Cand vorbim de Instagram, centrul discutiei il face visual marketing-ul. Dar, contrar a ceea ce poate crezi, Instagram nu e potrivit doar pentru afacerile cu un impact vizual puternic sau marile branduri, ci poate fi folosit cu succes chiar si de catre o afacere mica, la inceput de drum.

Peste 550.000 de romani au un cont de Instagram. Jumatate dintre ei sunt activi zilnic pe aceasta platforma. Cand ai un public atat de mare la dispozitie, de ce sa nu iti construiesti o voce care sa fie auzita aici de exact oamenii potriviti?!

Afla cum sa vinzi pe Instagram

Astazi iti voi arata cum sa folosesti Instagram pentru a-ti creste afacerea si comunitatea din jurul ei si cum sa iti impresionezi zilnic urmaritorii pe aceasta retea.

Dar mai intai, jos cu miturile despre Instagram!

In ciuda numarului mare de utilizatori si a multor exemple de branduri ce folosesc cu succes aceasta platforma, inca exista unele temeri in randul proprietarilor de afaceri. Multi vad limite si refuza sa foloseasa Instagram chiar daca, la o privire mai atenta, aceste limite sunt gresite. Iata cateva dintre ele:

1. Functioneaza doar daca vinzi produse “vizuale” – FALS

Unele afaceri vand produse mai putin obisnuite, servicii care nu au un aspect vizual placut sau cer un strop de creativitate pentru a avea un efect vizual. Dar tocmai aici poti face diferenta.

Daca ai o afacere online pe fashion sau beauty, e simplu sa creezi imagini puternice pentru Instagram. Dar ce te faci daca vinzi suruburi si piulite? Uite cateva sfaturi pentru afacerile care nu au, in mod natural, un efect vizual:

  • Pune accent pe cultura firmei

Pune-ti in evidenta angajatii, birourile acestora, surprinde-i in timp ce muncesc, se joaca, sunt in pauza sau celebreaza anumite momente. Astfel de imagini merg foarte bine pe Instagram si au dublu avantaj pentru firma ta: te ajuta sa atragi noi angajati si castiga increderea potentialilor clienti, creand o senzatie de apropiere intre acestia si brandul tau.

silkweb-instagram

  • Afiseaza momentele de sarbatoare in firma

Publica imagini si video-uri cu momentele de sarbatoare din firma: aniversari, Craciun, 8 martie, momente speciale pentru firma etc.

silkweb-evenimente

  • Promoveaza-ti produsele si serviciile in mod creativ

Poti organiza concursuri, poti da o fata serviciilor tale, poti realiza imagini creative cu produsele si serviciile tale etc. Totul tine de inventivitatea ta si de modul in care creezi o senzatie placuta in jurul a ceea ce vinzi.

silkweb-echipa

2. E doar pentru marile branduri – FALS

Poate crezi ca doar marile branduri isi permit sa fie prezente pe Instagram si sa adune o comunitate fidela in jurul lor. Insa acest mod de a gandi este gresit. Instagram reprezinta un loc de intalnire si conversatie si pentru start-up-uri, mici afaceri sau afaceri pentru care lucra o singura persoana.

Promoveaza modul de creare a produselor (merge foarte bine daca vinzi produse handmade), partile componente ale produsului, citate si imagini cu mascota firmei etc.

silkweb-eveniment

3. E doar pentru postatul de poze – FALS

Instagram functioneaza foarte bine impreuna cu alte platforme de socializare dar si alte strategii de marketing online si offline. In plus, aici ai un potential imens de folosire a continutului generat de utilizatori.

De exemplu, daca organizezi un concurs, nu ezita sa creezi un hashtag specific si sa il promovezi pe toate canalele disponibile. Invita-ti urmaritorii sa foloseasca hashtag-ul si redistribuie imaginile acestora. Castigi un mare plus la capitolul incredere si atragi atentia altor potentiali clienti (cui nu-i place sa isi vada chipul si numele mentionat de o firma in mod public?!).

Pont! Atunci cand trimiti comenzile catre clienti, include in pachet si un bilet de multumire si invita-i sa isi faca o poza cu produsele, sa o publice pe Instagram si sa foloseasca un anumit hashtag. Astfel, castigi mai multa expunere.

