Faci parte din randul micilor afaceri si doresti sa te promovezi prin campanii Google AdWords dar ai un buget mic? Pe de-asupra, si competitori puternici? Vrei sa afli cum poti sa iti optimizezi campaniile astfel incat sa obtii conversii in baza bugetului?

Voi incepe prin a-ti spune ca exista actiuni pe care le poti face pentru a optimiza campaniile AdWords si vei obtine rezultate: o mai mare vizibilitate, conversii si vanzari. Dar trebuie sa iti cunosti foarte bine obiectivele campaniei si sa intelegi ca rezultatele castigate nu vor fi de anvergura celor pe care le-ai obtine daca ai investi un buget mai mare. Anunturile platite functioneaza dar Google intotdeauna va favoriza firmele care investesc masiv in serviciul oferit.

Adevarul e ca este destul de dificil sa gestionezi eficient o campanie PPC cu buget mic. Practic, inlocuiesti banii pe care i-ai cheltui, cu mult efort si mult timp. Pe de-asupra trebuie sa ai cunostinte solide despre modul in care functioneaza acest instrument si sa stii cum sa iti optimizezi campaniile. Orice greseala te va costa. Din acest motiv, in general recomand ca gestionarea contului si a campaniilor PPC sa fie atribuite unor specialisti sau unei agentii cu pregatire si experienta in AdWords.

Mai mult, din acelasi motiv, probabil, auzi des ca AdWords este scump, AdWords nu este eficient etc. Da, AdWords este exagerat de scump si ineficient pentru oamenii care nu au timpul si cunostintele necesare sa construiasca si sa lanseze inteligent o campanie de anunturi platite.

Prin articolul de azi vreau sa te invat cum sa te diferentiezi de acesti oameni. Iti voi arata ponturi si tehnici prin care sa ai campanii AdWords eficiente, chiar daca nu investesti mii de lei in acest serviciu.

1. Stabileste obiectivele campaniei

Poate suna repetitiv din partea mea dar este extrem de important sa stii de la inceput ce urmaresti prin campania ta AdWords. Vrei mai mult trafic? Vrei sa iti depasesti competitorii? Vrei sa targetezi cuvinte cheie specifice? Pentru fiecare obiectiv exista tehnici si tehnici. De exemplu, daca obiectivul tau este sa iti intreci competitorii (ceea ce isi doresc toti proprietarii de business-uri, pana la urma) ai nevoie sa analizezi in profunzime anunturile platite ale acestora: cuvintele cheie folosite, pagina pe care sunt directionati vizitatorii (aici poti analiza ofertele comerciale ale acestora), intervalul de timp in care sunt active, locatia targetata, pozitiile ocupate, tot.

Sau poti sa profiti daca afacerile concurente isi promoveaza numai produsele comercializate, nu si brandul. Clar, nu poti sa folosesti numele brandului sau simboluri inregistrate, pentru ca incalci legea dreptului de autor. Dar poti folosi cuvinte cheie de brand, pe care rankeaza in pozitiile organice. Utilizeaza-le in textul anuntului si ai mari sanse sa atragi publicul concurentei in site-ul tau.

Revenind la obiective, acestea te ajuta sa nu te ratacesti in procesul de construire si lansare a campaniei, ci vei ramane concentrat pe tinta, folosind cuvintele cheie eficiente, locatia, dispozitivele si extensiile potrivite.

Pentru inceput, daca vrei sa iti asiguri sanse mari de a iti indeplini obiectivele incearca sa promovezi, in special, cele mai vandute/cautate produse din magazinul tau. Avand in vedere faptul ca deja acestea sunt cunoscute si au vizibilitate, va fi mai usor sa castigi increderea potentialilor clienti si sa ii determini sa converteasca.

2. Foloseste cuvinte cheie long tail

cuvinte cheie in seo

Licitarea pentru cuvinte cheie generale, short tail, cele care au un numar mare de cauatari si genereaza foarte mult trafic poate fi costisitoare. Prin urmare, orienteaza-te spre cuvintele cheie long tail, care functioneaza chiar daca ai un buget mic. Pentru a le descoperi, foloseste-te de contul de Google Analytics pentru a distinge cuvintele cheie folosite in cautarile organice. De asemenea, te poti ghida dupa completarea automata din casuta de cautare Google sau alte instrumente, cum este Free Keyword Niche Finder, dezvoltat de Wordstream.

