Exista o idee in capul fiecaruia, sau cel putin, marea majoritate gandeste astfel cand vine vorba de o colaborare cu o agentie de marketing.

„Eu te platesc, iar tu muncesti”.

Pana la partea cu platitul sunt de acord cu tine, insa tu, din postura de client si antreprenor sau om de afaceri care isi doreste sa isi creasca business-ul, trebuie sa te implici. Fara doar si poate.

In articolul de azi urmeaza sa dezbat un subiect destul de delicat, prea putin discutat pe meleagurile noastre romanesti.

Este vorba despre asteptarile pe care le au clientii de la agentia lor de marketing digital. Ideea in esenta este foarte simpla, dai banii si astepti sa se intample lucruri. Dar NU asa functioneaza acest proces.

Sigur imi vei spune vorba „clientul nostru, stapanul nostru” si tind sa iti dau dreptate, insa nu uita, nimeni nu face minuni. Asta daca nu te implici.

Trebuie sa stabilim de la inceput: implicarea clientului este vitala, si nicio agentie de marketing din lumea asta nu face minuni. Incearca sa te pui in postura oamenilor care lucreaza intr-o asemenea agentie si sa ai un client care iti spune ”Eu iti dau bani, iar tu te ocupi de tot, eu plec in vacanta doua luni.”.

Exact, intervine frustrarea pentru agentie ca nu iti poate livra ce gandesti si ce vrei tu, iar pentru tine intervine frustrarea ca nu ai primit ce te asteptai.

Citeste si: Rolul Clientului In Relatia Sa Cu Agentia SEO

In cei peste 13 ani de activitate in agentia de marketing SilkWeb, m-am lovit de n situatii si n tipuri de clienti.

Insa, am observat un sablon: clientii nu comunica clar ce isi doresc si nu urmaresc deloc evolutia proiectului lor. Marea majoritate prefera sa fie comoda, sa lase tot in grija agentiei si pe urma sa fie nemultumita.

In momentul in care bati palma cu agentia ta de marketing, trebuie sa fii implicat 100% in dezvoltarea afacerii tale si a proiectului pentru care lucrezi, cot la cot cu oamenii din acea agentie.

Pe langa munca fizica si psihica pe care o depui tu in postura de client, trebuie sa intelegi clar cum functioneaza vanzarile online si sa asculti sfaturile pe care le primesti de la oamenii care desfasoara activitati in domeniul marketing-ului de ani sau zeci de ani de zile.

Nu este deloc sanatos sa intri intr-o colaborare cu o agentie de marketing, daca nu esti 100% convins ca stii ce vrei de la afacerea ta, stii ce vrei de la oamenii din agentie si te implici si pe partea de bugete.

Si nu, nu spun ca trebuie sa „bagi” bani in agentie, ci trebuie sa ai bugete pregatite, mai mari sau mai mici pentru canalele pe care iti doresti actiunea de marketing.

Trebuie sa stii un lucru: oamenii de pe internet, autoproclamati ca fiind „profesionisti” care iti promit marea cu sarea si ca o sa te imbogatesti peste noapte, nu au rezultate.

Este important ca tu, client, sa te implici cat de mult poti, nu sa iti predai proiectul si sa pleci in vacanta pentru restul anului. Nimic nu este simplu si usor. Nu te lasa pacalit ca se intampla lucrurile de pe o zi pe alta.

Vezi si video-ul pe care ti l-am pregatit pe acest subiect.

Citeste si: Despre Relatia cu Agentia/Platforma Ta de E-Commerce

Crede-ma, am intampinat situatii de tot felul din 2005 de cand am infiintat agentia de marketing SilkWeb.

Am colaborat cu peste 1000 de clienti, am lucrat la peste 1000 de proiecte din care am avut de invatat, atat eu, atat colegii mei, cat si clientii nostri. Este foarte important sa iti expui punctul de vedere atunci cand mergi la o discutie cu agentia, insa este si mai important sa asculti ce au de spus acei oameni, specialistii in marketing.

Nu vreau sa te dezamagesc, insa cand vrei sa incepi o afacere in online sau sa iti muti afacerea in aceasta lume, trebuie sa intelegi ca este nevoie ca TU sa te implici in fiecare zi. Tine minte, nimeni nu o sa isi doreasca sa ai succes cu afacerea ta, mai mult decat iti doresti tu!

Cosmin Daraban

Comments

comments