Daca ai posibilitatea sa faci reclama video pentru afacerea ta, e mare pacat sa nu ii dai un boost si pe YouTube. Costul per view este mic, vorbim de sume de cativa bani, iar reclama iti aduce brand awareness, abonati pe YouTube, dar chiar si conversii sau lead-uri.
Exista mai multe tipuri de reclama pe YouTube:
- In-stream Ads – reclame care ruleaza inainte, in timpul, sau dupa anumite clipuri pe YouTube sau in GDN. Dupa 5 secunde, userul poate sa dea skip reclamei.
- Discovery Ads – apar doar pe YouTube si ajung la utilizatori atunci cand descopera continut. De exemplu, pe homepage-ul youtube, sau atunci cand cauta videoclipuri pe o anumita tema. Clipul tau va rula doar daca utilizatorul va da click pe el.
- Bumper Ads – un format scurt de video, destinat sa ajunga la un numar mare de utilizatori pentru a creste notorietate brandului tau printr-un mesaj scurt si memorabil. Reclamele bumper au 6 secunde sau mai putin, iar utilizatorii nu pot sa dea skip.
Cele mai folosite tipuri de reclama pe YouTube sunt cele in-stream, care se afiseaza peste alte videoclipuri. Desi ele sunt mai intruzive se pare ca utilizatorii nu sunt foarte deranjati de acest aspect, deoarece aproximativ 70% din aceste reclame sunt vizionate pana la sfarsit.
Care este lungimea optima pentru o reclama video?
51% din reclamele in-stream au lungimea de 15-30 de secunde.
Daca trebuie neaparat sa faci clipul mai lung, sa te opresti totusi la maxim 3 minute, dupa cum sugereaza YouTube. Daca e nevoie sa faci un video mai lung de 3 minute iti recomand sa faci o reclama discovery. Pe aceasta userul da click voit, deci probabil va viziona o mai mare parte din videoclip.
Iar pentru o campanie de brand awareness poti sa faci un video de maxim 6 secunde pe care sa il pui intr-un bumper ad.
Cum si cat platesti?
Pentru reclame in-stream si discovery platesti per view – este considerat un view cand userul se uita la cel putin 30 de secunde din clipul tau. Daca e mai scurt, atunci un view se considera cand userul s-a uitat la tot clipul. Pentru bumper ads platesti per mia de afisari, deci e strategia Cost Per Mille – platesti un cost pentru fiecare mie de afisari a reclamei.
Reclama pe YouTube nu este scumpa, vorbim de cativa bani per view. Insa bugetul ramane la latitudinea ta – cu cat e mai mare cu atat reclama se va afisa unui public mai mare si bineinteles va avea un impact mai puternic.
Am vorbit de tipul reclamelor, durata, cost iar acum vorbim despre Targetare.
Posibilitati de targetare in reclama pe YouTube
- placements – poti sa alegi ca videoclipul tau sa se afiseze peste un anume video de pe YouTube, un anume canal, site-uri third-party sau aplicatii
- cuvinte cheie
- topics
- interese
- demografice: precum varsta, sex, statut parental, venit si nu in ultimul rand –
- remarketing
Aceasta este cea mai eficienta forma de targetare – pentru ca ai siguranta ca oamenii care vad clipul au fost deja pe site-ul tau si iti cunosc brandul si produsele.
De asemenea, poti sa creezi audiente similare pe lista de remarketing – si sa targetezi o audienta noua care are un comportament similar cu cei din lista de remarketing.
Aceste posibilitati de targetare fac ca reclama pe YouTube sa fie mult mai de impact decat cea de la tv. Poti sa alegi cand sa afisezi reclama, peste ce videoclipuri sau canale de YouTube, sa tii cont de interesele utilizatorului si sa ii arati ceva relevant pentru cautarile lui.
Acum ca am discutat despre posibilitatile de targetare mai ramane doar sa creezi un videoclip pentru a seta reclama pe YouTube.
Cum trebuie sa fie acest videoclip?
Poti sa angajezi o firma care se ocupa cu crearea de video, insa tot tu va trebui sa le dai scriptul si cateva idei despre ce ai vrea sa transmita. Sau poti sa folosesti un tool precum Powtoon, care are si o versiune free, sa vezi daca te descurci tu la asta.
Noi, pentru SilkWeb si Gomag am creat astfel de videoclipuri, pe care le-am folosit ulterior atat in campanii de marketing, dar si in postari pe retelele de socializare si articole. Odata ce ai un videoclip il poti folosi de nenumarate ori, in multe comunicari catre publicul tau: newsletter, campanii, postari, prezentari, site etc.
In orice caz, tu va trebui sa creezi scriptul, pentru ca tu te pricepi cel mai bine la ce vinzi.
- Introducere despre compania ta – cu ce se ocupa
- Dupa aceea, trebuie sa explici problema / nevoia cu care se confrunta publicul tau tinta
- Apoi vorbesti despre produsul tau si cum acesta este o solutie pentru ei. Nu prezenta caracteristicile produsului, ci mai degraba beneficiile folosirii lui
- Urmeaza un call to action
- Iar la urma folosesti testimoniale sau USP-uri pentru a convinge utilizatorul
In concluzie, nu trebuie sa uiti ca YouTube este al doilea cel mai mare motor de cautare din lume. De asemenea, numarul de utilizatori YouTube a ajuns anul acesta la un sfert din populatia planetei.
Deci, daca ti se pare ca reclama pe Google sau Facebook este prea costisitoare, sau vrei pur si simplu sa testezi o reclama video pentru promovarea afacerii tale, te asigur ca merita.
imagine by https://dustn.tv
Noi, pentru SilkWeb si Gomag, folosim intens promovarea prin video – fie ele webinarii, videoclipuri scurte de teasing, live-uri pe Facebook, cursuri de cateva ore, animatii, clipuri de prezentari de servicii si multe altele.
Traim in era video si trebuie sa urmarim trendul, iar rezultatele sunt peste masura asteptarilor. Te sfatuiesc sa incerci si tu!
Urmareste prezentarea video pe acest subiect in Academia de eCommerce!
Alte articole care te-ar putea interesa:
- Cum imbini eficient SEO cu PPC pentru o strategie de marketing puternica
- Vrei sa iti cresti Interactiunea cu Reclamele tale PPC?
- 9 Moduri In Care Sa Iti Cresti Vanzarile Cu Video
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019
Confirmări/Notificări