La o prima vedere, social media marketing pare a fi un concept destul de simplu. Doar creezi conturi pe Facebook, Twitter, Google+ sau Instagram, apoi postezi cateva imagini si link-uri, si ai terminat, corect? NU! De ce? Pentru ca social media facut corect inseamna un proces, o calatorie in care construiesti relatii, inseamna comunicare, inseamna sa asculti, sa spui povesti si sa inspiri. Este dificil pentru ca reprezinta o activitate consumatoare de energie si resurse. Nu te poti astepta ca o munca superficiala sa te duca prea departe, nu?

In timp ce toata lumea vorbeste cat este de important sa construiesti o prezenta in social media, putini sunt capabili sa stabileasca o directie clara cu privire la modul in care aceasta expunere se poate transforma in profit. Fara indoiala, fiecare afacere necesita o forma de marketing in social media, iar Facebook este in partea de sus a listei cu optiuni, cu atat mai mult ca odata cu trecerea timpului acest mediu ofera atat de multe oportunitati businessurilor de a ajunge la publicul tinta, si de ce nu, de a-si spiona concurenta.

Nu mai este de mult un secret ca prezenta in Social Media este o componenta esentiala pentru strategia de marketing. Adevarata valoare este data de comunicarea care a atins noi standarde. Acum poti sa interactionezi cu prietenii tai virtuali cerandu-le parerea in diferite situatii sau raspunzand la comentarii. Pana la urma, rolul social media este de a pastra legatura cu clientii existenti si de a dezvolta relatii de colaborare cu potentialii clienti. In ziua de astazi, prezenta online nu se mai rezuma doar la detinerea unei pagini de Facebook, ci se bazeaza si pe prezenta si interactiunea cu clientii pe retelele de socializare.

Anumite branduri nu realizeaza cat este de important sa construiasca si sa dezvolte o strategie corecta pentru o pagina de Facebook. Pur si simplu, in cazul in care o persoana nu va gasi informatiile de care are nevoie, va pleca si va cauta in alta parte, la concurenta, iar acest lucru inseamna o pierdere pentru tine.

Pentru a obtine acele obiective pe care ti le-ai propus pentru partea de social a afacerii tale, trebuie sa pornesti de la inceput cu o pagina bine optimizata, pregatita de drum si sa fii mereu la curent cu noutatile din domeniu. Deci, ce ar trebui sa faci astfel incat sa te asiguri ca pagina ta este asa cum se asteapta fanii tai? Recomandarea noastra este sa incepi cu o pagina optimizata corect, pregatita sa atinga obiectivele la care visezi.

Asadar, azi vom vorbi despre primii pasi pe care trebuie sa ii faci cand alegi sa iti constuiesti prezenta pe Facebook si cum sa iti optimizezi corect pagina:

  • Alege numele corespunzator

Chiar daca reprezinta unul din cei mai evidenti pasi, alegerea numelui corespunzator este o provocare pentru foarte multi utilizatori de Facebook. Chiar daca esti tentat sa spui din titlu totul despre tine, un nume prea complex poate fi perceput mai degraba ca un spam, iar un nume prea generic nu va atrage niciodata atentia. Cea mai buna varinta: utilizeaza numele real al companiei tale ca nume al paginii, si odata ce l-ai ales, nu-l schimba.

  • Username pentru pagina ta – un must pentru optimizarea paginii tale

O adresa URL sau un user name care sa reprezinte numele afacerii tale, este o necesitate pentru optimizarea paginii de Facebook. In timp ce acest aspect este vazut ca un pas esential, este destul de usor de trecut cu privirea. Dupa ce ai ajuns la un numar de 25 de fani, Facebook iti da posibilitatea sa alegi un URL personalizat. Un user name ales corect, promoveaza recunoasterea brandului, iar acest lucru insemna ca brandul tau va fi mai usor de retinut. In plus, o adresa personalizata va face, de asemenea, ca pagina ta de Facebook sa fie gasita mai usor in motoarele de cautare. In cazul in care acel URL este luat de altcineva, trebuie sa te asiguri sa incluzi numele businessului tau in acel user name.

user name facebook
 

  • Impactul vizual: poza de profil si cover

Pentru un impact vizual mai puternic, si pentru a le fi mai usor fanilor sa te recunoasca, poza de profil trebuie sa fie una cu logo-ul brandului tau, sau una care sa iti reprezinte extrem de bine imaginea.

