Intr-una dintre editiile noastre de la Academia de eCommerce, in care am vorbit in detaliu despre strategia potrivita de email marketing, unul dintre participantii la eveniment mi-a adresat o intrebare foarte buna: de ce nu folosim (noi, afacerile) mai mult continut video? De ce nu inlocuim imaginile si blocurile mari de text din email cu filmulete?
Ne-a spus ca ar da oricand un text excesiv de lung, pe care doar il scaneaza, pe un video, pe care il va viziona pana la sfarsit, chiar daca are mai mult de 20 de minute.
Si are dreptate. Majoritatea consumatorilor din ziua de astazi si-au schimbat obiceiurile si sunt innebuniti dupa video-uri. YouTube e al doilea motor de cautare din lume, pe Facebook vedem din ce in ce mai multe video-uri si live-uri, toate cu un numar mult mai mare de distribuiri, aprecieri, comentarii si forme de interactiune decat textele, in general.
Pana si Instagram si Twitter au lansat optiuni de video live in decembrie.
Video-urile te pot ajuta sa iti cresti rata de conversie. Insa pe langa calitatea si creativitatea materialului tau, modul in care este optimizat si momentul publicarii sale influenteaza foarte mult conversia.
Astazi vom discuta despre cum sa iti optimizezi video-urile pentru orice canal de promovare pe care il folosesti, in functie de obiectivul tau.
Care sunt optiunile de platforme video ce iti stau la dispozitie?
1. Site-ul tau
Site-ul este cea mai valoroasa platforma video de care dispui. Practic, aici ai control total asupra modului in care audienta iti vizualizeaza mesajul. Din moment ce publicul se afla deja in site, iti e mult mai usor sa o ghidezi spre conversie (spre produs, cos si finalizare comanda) decat pe orice alt canal.
2. YouTube
YouTube se poate transforma intr-o sursa foarte buna de trafic pentru site-ul tau, in functie de modul in care alegi sa iti optimizezi video-urile, de calitatea acestora si de subiectul pe care il abordezi. Pentru ca platforma este superaglomerata si bombardata in fiecare secunda cu inca si inca un video, optimizarea e obligatorie, daca vrei sa te diferentiezi.
3. Facebook
Algoritmul News Feed de la Facebook pur si simplu iubeste video-urile native. Ce e diferit de YouTube este faptul ca pe Facebook trebuie sa gandesti cat mai bine primele secunde ale video-ului, daca vrei sa captezi atentia utilizatorului si sa il faci sa te urmareasca pana la capat.
4. Twitter
Corect, Twitter nu e nici pe departe gigantul Facebook insa daca audienta ta se afla aici, e un canal extrem de important in care sa folosesti video-uri. Pe de alta parte, la fel ca si Facebook, autoplay iti ofera sansa de a atrage atentia consumatorilor.
5. Instagram
Instagram e 100% imagini si video-uri – cu autoplay. Pe Instagram trebuie sa fii extraordinar de bun, ca sa atragi trafic in site. Care este beneficiul acestei platforme? Isi face treaba foarte bine pe branding si retentia clientilor / utilizatorilor. Cu cat numele tau este mai cunoscut (in sens pozitiv), cu atat sansele sa vinzi cresc.
6. Facebook Live / Snapchat
Aceste platforme noi incep sa aiba un impact din ce in ce mai mare asupra oamenilor si se pot transforma in instrumente eficiente pentru dezvoltarea business-ului tau. Conteaza cum si cand le folosesti dar si adaptarea mesajelor la limbajul caracteristic brandului tau.
Cum stii care sunt cele mai portivite canale pentru video-urile tale?
Te ghidezi dupa obiective: conversii, trafic sau retentie si branding.
Cand principalul tau obiectiv sunt CONVERSIILE
Poate vrei ca video-ul tau sa vanda, sa iti aduca un numar cat mai mare de adrese de email sau doar sa ghideze utilizatorul spre urmatorul pas din funnel-ul tau de vanzari (sau intr-un landing page). Oricare ar fi obiectivul, ai grija sa il identifici clar inainte de a incepe constructia video-ului.
De exemplu, noi am creat o serie de video-uri prin care vrem sa facem cat mai vizibil Planul nostru de actiune, o strategie omogena ce imbina mai multe tactici de marketing cu scopul de a ajuta afacerile online. Prin urmare, video-urile noastre se axeaza pe beneficiile fiecareia dintre tactici si prezinta rezultatele, dupa cum poti observa mai jos.
Am avut grija sa afisam la finalul fiecarui video logo-ul brandului nostru, SilkWeb, si un call-to-action verbal.
Un alt mod in care folosim video-urile este pe suport clienti. Colegele mele au inceput sa creeze video-uri explicative pentru a usura munca proprietarilor de magazine online pe platforma Gomag. Cand vor fi finalizate toate, vor ajunge in documentatia platformei, acolo unde exista deja suport text.
