Intr-o lume in care lucrurile accelereaza constant, multi oameni nu mai au timpul necesar pentru a citi articole de sute de cuvinte sau pentru a delusi mesajul dintr-o imagine statica, dar nevoia lor de a descoperi informatii noi inca exista.
Si aici intervine continutul video, care:
- In 2013 convingea un procent mai mare din public sa distribuie (39%), sa lase un comentariu (36%) sau sa dea un “like” (56%) decat un articol obisnuit de blog (sursa)
- In 2014 crestea vizitele lunare unice pe site-uri dedicate acestui tip de continut ca YouTube sau Vimeo cu 146% fata de anul precedent (sursa)
- Pana la sfarsitul anului 2017 va reprezenta 74% din traficul de pe internet
De ce? Pentru ca este una dintre cele mai bogate si captivante forme de continut; daca o imagine poate spune o mie de cuvinte, atunci puterea unui video este nelimitata deoarece:
- Atrage si mentine atentia publicului. Din punct de vedere psihologic, combinatia de stimuli auditivi si vizuali este metoda perfecta pentru a obtine acest rezultat.
- Transmite cu usurinta anumite stari sau emotii, care trezesc interesul si dorinta de a cumpara.
- Creeaza o legatura stransa, personala, intre public si brand-ul tau.
In teorie, continutul video poate ghida un simplu utilizator prin fiecare pas al calatoriei sale spre statutul de client. Il poate atrage ca vizitator, il poate converti intr-un potential cumparator, il poate convinge sa devina client si il poate transforma chiar intr-un promotor al afacerii tale.
In practica, acest lucru se va intampla doar daca acel continut video are o fundatie SEO solida, pe care o poti construi incepand de la cautarea cuvintelor cheie care vor da rezultate pana la promovarea continutului si incurajarea distribuirii acestuia.
Cautarea cuvintelor cheie
Chiar daca nu e prima data cand faci asta si intelegi pe deplin principiile dupa care se face optimizarea SEO, cautarea cuvintelor cheie pentru continutul video este foarte diferita de cea pentru continutul scris ca articolele de blog, din doua motive.
Majoritatea vizualizarilor vin din sugestiile pe care YouTube le ofera utilizatorilor sai, si nu din cautarile realizate prin motoarele de cautare. Iti poti optimiza continutul atat pentru YouTube, cat si pentru Google, dar in majoritatea cazurilor doar 15-25% din trafic vine din cautari.
Oamenii folosesc YouTube si Google in moduri complet diferite. Cuvinte cheie care sunt cautate de mii de ori in decursul unei luni pe Google pot fi cautate doar de cateva ori pe YouTube, iar acest lucru este si reciproc valabil.
Din fericire, YouTube vine si cu doua metode foarte eficiente pentru cautarea cuvintelor cheie, gata integrate in platforma. Prima este YouTube Suggest, adica exact modul in care platforma trimite majoritatea vizualizarilor spre video-uri. Desi multi creatori de continut video subestimeaza puterea casutei de cautare, aceasta este modul prin care YouTube iti spune exact ce cuvinte cheie cauta oamenii si ce le este sugerat pe baza lor. Perfect pentru un canal care se afla la inceput si cauta cuvinte cheie pentru continutul video pe care urmeaza sa il creeze.
Canalele care au deja continut se pot baza pe YouTube Analytics Stats pentru cuvintele cheie deoarece ti le arata pe cele care sunt deja folosite de utilizatorii YouTube pentru a ajunge la video-urile tale. Acest lucru este util deoarece poti optimiza un video existent in jurul acelui cuvant cheie, ceea ce il va propulsa rapid in topul rezultatelor. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi cuvantul respectiv ca tag si sa il mentionezi in descriere. In plus, poti crea un video nou pe baza acelul cuvant cheie, perfect optimizat in jurul lui.
