Ai control total asupra datelor tale din Google Analytics?

E o intrebare foarte importanta pe care trebuie sa ti-o adresezi, altfel acum sau la un moment dat in viitor s-ar putea sa ai probleme, si inca grave.

Colaborand cu peste 500 de clienti din tara si din strainatate, la SilkWeb, am fost martorii a multor probleme legate de lipsa de control asupra conturilor de Google Analytics si nu numai. Iti pot spune nenumarate povesti ale unor clienti care ne-au contactat pentru a schimba agentia sau pentru a apela la serviciile noastre dar, in ultima instanta, au descoperit ca nu au datele de logare sau nivelul de acces necesar pentru a face schimbari.

De aici decurg zile pline de nervi si agitatie, timp in care incerci sa despici firul in patru pentru a descoperi cine gestioneaza fiecare proprietate si cum poti primi acces complet. In unele situatii, datele nu mai pot fi recuperate.

Am intalnit cazuri in care angajatii responsabili cu gestionarea conturilor de Google Analytics, paginile de Social Media, baza cu adrese de email, au plecat sau au fost concediati, fara a mai preda datele de acces. Uneori, o fac intentionat pentru a rani firma.

De aici decurg problemele. Cand nu mai ai acces la contul de Google Analytics si esti nevoit sa iti faci altul, toate datele acumulate pana acum, tot istoricul, se pierde. Cand o terta parte cu intentii rele are acces la datele tale, le poate modifica, le poate altera sau iti poate afecta reputatia.

Imagineaza-ti doar ca un fost angajat a plecat furios de la firma ta fara sa iti dea datele de acces la pagina de Facebook. In urmatoarele zile, pagina ta e plina de injurii, de postari neprofesionale sau cine mai stie ce. Ori catre baza ta cu adrese de email sunt trimise mesaje injurioase, care iti vor afecta drastic imaginea.

Cand nu te asiguri ca ai control asupra conturilor tale, pierzi tot: pierzi banii investiti pana acum, pierzi clienti, pierzi vanzari, iti poti pierde chiar si propria afacere.

Mai rau, esti nevoit sa investesti din nou, poate mai multi bani, pentru a construi totul de la inceput. Toata munca de reconstruire costa.

Datele din Google Analytics sunt bunuri de valoare pentru fiecare business in parte. Acestea genereaza statistici complete despre utilizatorii care ajung in site-ul tau si iti permit sa iti optimizezi site-ul pe baza unor date reale. Rezultatul? Ai un avantaj enorm pentru a te dezvolta si a-ti intrece concurenta.

Din pacate, valoarea acestor date este subestimata de majoritatea proprietarilor de business sau, mai rau, acestia nici macar nu stiu daca sunt in control asupra contului lor de Google Analytics sau nu.

Citeste si: Castiga Mai Multi Clienti Folosind Demograficele Din Google Analytics

De ce ar trebui sa fii proprietarul contului tau de Google Analytics?

Mai intai si intai, trebuie sa intelegi cum functioneaza Google Analytics. Instrumentul are doua niveluri principale, constand in “conturi” si “proprietati”. Un cont poate avea mai multe proprietati, in functie de cate site-uri ai.

Cand lucrezi cu agentia SilkWeb, pentru a seta Analytics corect, cream un cont diferit pentru fiecare client, cu proprietatile aferente, in functie de site-urile pe care le are acesta (daca este cazul). Practic, nu plasam aceste site-uri (proprietati) sub contul nostru.

In principiu, exista doua posibilitati in momentul in care preluam un nou proiect. Avem nevoie de datele din Google Analytics pentru a masura performanta muncii noastre, pentru a identifica oportunitatile de imbunatatire, pentru a descoperi cuvinte cheie si alte elemente esentiale cum ar fi sezonalitatea cautarilor, link-uri, tipurile de trafic si palierele pe care se pot aduce imbunatatiri dar si nivelul de dificultate pentru optimizarea proiectului respectiv:

A. Ne dai acces la contul tau existent de Google Analytics

1. Logheaza-te in contul tau de Google Analytics.

2. Da click pe <Admin>

3. Da click pe pe <User Management> (in prima coloana)

Daca nu ai adaugat alti utilizatori pana acum, doar adresa ta va fi listata ca si utilizator proprietar al contului. In continuare, adauga adresa de email pe care ti-o punem la dispozitie si selecteaza nivelurile de acces pe care ni le distribui:

  • Manage Users – persoana care primeste acces poate adauga/sterge utilizatori, atribui permisiune etc.).
  • Edit – poate face administrare si raportare (adauga/elimina/editeaza conturi, proprietati, afisari, filtre, obiective etc.). Nu poate gestiona utilizatorii.
  • Collaborate – creeaza elemente “personale” si le distribuie. Poate colabora la elemente distribuite, de exemplu, pentru a edita un panou de administrare sau o adnotare. Poate vedea si analiza datele.
  • Read & Analyze – vede rapoarte si date de configurare, poate modifica datele in rapoarte (poate adauga o dimensiune secundara, crea un segment). Creeaza elemente personale, le distribuie si poate vedea alte elemente distribuie insa nu poate colabora la acestea.

