile pe care le vinzi.

Semnatura din email trebuie sa fie scurta si concisa, consistenta si informativa. Nu folosi acest instrument pentru a te lauda cat de frumos si de minunat esti ci ofera informatii esentiale, de care are nevoie destinatarul pentru a mentine contactul cu tine. Nu uita, clientul se afla mereu pe primul loc.

Poti sa construiesti doua versiuni ale semnaturii: varianta lunga, atunci cand are loc primul contact intre tine si utilizator si varianta scurta, pentru mesajele tip newsletter, mesaje personale etc.

Citeste si: Despre Campaniile De Email Marketing

Acum ca am discutat despre cele mai bune optiuni pentru a transforma semnatura din email intr-un instrument de promovare, iata care sunt principalele greseli de evitat in construirea acesteia:

  • Incluzi orice canal posibil prin care sa te contacteze: inchipuie-ti sa primesti un email cu 5 adrese de email, 5 adrese web, 7 butoane de social, 5 numere de telefon etc. Aduce a disperare, nu-i asa? Din acest motiv, asigura-te ca introduci macar 3 optiuni de contact diferite, fara a incarca destinatarul cu informatii irelevante.
  • Nu optimizezi mesajul pentru rezolutii mici: nici tu nu ai avea rabdare sa-ti verifici email-ul pe mobil si sa te chinui sa citesti mesajul, deoarece acesta nu se adapteaza dispozitivului tau. Nu doar semnatura ta nu va fi citita dar nici macar mesajul pe care doresti sa-l transmiti. Alege un design responsive; chiar daca nu vinzi neaparat, macar email-ul are mai multe sanse sa fie deschis.
  • Folosesti doar o imagine pentru semnatura: unii provideri de email sau dispozitive sunt setate astfel incat sa blocheze imaginile in email. Daca semnatura ta include logo-ul companiei, numele si adresa ta de e-mail, ai cele mai multe sanse ca informatiile sa fie inaccesibile.
  • Incluzi informatii irelevante: nu are rost sa incluzi un link spre blog daca nu postezi articole regulat. Doar ii transmiti destinatarului ca nu esti serios in comunicarea cu el.
  • Personalizeaza expresia de incheiere: imprima-ti personalitatea in mesajul pe care il transmiti, umanizeaza tot procesul. Expresii precum “toate cele bune”, “multumesc”, “cu sinceritate” sunt ok, pentru ca respecta standardul dar, daca esti o persoana creativa si vrei sa-ti exprimi personalitatea, o expresie personalizata poate intriga, surprinde si atrage atentia destinatarului.

In acest articol ai descoperit cum te poate ajuta semnatura din email sa iti promovezi propriul nume ca brand dar si magazinul tau online. Ai aflat care sunt elementele ce au un impact puternic asupra destinatarului si, mai mult, ai descoperit ce greseli trebuie sa eviti cand iti construiesti semnatura din email.

Daca ai vreo intrebare asupra acestui articol, nu ai inteles vreun aspect datorita exprimarii sau pur si simplu vrei sa-mi spui cum ti s-a parut articolul, exprima-ti opinia in sectiunea de comentarii, de mai jos.

Tu folosesti semnatura in email? Ce elemente introduci sau ai de gand sa introduci in cadrul acesteia?

Vrei sa inveti mai multe despre email marketing? Daca raspunsul tau este DA, vizioneaza aici inregistrarea video de la Academia de eCommerce despre cum sa faci email marketing si afla noile strategii de vanzare prin email.

Cosmin Daraban

Comments

comments