De asemenea, foloseste cuvinte cheie care includ si numele brandului tau. Acestea nu numai ca au un cost-per-click scazut, dar au si o rata de conversie ridicata. Include numele firmei tale, numele brandului si numele produsului/serviciului pe care il comercializezi.

3. Trimite vizitatorii pe un landing page, nu pe Homepage

Cea mai mare greseala posibila cand folosesti anunturile platite AdWords este sa trimiti utilizatorii pe HomePage, in locul unui landing page dedicat, optimizat, cu sanse crescute de conversie. E ca si cum ai avea un site de turism, ai promite audientei marea si sarea, hoteluri de 5 stele, piscina, relaxare totala si o experienta de neuitat dar, in schimb, dupa ce iti accepta oferta, ii trimiti intr-o cocioaba darapanata, langa o balta. O experienta de neuitat? Da, dar nu in sensul bun al cuvantului.

Un landing page este o pagina construita special pentru a servi unui singur scop. Acela de a asigura un mediu similar cu cel din anunt, astfel incat potentialul client sa converteasca. Ei, in pagina de Home, oricat de minunata ar fi ea, vizitatorul are la dispozitie mult mai multe optiuni de a continua experienta in site. Poate sa mai consulte oferta, poate alege un alt tip de produs fata de cel din anuntul platit, se poate abona la newsletter si poate pleca fara sa indeplineasca actiunea urmarita de catre tine.

Comparativ, un landing page il limiteaza la un singur buton de call-to-action, o singura oferta de produse si o singura alegere. Prin urmare, ii ia mult mai putin timp sa gandeasca si sa aleaga ce va face in continuare. Normal, exista si posibilitatea sa paraseasca landing-ul dar este mult mai scazuta fata de rata de respingere pe care o inregistreaza utilizarea paginii de Home.

De asemenea, un landing page eficient nu doar ca este construit, dar si optimizat, pentru a asigura o experienta placuta vizitatorilor care au fost atrasi de un ad. Pentru a afla ce ai de facut in optimizarea landing-ului tau, citeste articolul Tot Ce Trebuie Sa Stii Despre Un Landing Page.

4. Adauga extensii anunturilor

AdWords are cateva functionalitati pe care le poti folosi gratuit. Ai un numar de telefon la care te pot contacta potentialii clienti? Adauga-l in extensia de apel. Dar, grija mare, nu afisa niciun numar de telefon doar de dragul de a ocupa spatiu, daca nu ai de gand sa raspunzi apelurilor.

De asemenea, poti sa adaugi anunturilor extensii de sitelink-uri, care afiseaza cateva dintre cele mai populare link-uri din site. Daca oamenii pot sa obtina informatia de care au nevoie fara a da click pe anunt, faci branding, daca acceseaza site-ul pentru ca link-urile sunt chiar ceea ce cautau, inseamna ca anuntul si-a meritat banii.

O alta extensie utila este cea pentru recenzii, care permite oamenilor sa vada ce opinii au clientii actuali ai afacerii tale, iar daca recenziile sunt favorabile pot creste nivelul de credibilitate al business-ului.

Extensiile de locatie iti permit sa afisezi adresa si numarul de telefon, pe langa textul anuntului. Acestea sunt ideale pentru afacerile locale, care au si o locatie fizica, spre care doresc sa ii directioneze pe utilizatori.

Apoi mai exista extensiile cu text pentru instiintare suplimentara, prin intermediul caruia ai posibilitatea sa inserezi un text suplimentar cu informatii despre firma ta, produse/servicii oferite, program de lucru etc. Aceste extensii sunt utile deoarece in copy esti limitat la un numar scazut de caractere. Aici este locul in care poti sa adaugi mai multe detalii, pentru ceea ce doresti sa promovezi.

Profita de toate extensiile pentru anunturi DOAR in cazul in care sunt relevante pentru reclamele tale si iti pot maximiza ROI-ul.