Apoi, urmatorul pas este sa alegi o poza de coperta potrivita. Pare atat de usor sa alegi o imagine de cover, si totusi este foarte greu. Ai o singura sansa, o singura fotografie sa faci o impresie buna, sa transmiti un mesaj, deci care ar trebui sa fie acela? Fotografia de coperta este unul din primele lucruri pe care oamenii le vad atunci cand iti viziteaza pagina, si de aceea este atat de important sa faci o impresie buna.
Cand vine vorba despre coverul pentru pagina, ai un spatiu generos, deci poti crea un mix care sa le spuna mai multe fanilor tai despre tine. Alaturi de grafica, nu uita sa adaugi si un text reprezentativ.

Mai multe despre dimensiunile corecte pe pagina Facebook poti gasi in articolul de aici.  

profil mobila ghencea

Noi la Silkweb, de fiecare data cand avem un client nou pe Social, nu sarim niciodata peste acest pas, si cream imagini personalizate pentru fiecare dintre ei, poza de profil cu logo si un cover cu un text care ii reprezinta.

  • Optimizeaza sectiunea Despre Noi

Adevarul este ca vizitatorii paginii tale vor sa stie toate detaliile despre afacerea ta: unde aveti sediul, ce servicii oferiti, care sunt orele de lucru, de cand sunteti pe piata, ce produse le puteti pune la dispozitie, etc. Prin urmare este esential sa le furnizezi informatii complete.

Sectiunea Despre Noi este un loc bun de a sublinia valorile si beneficiile oferite de produsele si serviciile tale.

Iata care sunt cele mai importante aspecte de care nu trebuie sa uiti:

  • Alege categoria care se potriveste cel mai bine afacerii tale. Acest lucru va clarifica ceea ce faci si va creste sansele ca pagina ta sa apara in cautarile interne pe Facebook.
  • Asigura-te ca numele ales se potriveste cu numele brandului tau.
  • Completeaza adresa, orele de lucru si locatia. Acestea sunt detalii importante daca ai o afacere locala. Cei care va cauta trebuie sa te gaseasca cat mai usor, iar daca completezi cu adresa completa, in sectiunea about, locatia ta va fi marcata pe harta.

sectiunea aresa pagina fb

  • Pentru sectiunea rezervata prezentarii generale a companiei, rezuma in propozitii simple si clare care este activitatea desfasurata. De asemenea, aici este un loc potrivit de a pune la dispozitia clientilor link-uri legate de alte conturi din social media, sau pagini de pe site-ul sau blogul tau.
  • Pentru descrierea lunga (Story) vei adauga un rezumat cuprinzator a ceea ce ofera produsul sau serviciul tau. Atrage atentia asupra caracteristicilor specifice, misiunea ta, sau alte detalii care pot fi importante pentru publicul tau.  
  • In cazul in care oferi o gama larga de produse sau servicii, este util sa le listezi in categoria special dedicata lor.  

sectiunea about pagina facebook

Vizibilitatea retelelor de socializare si a continutului generat exclusiv creste din ce in ce mai mult. Optimizarea paginii de Facebook este foarte importanta pentru a fi gasite mai repede informatiile care sunt relevante pentru utilizatori. Desi exista o multime de pareri care ne spun ca SEO si Social Media ba au, ba nu au legatura, optimizarea pentru cuvintele cheie ramane un element important si cand vine de pagina ta de Facebook. In timp ce activitatea desfasurata pe pagina poate afecta sau nu pozitia in motoarele de cautare, paginilie din retelele de sociale, influenteaza cu siguranta continutul rezultatelor cautarii. De fapt, profilurile de social media sunt adesea printre primele rezultate in listele de cautare. Din aceasta cauza este recomandat ca in cele mai importante sectiuni, sa incluzi cuvinte cheie relevante pentru pagina ta.