Optimizarea SEO a canalului YouTube
Inainte ca primul vizitator sa ajunga pe canalul tau de YouTube, trebuie sa te asiguri ca va avea motive sa ramana. Optimizarea canalului porneste de la ideea care il diferentiaza de restul canalelor si care il face unic – daca tu nu poti sa raspunzi la intrebarea “De ce e acest canal mai bun decat restul?” atunci el nu va transmite acest mesaj si vizitatorii nu il vor primi.
Sloganul
Raspunsul la intrebarea de mai sus se poate transforma in sloganul tau, adica acea scurta propozitie care exprima clar si concis ce beneficii vor avea cei care iti viziteaza canalul si urmaresc continutul video pe care il produci.
- Adauga sloganul tau pe header-ul canalului (imaginea de sus) pentru a fi cat mai vizibil. Indiferent de cate ori ai schimba design-ul acestei imagini, aminteste-ti sa ii faci loc si sloganului.
- Pune sloganul in logo-ul animat de la inceputul fiecarui video. In acest fel, mesajul brand-ului tau devine mai puternic cu fiecare vizualizare.
- Pe pagina About a canalului, adauga sloganul cat mai aproape de inceputul descrierii, preferabil chiar in primul paragraf.
Cuvintele Cheie
Poti incepe sa pui in aplicare concluziile la care ai ajuns atunci cand cautai cuvintele cheie care functioneaza pentru afacerea ta in procesul de optimizare a canalului. Asezate in cateva locuri strategice, cuvintele cheie pot propulsa canalul tau in topul rezultatelor unei cautari dupa acele cuvinte.
- Adauga cel mai relevant cuvant cheie pentru continutul video pe care urmeaza sa il produci in denumirea canalului.
- Optimizeaza pagina About a canalului plasand cateva cuvinte cheie in descriere.
- Foloseste cuvinte cheie long tail in denumirile playlist-urilor.
Bonus: Optimizarea SEO a unei pagini web cu continut video
Daca optezi pentru integrarea continutului video pe care il creezi si in site-ul tau, atunci vei vrea ca acea pagina sa aiba un impact cat mai mare si rezultate cat mai bune. Evident, aici intervine din nou optimizarea SEO care presupune includerea cuvintelor cheie pe pagina, in textele ancora ale link-urilor care duc spre acea pagina, in denumirile fisierelor si in meta data.
Combinatia de text si video este perfecta atat pentru ca le ofera vizitatorilor o experienta completa, cat si pentru ca este foarte bine vazuta de catre motoarele de cautare. De aceea, este important ca pe pagina web cu continut video sa existe si un paragraf de text optimizat cu cuvinte cheie care sa descrie, pe scurt, video-ul.
Optimizarea SEO a continutului video
Desi regulile de cautare a cuvintelor cheie sunt diferite pentru continutul video fata de cele pentru continutul scris, procesul de optimizare este asemanator. Pe scurt, video SEO inseamna optimizarea cu cuvinte cheie relevante atat pentru motoarele de cautare, cat si pentru experienta utilizatorilor. Optimizeaza continutul video ca orice alt tip de continut care a fost creat pentru a intalni nevoile clientilor tai.
Titlul trebuie sa contina cuvantul cheie care descrie continutul video-ului, iar restul cuvintelor au rolul de a trezi interesul oamenilor si de a-i face sa urmareasca inregistrarea. Nu este recomandat sa folosesti titluri “momeala” in care promiti mai mult decat oferi de fapt – desi pe termen scurt vei atrage mai multe click-uri, oamenii vor urmari continutul tau doar pana in momentul in care isi vor da seama ca nu le este util, iar YouTube te va penaliza pentru asemenea practici.
Descrierea trebuie sa contina si ea cuvantul cheie, recomandarea fiind ca lungimea textului sa depaseasca 200 de cuvinte. Cu cat descrierea este mai lunga, cu atat este mai usor pentru YouTube sa inteleaga subiectul video-ului tau si sa il afiseze ca sugestie utilizatorilor care urmaresc continut similar. In plus, doar primele 125 de caractere din descriere sunt vizibile in lista cu rezultatele unei cautari, deci acesta este locul in care trebuie sa exprimi ideea video-ului cat mai clar si intr-un mod cat mai interesant.