5. Fa o lista de cuvinte cheie negative

Cand faci o campanie PPC, te bazezi pe cuvinte cheie. E logic, asa functioneaza sistemul. Tu targetezi cuvinte cheie iar anunturile sunt afisate atunci cand utilizatorii fac anumite cautari, care au legatura cu cuvintele cheie respective. Dar ce se intampla daca NU vrei sa apari pentru anumite cautari, desi contin cuvantul cheie setat?

Ei, in acest caz, apelezi la cuvintele cheie negative. Sa zicem ca unul dintre cuvintele targetate este “costume barbatesti” si cineva realizeaza o cautare pe “costume barbatesti de inchiriat”. Dar tu nu iti inchiriezi produsele, doar le vinzi. Prin urmare, nu iti doresti ca persoana respectiva sa dea click pe anuntul tau si apoi sa iti paraseasca site-ul pentru ca, evident, nu a gasit ceea ce cauta. Ceea ce trebuie sa faci este sa adaugi cuvintele cautate in lista de cuvinte cheie negative, pentru a nu mai afisa anuntul la o interogare viitoare.

Sau, alt exemplu, daca face o cautare pe “costume barbatesti tipar”, cautand schite pentru a crea manual un costum ori “costume barbatesti oribile/fail” cu siguranta anuntul tau nu trebuie sa fie afisat.

Cuvintele cheie negative se pot imparti in doua categorii, desi ambele imbina cuvinte cheie asemanatoare:

1. Cuvinte cheie negative proactive – acestea ar trebui adaugate imediat la lista deoarece au conotatie negativa. Interogarile continand cuvinte care nu au legatura cu ceea ce vinzi “jpg“, “oribile”, “poze”, “fail”, “de ras”, “pareri”, “videoclip”, “forum”,  etc. nu iti vor aduce niciun beneficiu, ba mai mult vor cheltui o buna parte din buget. Poti sa identifici aceste cuvinte cheie cu ajutorul unor instrumente dedicate sau cautandu-le pe Google.

2. Cuvinte cheie negative reactive – acestea sunt asemanatoare cu exemplul “costume barbatesti tipar”. Daca publicul nu ar face cel putin o data aceasta cautare, nu ti-ai da seama ca este un cuvant negativ. In acest caz, fii atent la rapoartele pe care ti le pune AdWords la dispozitie, in special la interogarile pentru care au aparut anunturile. Cand vezi ca exista utilizatorii care dau click pe ad proveniti dintr-o cautare fara legatura cu site-ul tau, adauga setul de cuvinte cheie la lista de cuvinte cheie negative.

Practic, atunci cand folosesti cuvinte cheie negative, restrangi spatiul in care apar anunturile tale. Asta iti permite sa selectezi oamenii carora sa le fie afisate, in consecinta selectezi si oamenii care ar putea da click pe ad-uri. Nu cred ca doresti sa cheltuiesti bani doar pentru a te promova in fata unor persoane care au o parere negativa pre-existenta sau nu au absolut nicio intentie de a cumpara.

Targetand relevant, excluzand cautarile similare dar care nu te ajuta sa iti vinzi produsele sau serviciile, economisesti o parte importanta din buget si iti poti concentra eforturile spre audienta cu mai multe sanse sa converteasca.

Citeste despre Cuvintele cheie negative in Google AdWords

6. Alege optiunile de potrivire a cuvintelor cheie


Tipul de potrivire determina cat de precis sunt urmate cuvintele cheie de vizibilitatea anuntului. De exemplu, sa zicem ca ai ales cuvantul cheie costume barbati si ai folosit potrivirea ampla, setata ca standard in AdWords – asa ca anuntul tau va fi afisat cuiva care a cautat “costume femei halloween infricosatoare”. Daca vinzi costume barbatesti elegante, cu siguranta nu ai vreun costum de mumie infricosatoare in site-ul tau 🙂

Cuvantul tau cheie contine “costume”, cuvant folosit si de utilizatorul respectiv si, la nivel tehnic, nimic nu e gresit, deoarece ai folosit potrivirea ampla.

Evident, la nivel practic, situatia e problematica deoarece oamenii care cauta costume de Halloween nu sunt interesati sa cumpere costume barbatesti elegante.