Mai mult, Instagram este raiul video-urilor native (de preferat, de scurta durata). Stii deja ca video-urile au impact mai puternic asupra utilizatorilor.

video-instagram

4. Rezultatele nu pot fi masurate – FALS

Monitorizarea canalelor de promovare online este deja o activitate standard. Instagram nu are o optiune de analytics integrata pentru business-uri insa acest lucru nu inseamna ca nu poti masura performanta platformei pentru afacerea ta.

Exista numeroase instrumente de monitorizare, atat gratuite cat si premium, dintre care poti vedea Iconosquare, SimplyMeasured, Squarelovin, Hootsuite etc.

Incearca-le si vezi care este mai potrivita pentru nevoile tale.

Start: Cum sa iti promovezi business-ul pe Instagram

Chiar daca ai deja un cont de Instagram pentru afacerea ta, nu strica sa fii atent la ce urmeaza sa citesti, deoarece o buna fundatie a profilului tau iti ofera siguranta ca ai facut lucrurile bine de la inceput si nu mai e nevoie sa actionezi un timp asupra ei – iti poti vedea linistit de strategia de promovare.

Asadar, cum setezi un profil corect de Instagram?

  • Imaginea de profil – este indicat sa folosesti logo-ul companiei tale pentru ca astfel vei fi recunoscut mai usor.
  • Numele contului – foloseste numele firmei tale.
  • Nume de utilizator – la fel, este indicat sa folosesti numele firmei tale.
  • Website – acesta va fi singurul URL pe care oamenii pot da click in pagina ta de Instagram. Acum, alegerea e la latitudinea ta: fie folosesti adresa paginii de home a site-ului tau, fie directionezi utilizatorii spre un landing page (de ex. unde sa iti ofere adresa de email sau sa cumpere top produse)
  • Bio – in descrierea paginii tale creeaza un mesaj puternic prin care sa spui urmaritorilor cine e firma ta, cu ce se ocupa si cu ce isi ajuta clientii in mod special. Aici poti folosi emoji sau sa stabilesti hashtag-ul principal al brandului tau.

Daca inceputul e extrem de usor, de-abia de aici incepe greul 🙂 .

Citeste si: Dimensiunile Corecte Ale Imaginilor Din Instagram 2016

Avansat: Construieste un trib si consolideaza-ti brandul

Ai vazut acest lucru la Facebook, YouTube, Twitter si aproape orice alta platforma de Social Media – cele mai puternice conturi sunt cele care au in jurul lor o comunitate de fani si urmaritori fideli. La fel, Instagram nu e despre cat de multi bani poti cheltui pe promovare ci despre crearea unei relatii.

“Tribul” – comunitatea ta de pe Instagram te va ajuta sa cresti, sa devii un brand si sa vinzi mai mult prin continutul pe care il genereaza, prin like-urile, comentariile, hashtag-urile si @mentionarile contului tau. Mai mult, comunitatea creste astfel organic, fara ca tu sa depui eforturi extraordinare.

Daca de-abia ti-ai facut contul pe Instagram, foloseste comunitatea actuala din jurul brandului. Orienteaza-te spre urmaritorii de pe Facebook, spre proprietarii adreselor de email pe care le-ai obtinut de-a lungul timpului si anunta-i pe toti ca acum te pot gasi si pe Instagram – invita-i sa te urmareasca.

Apoi, obisnuieste-te sa incluzi o expresie call-to-action la fiecare postare pe Instagram: adreseaza o intrebare, invita utilizatorii sa dea tag unui prieten sau sa foloseasca hashtag-ul brandului tau.

Creeaza o strategie pe baza propunerii tale unice de valoare

Pe Instagram oricand poti sa creezi momente spontane. Insa recomandarea mea e ca pe langa aceste momente sa ai si o strategie bine pusa la punct, atat generala, pentru contul tau pe termen lung cat si un plan individual pentru fiecare campanie pe care o organizezi aici.

