Daca este aplicat si folosit intr-un mod eficient, luand in considerare cele mai bune practici, email marketingul devine una dintre cele mai puternice arme din arsenalul tau de marketing online, avand cea mai mare rata de conversie.
Desi traim in era social media, oamenii inca folosesc des emailul, acest mediu online clasic care ne-a obisnuit deja cu mesaje de toate tipurile. De aceea, ne asteptam sa primim oricand si mesaje promotionale, pe langa restul emailurilor pe care le asteptam in inbox.
Succesul campaniilor tale de email marketing este dat de respectarea unor lucruri fundamentale, care insa trebuie aplicate corespunzator.
Urmatoarele 8 lucruri sunt esentiale in orice campanie de email marketing, pentru ca ele duc in final la cresterea ratei de conversie, deci implicit la la succesul campaniilor si indeplinirea obiectivelor tale de business:
1.Gandeste bine mesajul din subiectul mailului
Sa incepem cu inceputul: primul lucru pe care il creezi cand vine vorba de email marketing este textul de subiect. Atunci cand concepi mesajul din subiect si nu ai idee cum sa il construiesti ca sa determine persoana care primeste emailul sa il deschida, gandeste bine mesajul. E mai simplu insa decat pare!
Se aplica regula “scurt si cuprinzator”. Cu alte cuvinte, textul subiectului trebuie sa fie cat mai scurt, dar in acelasi timp sa cuprinda cat mai bine ceea ce este transmis in corpul emailului.
Rezerva-ti mai mult timp, nu te grabi cu subiectul, caci de consistenta lui depinde rata de deschidere a emailului. Cu cat va fi mai atractiv, cu atat mai mare va fi procentul de deschidere al emailurilor pe care le trimiti.
Atentie maxima la cuvintele folosite, caci unele pot declansa filtrul de spam si, daca te entuziasmezi prea tare, aceste emailuri au sanse mari sa ajunga in folderul de spam al destinatarului.
Desi poate parea bizar, unele dintre cele mai scurte texte de subiect duc la cele mai multe deschideri. Tu ai citi un email al carui subiect este neinteresant? Cu siguranta nici macar nu l-ai deschide.
2.Construieste un call to action puternic
La urma urmei, atunci cand persoana care deschide emailul da click pe unul dintre butoanele de call to action, acesta este momentul tau de glorie, asa ca trebuie sa depui niste efort ca sa construiesti cele mai puternice indemne la actiune.
Pont! Daca e posibil, sa fie doar unul, in jurul caruia este focusat tot continutul newsletterului. Un call to action puternic inseamna un click through rate mai mare, iar la randul lui, un CTR imbunatatit inseamna sanse mai mari pentru afacerea ta de a vinde. Asigura-te ca butonul de call to action e plasat cat mai sus, astfel incat sa fie vizibil din prima.
Atunci cand ai un prieten care face sport de mult timp si care iti recomanda cu caldura o anumita sala de sport, nu-i asa ca esti mult mai tentat sa mergi si tu la aceeasi sala?
Asta mai ales daca este ferm si iti spune sa mergi cu incredere ca nu ai ce pierde, stiind ca merita sa iti cheltui banii pe un abonament la o sala care chiar iti ofera servicii de calitate si prin care vei obtine rezultate imediate, ca doar vrei sa ai corpul perfect, nu?
Castiga increderea destinatarilor tai folosind un limbaj natural pentru call-to-action, exact la fel ca si cum ar face-o un prieten.
Citeste si: 10 Lucruri Care Iti Pot Ruina Newsletter-ul
3.Optimizeaza newsletterele pentru mobil
Mai mult de jumatate dintre cei care deschid emailul fac asta de pe dispozitive mobile, deci designul unui newsletter trebuie sa fie creat in primul rand pentru mobil.
Asigura-te ca textul are o dimensiune destul de mare ca sa fie lizibil si pe telefoanele mobile cu ecran putin mai mic. Adopta un design cat mai simplu, de preferat cu o singura coloana si imagini mari. Alege un template mobile-friendly in aplicatia pe care o folosesti.
Studiile arata ca majoritatea celor care citesc emailurile de pe mobil sterg imediat emailurile care nu se deschid corespunzator.
4.Vorbeste pe limba abonatilor
Mesaje promotionale sunt la tot pasul. De fapt, sunt asa de multe incat oamenii se simt deja invadati de promotii si oferte, asa ca fa tot posibilul sa atragi atentia intr-un mod cat mai original si mai personal!
Canalul de email este cel mai personal, pentru ca cei carora le transmiti mesajul sunt cei care ti-au oferit propria adresa de email, un lucru destul de intim, asa ca iti poti permite sa vorbesti pe limba lor. Daca stii deja care e profilul clientului tau, atunci stii exact cu cine discuti. Formuleaza astfel mesajele de marketing incat sa tintesti profilul respectiv si fii cat mai personal in abordare.
Nu ai inca avatarul clientului tau ideal? Aboneaza-te la blogul SilkWeb si primesti ghidul tau de creare a Buyer Persona, cat ai spune… email!