Desi tag-urile nu mai sunt atat de importante ca acum cativa ani, YouTube inca mai ofera optiunea de a le adauga, deci este recomandat sa le folosesti. Este suficient sa adaugi cuvantul cheie si inca 4-5 cuvinte relevante pentru continutul video-ului.
Mentioneaza cuvantul cheie de 2-3 ori si in video – desi nu intotdeauna corect, YouTube intelege ce spui in video-ul pe care l-ai inregistrat si, auzind cuvantul cheie, isi poate da seama mai usor despre ce este vorba in video. De asemenea, poti incarca un fisier cu textul vorbit in inregistrare.
Promovarea continutului video
Acum ca ai creat un continut video optimizat e momentul sa il distribui si sa il promovezi, asa incat sa ajunga la cat mai multi potentiali clienti si sa isi atinga scopul de a te ajuta sa vinzi mai mult. Poti folosi atat canale interne ca website-ul si blogul tau sau lista de abonati la newsletter, cat si canale externe cum sunt retelele sociale sau alte site-uri.
Promovarea pe website
Atunci cand adaugi un video pe site-ul tau, asigura-te ca langa acesta exista si butoanele pentru distribuirea lui pe retelele sociale – in acest fel, continutul pe care l-ai creat poate fi publicat cu usurinta pe aceste retele de catre cei care l-au urmarit si l-au considerat util.
Pe langa video-ul in sine, pe blogul tau poti publica si un articol bazat pe transcrierea acestuia pentru vizitatorii care prefera continutul scris.
Promovarea prin newsletter
Desi este o metoda simpla de promovare, este foarte eficienta deoarece iti garanteaza faptul ca video-ul tau ajunge la acei oameni care sunt interesati de continutul pe care il creezi. In acest fel, numarul vizualizarilor va creste considerabil iar YouTube va putea chiar sa adauge video-ul respectiv pe homepage-ul utilizatorilor care urmaresc continut similar, aducandu-ti si mai multe vizualizari.
Promovarea pe retelele sociale
La fel ca in cazul abonatilor la newsletter, oamenii care te urmaresc pe retelele sociale vor sa fie la curent cu noutatile pe care le anunti si continutul pe care il creezi. De aceea sunt publicul perfect pentru a-ti creste lista de abonati la canalul de YouTube – daca te urmaresc pe Facebook sau Twitter cu siguranta vor fi dornici sa te urmareasca si acolo, trebuie doar sa ii incurajezi sa faca asta.
Promovarea pe alte website-uri
Urmareste forumurile pe care se discuta despre subiecte legate de domeniul tau de activitate si raspunde intrebarilor pe care utilizatorii acestor forumuri le au cu ajutorul continutul video pe care il produci, impreuna cu cateva explicatii scrise.
Daca ai conturi pentru afacerea ta pe site-uri dedicate publicarii de imagini cum sunt Pinterest sau Flickr, poti promova continutul video pe care l-ai creat facand capturi in video si publicandu-le impreuna cu un link catre acesta.
In concluzie, crearea de continut video iti poate duce afacerea la un alt nivel in ceea ce priveste modul in care interactionezi cu potentialii tai clienti si poate face procesul de transformare a acestora in clienti fideli mult mai simplu. Integreaza acest tip de continut in strategia ta de promovare si rezultatele vor aparea mai repede decat te astepti.
Curs SEO Online pentru Incepatori Medii si Avansati – Profita Acum
De citit:
- Cum sa iti optimizezi video-urile de pe orice canal
- Dimensiunile corecte ale imaginilor din YouTube
- Cum folosim YouTube in eCommerce
- Concurs pe Facebook – Sfaturi si idei pentru o strategie de succes - aprilie 22, 2019
- Mituri despre SEO, Optimizare si Link Building - martie 20, 2019
- Cum atragi backlink-uri tari pe nisele „plictisitoare” - februarie 19, 2019