Revenind la video-urile pentru magazinul tau online, le poti folosi cu succes in paginile tale de produs pentru a ilustra folosirea acestora in context, dimensiunea reala in raport cu o persoana ce utilizeaza produsul, modul in care poate fi comandat etc.
Video-urile in pagina de produs functioneaza ca si elemente de incredere, influentand pozitiv conversia. Cu ajutorul lui, clientul se poate imagina in postura persoanei ce foloseste produsul, trezindu-i dorinta de posesie.
Cand principalul tau obiectiv este TRAFICUL
In principiu, video-urile pe YouTube iti pot canibaliza traficul, directionand oamenii mai mult spre contul tau de YouTube, nu spre site.
Insa iti sta in putere sa intorci roata in beneficiul tau, daca iti optimizezi video-urile si canalul de YouTube. Am realizat deja un articol special destinat acestui subiect deci iti recomand sa citesti Cum Si De Ce Sa-ti Optimizezi Contul De Youtube.
Pentru o afacere online, cele mai eficiente video-uri sunt tutorialele si seriile de tutoriale precum si filmuletele de prezentare (teaser), care trimit mai mult trafic spre site-ul tau.
Uite si cateva ponturi pentru un teaser eficient pentru produsele tale:
1. Fii scurt
Cel mai ok ar fi sa te incadrezi in sub 2 minute. Pe YouTube exista atat de multe elemente ce distrag atentia incat trebuie sa te asiguri ca utilizatorul termina de vizionat cat mai repede.
2. Arata doar partile cele mai bune
Principalul scop al acestui video este sa atraga atentia audientei si sa o directioneze spre site, pentru a vedea varianta lunga a filmuletului si toate detaliile produsului (si, in cel mai bun caz, sa cumpere). In acest scop, ai grija sa prezinti doar cele mai bune parti ale produsului tau.
3. Include un CTA puternic in video
YouTube iti permite sa faci adnotari la video-uri – sunt locul perfect in care sa afisezi un call-to-action mare si puternic. De exemplu, poti face o oferta promotionala (poti oferi un discount sau alt beneficiu), care sa motiveze actiunea.
Cand principalul tau obiectiv este RETENTIA si BRANDINGUL
Social media este un canal foarte util de fidelizare a clientilor dar si de construire / consolidare a unui brand. De ce? Pentru ca iti permite o comunicare mult mai personalizata cu utilizatorul decat site-ul si aici poti sa pui accentul pe elementele vizuale, mult mai rapid retinute.
Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat si Facebook Live pot fi transformate in aliati ai brandului tau. Hai sa le luam pe rand.
Instagram nu iti permite sa afisezi link-uri in postari, ci doar in bio (asa ca ai grija sa afisezi link-ul corect spre site). Cu toate acestea, video-urile au avantajul de a porni automat, fara sunet si sunt afisate in news feed.
Si pentru ca Instagram e o aplicatie de mobil, video-urile tale trebuie sa puna accentul pe miscare, cu o durata de pana la 60 de secunde.
Ai grija sa redimensionezi video-urile in format patrat, restrans si sa folosesti hashtag-uri relevante.
Facebook este locul in care video-urile tale pot ajunge cele mai populare (dupa YouTube). La fel ca si pe Instagram, acestea vor incepe automat, fara sunet deci, daca vrei ca utilizatorul sa le vizioneze pana la sfarsit si sa ajunga la partea in care iti prezinti logo-ul, concentreaza-ti atentia pe primele secunde.
Iti recomand sa combini partea vizuala cu text, pentru ca mesajul tau sa fie inteles, chiar daca utilizatorul alege sa nu selecteze optiunea audio.
Ca si exemplu, cu siguranta ai vazut si tu video-urile native de la Tasty, un brand cu retete culinare ce foloseste la maximum puterea video-ului pe Facebook.
In ceea ce priveste Facebook Live, asigura-te in primul rand ca ai un mesaj interesant de transmis. Ca si business, poti folosi Facebook Live pentru a-ti prezenta sediul / biroul / echipa, pentru a transmite atmosfera de la un eveniment, pentru a face o scurta prezentare despre produsele pe care urmeaza sa le lansezi, pentru a raspunde la intrebarile din comentarii ale clientilor etc.
Citeste si: Video-uri in eCommerce. De Ce Merita Sa Le Folosesti
Vrei sa folosesti video-urile la adevaratul potential in avantajul business-ului tau? Inseamna ca ai nevoie de optimizare si de o platforma destinata acestui format, in care sa te promovezi cat mai bine.
Astazi ai descoperit cum sa alegi platforma potrivita in functie de obiective, cum sa iti optimizezi video-urile din punct de vedere al continutului dar si a dimensiunii si cum sa iti pui serviciile si produsele in valoare.
Vrei o strategie de Social Media eficienta? Vrei sa te pozitionezi ca brand in fata clientilor si sa iti imbunatatesti conversiile, traficul si reputatia? Iti punem la dispozitie o echipa de marketing specializata, care se va ocupa de optimizarea canalelor tale de comunicare si de crearea unor mesaje puternice.
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019