Pentru a fi mai specific, poti sa apelezi la potrivirea ampla modificata. Practic, in loc sa folosesti “costume barbati” ca si cuvant cheie, utilizezi “+costume +barbati”. Acest + semnalizeaza motorului de cautare ca nu trebuie sa afiseze anuntul numai daca interogarea contine ambele cuvinte, indiferent de ordine.

Inca un pas spre o potrivire mai specifica este potrivirea la nivel de expresie. Cuvantul cheie este plasat intre ghilimele “costume barbati”, ceea ce face ca anuntul sa fie afisat doar in cazul in care interogarea respecta ordinea celor doua cuvinte din cadrul cuvantului cheie. De exemplu, anuntul va aparea la “costume barbati casual” dar nu si la “costume albastre barbati”.

Mai exista un tip de potrivire, cu rare sanse sa il folosesti: potrivirea exacta. Atunci cand vrei sa iti optimizezi costurile campaniei AdWords, de obicei este suficienta potrivirea ampla modificata si, cateodata, potrivirea la nivel de expresie. Potrivirea exacta nu este recomandata in niciun caz daca vrei sa iti optimizezi bugetul pentru campaniile AdWords.

Citeste si: Campanii Google AdWords in B2B

7. Targeteaza in functie de locatie, timp sau dispozitiv folosit

AdWords are o multime de optiuni de targetare dar aici voi mentiona doar trei dintre ele:

  • Locatie – targetarea geografica Google este surprinzator de specifica. Poti sa targetezi o intreaga tara sau sa elimini tarile si sa targetezi regiunile ramase. Iti recomand sa restrangi vizibilitatea anuntului pentru Romania, daca publicul tau tinta este cel roman sau pentru alte tari, in cazul in care livrezi international. Pentru o targetare mai specifica, in cazul in care ai o afacere locala, te sfatuiesc sa restrangi vizibilitatea la regiunea sau orasul in care se afla publicul tau.
  • Timp – aceasta se face din Programarea anunturilor si iti permite sa alegi anumite ore din zi si zile din saptamana iar vizibilitatea anunturilor va fi limitata doar la acest interval. De exemplu, daca stii ca 90% dintre potentialii clienti realizeaza cautari intre 12:00 si 22:00 in timpul saptamanii, nu are niciun sens sa rulezi anuntul si la ora 3 noaptea.
  • Dispozitiv – aceste optiuni sunt utile deoarece tiparul comportamental al utilizatorilor mobile este diferit fata de desktop. Probabil doresti sa targetezi ambele tipuri de utilizator asa ca te sfatuiesc sa creezi anunturi diferite, pentru mobile si pentru desktop.

Citeste despre Impune-te in piata locala cu Google AdWords

8. Nu vana doar prima pozitie

De putin timp, Google a realizat o schimbare importanta la nivelul spatiului destinat afisarii anunturilor platite din AdWords. Practic, a eliminat spatiul din partea dreapta, pastrandu-l doar pentru anunturile cu afisare de produse (PLA). Prin urmare, un al patrulea ad a fost adaugat primelor 3 anunturi afisate. Competitivitatea in ocuparea unei pozitii a crescut chiar daca, inca, modificarea impusa de Google nu a ajuns la final.

Dar AdWords e ca si rezultatele organice, avem mai mult decat un anunt pe pagina. In acelasi sens, exista o presupunere gresita a multor marketeri, de altfel, ca prima pozitie e intotdeauna cea mai buna. Da, in rezultatele organice e corect dar in cazul anunturilor, nu intotdeauna.

Deseori, cei care ocupa prima pozitie in afisare nu isi optimizeaza si continutul landing page-ului. Prin urmare, poti sa fii prezent pe urmatoarele 3 pozitii si chiar sa obtii mai multi clici decat primul ad. Conteaza sa vezi cine apare in fata ta, sa vezi cat de optimizat este landing-ul spre care directioneaza oamenii si sa oferi o alternativa mai buna vizitatorilor care ajung in site-ul tau, dezamagiti de experienta anterioara.