Sa zicem ca tocmai ai intrat intr-un magazin de haine si doresti sa iti cumperi neaparat o anumita bluza pe care ai vazut-o in vitrina. Cum ai prefera sa te abordeze vanzatoarea? Nu-i asa ca ai vrea sa fie cat mai prietenoasa? La fel ca vanzatoarea de care vorbeam este si mesajul dintr-un newsletter. Cu cat e mai personal, cu atat are sanse mai mari de a vinde.
Citeste si: Cum Creezi Un Profil Buyer Persona Complet [Infografic]
5.Targeteaza abonatii mai precis
In marketingul prin email, cand vorbim de tagetare, vorbim de fapt de segmentarea listelor. Imparte listele in categorii precise de audiente, astfel incat mesajele pe care le transmiti sa se muleze perfect pe profilul acestora. Poti crea cel mai atractiv newsletter si totul sa fie in van daca nu il trimiti persoanelor potrivite.
Te-a abordat vreodata un agent de vanzari la usa incercand sa iti vanda un produs de care nu prea aveai nevoie? Abia ai asteptat sa plece, nu? Este adevarat ca un numar mare de abonati iti sporeste sansele sa vinzi, insa degeaba ai multi abonati daca nu le oferi exact ceea ce doresc.
6.Alege calitatea in locul cantitatii
Daca ai alege sa trimiti cate un newsletter in fiecare zi, cu siguranta ai incepe sa pierzi abonati.
Daca cineva te-ar bombarda zilnic cu emailuri, indiferent de cat de interesante ar fi ele, nu-i asa ca iti vei pierde treptat interesul? Cat de des isi doresc abonatii tai sa le trimiti newslettere? Nici prea des, nici prea rar.
Pentru ca, daca nu le trimiti o perioada mai lunga, vor uita ca s-au abonat pe site-ul tau, iar daca le trimiti prea des, vei incepe sa ii iriti cu insistenta ta. Ideal ar fi sa trimita o data, de doua, de trei sau chiar de patru ori pe luna. Testeaza si vezi ce se potriveste pentru tine.
7.Ofera valoare abonatilor
Sigur ai intalnit pana acum cel putin cativa vanzatori enervanti prin magazine, care de cum intri in magazin sunt deja cu ochii pe tine si folosesc deja uzata formula “Poftiti!” sau “Va pot oferi ceva?”. Problema e ca nici macar nu ai apucat sa vezi ce are de oferit magazinul, ce sa mai si alegi 🙂
Daca nu vrei sa fii acest vanzator, atunci nu trimite frecvent doar newslettere in care vinzi ceva. Incearca intai sa oferi ceva abonatilor, cum ar fi o informatie utila, iar apoi tenteaza-i cu o reducere.
Va fi mai de efect decat doua emailuri consecutive axate pe vanzare. Nu uita sa folosesti incentives, cum e transportul gratuit sau cadouri.
8.Testeaza si optimizeaza
Va trebui sa testezi sa vezi ce merge si ce merge mai putin, iar asta inseamna sa testezi atat textul de subiect, cat si design-ul emailurilor pe care vrei sa le trimiti si chiar zilele sau orele de trimitere.
- Subiect
Trimite variante diferite de subiect pentru acelasi newsletter unor segmente diferite din aceeasi lista si vezi care au succes mai mare. Vezi care au o rata mai mare de deschidere si clic si ramai pe abordarea respectiva, pentru ca e cea care functioneaza cel mai bine.
- Design
La fel ca si cu subiectul, vei testa variante diferite de design si rezultatele e posibil sa te uimeasca. Poti ajunge sa vinzi chiar si cu 50% mai mult doar schimband aspecte ale design-ului, cum ar fi culoarea butoanelor de call to action. Tine minte, nu tie trebuie sa iti placa design-ul, ci abonatilor! Testeaza newsletterul atat pe desktp, cat si pe mobil.
- Zile si ore de trimitere
Intr-o lume ideala, un abonat ar putea deschide emailul la orice ora si in orice zi a saptamanii. In lumea reala insa, oamenii sunt de multe ori ocupati sau au alte preocupari decat citirea emailurilor.
Lunea si vinerea de exemplu sunt zile in care probabilitatea ca ei sa iti citeasca emailurile este mai mica, la fel si in weekend. Astfel, raman cele mai bune zile pentru trimiterea newsletterelor martea, miercurea si joia. Cum stii insa care dintre ele sunt cele mai potrivite afacerii tale? Testezi!
Citeste si: In Ce Masura Gresesti Cand Ignori Adresele De E-mail Colectate
Acestea sunt cele mai importante si mai fundamentale lucruri pentru a incepe sa ai campanii de email marketing de succes. Insa, de la a le intelege semnificatia pana a le aplica cu succes, e cale destul de lunga.
De aceea specialistii nostri sunt aici ca sa se ocupe de ele in locul tau. Te vom ajuta cu experienta noastra si cu cele mai bune tool-uri de email marketing. Alege ajutorul profesionist oferit de echipa SilkWeb si apeleaza la serviciile noastre de email marketing!
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019