Iata cateva sfaturi pe care este bine sa le aplici atunci cand optimizezi sectiunea “Despre noi” pentru SEO:

  • Fa un research de cuvinte pentru a gasi cele mai relevante expresii pentru afacerea ta, si alege-le pe cele mai reprezentative si care aduc mai mult trafic.
  • Completeaza aceasta sectiune folosind acele cuvinte de mai multe ori. Totusi, nu exagera, descrierea ar trebui sa sune natural.
  • Foloseste-le cu moderatie, si introdu-le in diferitele campuri ale sectiunii About/Despre noi.

Aminteste-ti, orice ai face, asigura-te ca ai completat toate campurile de baza. In acest fel vei crea o impresie pozitiva si le va oferi fanilor detalii despre afacerea ta.

  • Alege un call to action

Nu trebuie sa uitam de butoanele Call To Action de pe Facebook. Datorita indemnului la actiune, oamenii pot interactiona cu pagina ta. Alege butonul potrivit pentru afecerea ta, si implementeaza-l pe pagina. Lista completa include 7 tipuri de actiuni: Book Now, Contact Us, Use App, Play Game, Shop Now, Sign Up si Watch Video.

  • Servicii

Facebook nu se opreste si adauga mereu noi caracteristici pentru un  marketing mai eficient pe pagina, si aici vorbim despre tabul Servicii. Este  o optiune care din pacate nu este foarte cunoscuta si utilizata de administratorii paginii. Pentru afacerile care nu ofera produse fizice, sectiunea servicii este o modalitate foarte buna de a-ti prezenta activitatea. Cu un text potrivit, cu o imagine sugestiva si cu cate un camp destinat pentru fiecare serviciu in parte, aceasta sectiune ar putea oferi informatii valoroase potentialilor tai clienti.

sectiunea servicii pagina facebook

Aminteste-ti, o strategie eficenta in social media este o chestiune de stabilire a unei identitati care devine usor de recunoscut si foarte vizibila in randul fanilor si potentialilor tai clienti. De aceea, eforturile tale trebuie sa se concentreze pe interesele si dorintele publicului tinta, care va fi atras de produsele, serviciile, misiunea voastra, etc.  Asadar, optimizarea paginii de Facebook, este doar primul pas in ceea ce priveste intreaga activitate pe social media.

Odata ce ai o pagina realizata corect, nu este suficient sa crezi ca intreaga ta activitate s-a inchieat. Adevarata calatorie in acest mediu online, abia acum incepe, iar eforturile pe care trebuie sa le depui sunt din ce in ce mai complexe, iar actiunile tale trebuie sa fie din ce in ce mai bine calculate. Va trebui sa iti setezi o campanie de Facebook Ads pentru a ajunge la fanii tai, sa creezi un calendar editorial, sa urmaresti constant ceea ce se intampla, sa fii mereu acolo si sa raspunzi la mesaje. Cum am mai spus si intr-un articol anterior, la inceput, tu ca proprietar al afacerii vei dori si vei avea impresia ca poti face totul de unul singur, insa pentru o prezenta cu adevarat eficenta, ai nevoie de un specialist care sa se ocupe de asta.

Desi prezenta in social media, pare un lucru pe care orice il poate face, o strategie care sa aduca rezultatele asteptate nu se rezuma la o postare cu “Buna dimineata dragilor” sau “Uite produsul nostru. Click aici”. Aici vobim de o strategie complexa, care trebuie stabilita de la inceput, si implementata prin cele mai bune tactici.

Pune aceste sfaturi in practica pentru a-ti optimiza corect pagina de Facebook. Prioritizand acesti pasi si concentrandu-te pe continutul publicat in sectiunea About/Despre Noi, vei descoperi formula castigatoare pentru un start perfect in social media.

Cosmin Daraban

Comments

comments