De exemplu, unul dintre obiectivele tale poate fi sa intri in legatura cu influencerii pe Social Media, astfel incat sa iti maresti audienta. Pornind de la acest obiectiv, poti sa participi la diverse evenimente unde merg si acestia si sa fotografiezi momente pe care le publici apoi pe Instagram.

silkweb-insta

Strategia ta pe Instagram ar trebui sa includa:

  • Lista cu obiectivele tale
  • Tipul de postari si fotografii pe care le publici
  • Frecventa postarilor
  • Lista hashtag-urilor populare pe care sa le folosesti
  • Lista influencerilor de targetat
  • Analiza concurentilor

Da, la fel ca si in cazul altor retele de Social Media, e vital sa tii mereu un ochi asupra concurentei, sa ii monitorizezi actiunile si sa iti faci o strategie care sa te diferentieze in fata clientilor.

Sfatul meu este sa ii creezi o strategie pe baza propunerii tale unice de valoare. Gandeste-te ce oferi tu, o senzatie, o emotie pe care oamenii nu o gasesc in alta parte. Cultiva aceasta senzatie in toate postarile tale. Iar daca brandul tau se preteaza pe postari amuzante, nu ezita sa distrezi urmaritorii: intotdeauna oamenii isi vor aminti ce au simtit si vor lua deciziile in functie de acest stimul.

O alta sugestie e sa nu eziti sa iti promovezi (saptamanal) produsele si serviciile. Spre deosebire de alte retele sociale, pe Instagram oamenii nu sunt chiar atat de porniti impotriva promovarii daca aceasta este facuta subtil si creativ.

Axeaza-te pe exemple de utilizare a produselor tale si pe un efect estetic foarte placut – daca fotografia arata bine, oamenii vor reactiona si vor reactiona pozitiv.

Citeste si: Cum Sa Iti Optimizezi Video-urile Pentru Orice Canal

Experimenteaza cu reclamele platite pe Instagram

Chiar daca Instagram advertising este inca o optiune noua, e mult mai avansata fata de alte tool-uri datorita integrarii cu Facebook Ads. Iar acest lucru iti ofera acces la optiunea avansata de targetare a Facebook.

Acum, pentru a folosi acest tool e nevoie sa conectezi profilul de Instagram cu pagina de Facebook, lucru pe care il faci rapid din setarile paginii tale.

Pe Instagram poti crea reclame foto, reclame video sau carusel insa, mai intai, va trebui sa selectezi un obiectiv din Facebook. Atentie, nu toate obiectivele iti permit sa creezi reclame eligibile pentru Insta ci doar urmatoarele:

  • Vizibilitatea marcii
  • Impact
  • Trafic
  • Instalari de aplicatie
  • Vizualizari de clip video
  • Conversii
  • Interactiuni

Restul procesului este foarte similar cu crearea unui Facebook Ad normal: iti vei seta audienta, bugetul si iti vei programa reclama.

instagram-ads

Reclamele pe Instagram iti ofera o privire mult mai stiintifica asupra urmaritorilor tai deoarece poti masura metrici precum ROI, poti vedea cate lead-uri vin practic de aici si cat platesti pentru fiecare.

Evident, nu iti recomand sa te lansezi intr-o campanie uriasa din prima ci incepe cu un numar de campanii mici, pana obtii experienta si iti optimizezi reclamele. Intr-un articol viitor, vom vorbi mai pe larg despre crearea reclamelor platite pe Instagram.

Citeste si: Vrei Cele Mai Tari Titluri Pentru Reclamele Tale PPC? Vezi 10 Idei

Daca nu ai, inca, un profil de Instagram pentru afacerea ta, nu e prea tarziu. Creeaza-ti un cont si o fundatie puternica de la inceput si stabileste o strategie pentru a strange in jurul brandului o comunitate fidela, care nu va ezita sa vorbeasca despre tine si sa intre pe site, pentru a cumpara.

Din nou, nu ai nevoie de un buget imens pentru a folosi Instagram cu rezultatele pe care le doresti insa ai nevoie de timp si creativitate.

Daca nu dispui de prea mult timp si nu iti permiti sa te gandesti mereu la idei creative care sa atraga atentia pe Instagram, specialistii nostri iti stau la dispozitie.

La SilkWeb gasesti servicii Social Media integrate si specialisti experimentati care te vor ajuta sa alegi canalele potrivite pentru promovarea firmei tale, sa creezi o strategie puternica de actiune si sa iti creezi in jurul brandului o comunitate care sa te adore.

Spune-mi, tu folosesti Instagram pentru business-ul tau? Ce rezultate ti-a adus pana acum?

Cosmin Daraban

Comments

comments