4. Da click pe “Notify this user by email”.

5. Da click pe butonul de “Add” si gata. Nu iti ia nici macar 5 minute.

B. Iti creezi/ iti cream propriul cont de Analytics folosind adresa ta de Google

In principiu, cea mai buna varianta este sa iti rezervi 10 minute din timpul tau pentru a-ti crea propriul cont de Google Analytics. Apoi tot ce trebuie sa faci este sa ne dai acces la contul tau, folosind pasii de la varianta A.

Alternativa este sa iti cream noi contul de Google Analytics, folosind adresa ta de Google. Daca nu ai una, ne ocupam tot noi de realizarea acesteia. Dupa crearea contului, primesti acces total la cont si te poti loga oricand.

Ne ghidam dupa valorile si misiunea agentiei, acelea de a-ti oferi libertatea de a-ti creste business-ul, fara sa te ocupi de partea tehnica. Mai mult, ne ghidam dupa principiul transparentei si vrem sa fii in control, deoarece tu esti cel mai in masura sa cunosti obiectivele afacerii tale si sa ne spui cum vrei sa se dezvolte aceasta.

Despre angajatii sau firmele care te tin “ostatic” pentru serviciile lor

Fiecare relatie profesionala incepe de la ideea ca persoana sau firma din exterior devine partenerul tau. Si, ca parteneri, la mijloc ar trebui sa existe incredere reciproca, transparenta si comunicare. Toate aceste valori se sustin in momentul in care informatiile si datele nu sunt ascunse, cand ai control asupra conturilor create in numele tau.

Este posibil ca un furnizor de servicii, o agentie, un angajat sau o alta firma sa iti spuna de la inceput ca nu ai nevoie de acces, oricum se vor ocupa de partile tehnice, nu trebuie sa te preocupi tu de detalii. Gresit.

Sau iti vor spune ca e impotriva politicii firmei sa ofere nivelul maxim de acces, pentru ca ai putea crea probleme daca te joci in Analytics si modifici structura. Intr-o oarecare masura, e important sa nu modifici setarile, filtrele aplicate, obiectivele listate etc., insa, chiar daca nu ai de gand sa te loghezi niciodata, e foarte important sa ai datele de acces complet la propriul tau cont.

Previne situatiile in care poti deveni o victima

In cele ce urmeaza, am facut o lista cu conturile in care sa te asiguri ca ai acces complet pentru a le gestiona:

  • Numele de domeniu – firma ta ar trebui sa fie listata ca si proprietar.
  • Furnizorul de domeniu
  • Content management system al site-ului tau (CMS) – Nu e suficient sa ai abilitatea de a crea continut. Ar trebui sa ai drepturi complete de administrare a site-ului tau.
  • Google Analytics si alte conturi similare – ierarhic, organizatia ta ar trebui sa fie listata ca si proprietar al contului in Analytics.
  • Google Search Console (numit anterior Google Webmaster Tools)
  • Conturi pe retelele sociale, si cele active si cele inactive
  • Baza ta cu adrese de email colectate pana acum

Ai grija sa iti faci o lista actualizata cu toate datele de logare pentru conturile tale dar si cu locurile in care te loghezi cu datele respective. Pentru ca, daca ai datele dar nu stii unde trebuie sa le introduci, sunt inutile.

In final, ai mare grija cui ii dai datele tale de logare. In unele cazuri, va trebui sa le spui unei terte parti, pentru a face schimbari tehnice in locul tau. Insa, ori de cate ori este posibil, creeaza un cont nou pentru fiecare firma cu care lucrezi sau ofera acces limitat in scopul realizarii schimbarilor necesare.

Nu uita, tu trebuie sa fii cel care detine cheile proprietatilor tale. Si e important sa mentii integritatea si securitatea acestor proprietati.

Citeste si: 10 Reguli De Setat in Google Analytics Pentru Magazinul Tau

Recomandarea din articolul de astazi este sa ai grija la serviciile cui apelezi si, pentru un plus de siguranta, ai grija sa fii proprietarul contului tau de Google Analytics. Nu iti pune increderea in oricine pentru ca vei avea de suferit mai tarziu.

Cauta angajati, agentii sau firme care iti pot oferi serviciile dorite, in timp ce ai control total asupra conturilor tale de Google Analytics, Social Media, baza cu adrese de email etc. Ia-ti toate masurile de siguranta, altfel pierzi toti banii si munca investita pana acum.

Stii ca prin Google Analytics poti afla trasesul unui vizitator pana la stadiu de client?

Noi am ales sa fim 100% transparenti si sa realizam un articol disponibil pentru toti cei interesati sa apeleze la serviciile noastre. Daca vrei sa cresti si tu cu ajutorul nostru, hai sa discutam!

Cosmin Daraban

Comments

comments