Bonus, anunturile de pe ultimele locuri in top vor fi mereu mai ieftine decat prima pozitie.

9. Minimizeaza suprapunerea cuvintelor cheie

Suprapunerea este o alta problema a cuvintelor cheie si se intampla foarte des, atunci cand ai o campanie mai mare cu multe anunturi mici, pe care nu le verifici regulat. Practic, ce se intampla? Ai cuvinte cheie specifice dar si cuvinte cheie generale, cu potrivire ampla sau ampla modificata. La cautare, cuvintele se suprapun si iti vor fi afisate ambele anunturi. De exemplu, ai “costume barbati Bucuresti” si “costume barbati Bucuresti casual” ca doua cuvinte cheie diferite pentru doua anunturi diferite.

Cand un utilizator face o cautare care se potriveste pentru cele doua anunturi, ambele vor fi afisate. In general utilizatorul nu prea da click pe ambele anunturi dar, surprinzator, cateodata se mai intampla, deoarece se asteapta sa gaseasca un continut diferit in pagina finala.

Practic, platesti dublu pentru un singur click. Evita folosirea unor cuvinte cheie similare pentru anunturi diferite si incearca sa te axezi pe cuvinte cheie specifice, long tail, care minimizeaza posibilitatea de suprapunere.

10. Foloseste-te inteligent de remarketing

remarketing

Optiunea de remarketing este extrem de utila pentru ca oferta ta de produse sa ramana in mintea potentialului client. Stim toti cum e: vizitatorii ajung in site dand click pe un ad, petrec un timp consultandu-ti oferta si apoi pleaca. Exista numeroase motive pentru care parasesc pagina: poate nu le place pretul sau oferta ta sau poate sunt ocupati in acel moment si nu au timpul necesar pentru a finaliza comanda sau poate vor sa discute despre produs cu o persoana apropiata etc.

In orice caz, daca nu faci ceva pentru ca utilizatorii sa isi aminteasca de tine dupa ce au parasit site-ul, slabe sanse sa ii mai recuperezi. Pentru asta ai functia de remarketing. Atunci cand bugetul nu este prea prietenos, trebuie sa folosesti inteligent acest instrument.

Cum? Daca pana acum targetarea ta era una generala, vizand toti utilizatorii care au ajuns in site prin intermediul anuntului platit sau alte categorii de public standard, de acum iti recomand sa targetezi foarte-foarte segmentat. In acest scop, e necesar sa cunosti in detaliu profilul Buyer Persona dar si datele care vin in Analytics. Tot aici poti sa creezi segmentele de public din fila Administrator→ Remarketing→ Segmente de public si alegi categoria de public dorit in functie de criterii demografice, tehnologia folosita, comportament, data primei sesiuni, surse de trafic, conditii sau succesiuni.

Citeste si: 5 Pasi Simpli Pentru Cresterea Vanzarilor cu Remarketing

Mai e un lucru pe care trebuie sa il faci, care se intelege de la sine. Testarea este cheia optimizarii unei campanii AdWords cu buget limitat. Orice schimbare pe care o faci, trebuie testata cu A/B Testing sau Multivariate Testing. Doar atunci cand un anunt isi demonstreaza valoarea si eficienta e profitabil sa investesti niste bani in el. In acest mod, esti sigur ca bugetul tau este bine cheltuit, doar pe instrumente care iti aduc rezultate concrete.

Repet, campaniile AdWords cu bugete mici pot aduce rezultate dar nu sunt la fel de semnificative cum ar fi daca ai investi o suma mai consistenta in anunturile platite. Fie ca te ocupi tu sau lasi promovarea prin AdWords in seama unei agentii specializate, e important sa stii ca gestiunea acestui instrument impune timp, analiza, testare si verificare constanta, pe langa implementarea ponturilor pe care ti le-am oferit mai sus.

Daca iti doresti sa citesti si alte articole pe aceasta tema sau ai anumite propuneri de subiecte, te invit sa te abonezi si sa ne trimiti un mesaj cu subiectul pe care vrei sa realizam articole. In cel mai scurt timp posibil, iti vom oferi direct pe email articolul de care esti interesat. Spor la conversii!

Cosmin Daraban

Comments

comments